В съвременното ежедневие излагането на електромагнитна радиация (ЕМР) е системен проблем, от който не можем да избягаме. Точно затова непрестанно се опитваме да открием нови начини за минимизиране на експозицията на вредното лъчение и ограничаване на негативния ефект на електромагнитните полета (ЕМП), които ни заобикалят. Оказва се, че освен чрез обезопасяване на жилището и работното място със защитни материали, този положителен ефект може да бъде постигнат и с помощта на някои растения.

Според различни научни изследвания съществуват растителни видове, които са способни да абсорбират радиация от заобикалящата ги среда и по този начин да понижат излагането на електромагнитни вълни. Добрата новина е, че много от тези видове са стайни растения, които не само ще разкрасят дома ви, а и ще ви предпазят от ЕМП, при това на изключително ниска цена.

Кактус

В задълбочено проучване на НАСА става ясно, че кактусите ефективно абсорбират радиоактивни вълни. Събраните данни показват, че кактусовите растения поглъщат радиацията, произвеждана от компютрите, както и от мобилните клетъчни кули, разположени в близост до сградата. Поради тази причина кактусите са подходящи за офис сгради и работни пространства, където могат да бъдат поставяни на бюрото или на прозорците с цел понижаване на вредното лъчение, което прониква отвън. Една от предпоставките за благотворния ефект и висок абсорбционен капацитет на кактусите е високото им водно съдържание и специфични метаболитни процеси.

Най – голямото предимство на кактусите е, че не изискват никакви специални грижи и издържат дълго време без поливане. Освен това са изключително разнообразни и можете да избирате измежду повече от 2,000 вида кактуси за домашно отглеждане. Специфичното при тях е, че растат бавно и живеят дълго. Разбира се, това е при положение, че бъдат положени поне минимални грижи за отглеждането им. За най – добър ефект е добре да бъдат поставяне близо до източника на лъчение, по възможност по права линия и без прегради между растението и компютъра.

Змийско растение

Змийското растение, известно още като меч, език на свекървата и змийска кожа, е устойчив растителен вид, който вирее чудесно в затворени пространства и е много подходящ за отглеждане както у дома, така и в градината. Подобно на кактусите, тези растения не се нуждаят от много вода. Достатъчно е да ги поливате веднъж седмично или когато почвата е суха.

Мечът също поглъща радиацията, излъчвана от компютри, както и от телевизори и други електронни устройства. Освен това растението е отличник в преобразуването на въглероден диоксид в кислород и пречистването на въздуха, което го прави перфектен избор за всяка стая. Специфичното в грижата за змийското растение е, че листата му не бива да бъдат мокрени, тъй като започват да гният. То се нуждае от умерена светлина, далече от прозорци. Най – добре е да го поставите близо до източника на ЕМР.

Паякови растения

Растението паяк, познато още като самолетно растение, има нежни дълги листа, които се спускат надолу около саксията. Може да бъде отглеждано както в почва, така и във вода. Това е специален вид сукулент, който абсорбира електромагнитното лъчение от електронните устройства и пречиства въздуха в помещението от вредни газове. То също се нуждае от минимална поддържка и непряка слънчева светлина. Вирее прекрасно във вътрешните части на стаите, където има повече сянка. Не бива да се излага на слънце за повече от няколко часа дневно и не обича прекалено високи темеператури.

Горчичени листа

Синапеното растение е не само вкусна и полезна храна, а и прекрасно средство за понижаване на електромагнитното облъчване. Растението с нежни зелени листа обикновено се отглежда в градината като подправка, но може да бъде засадено и в саксия. Освен че поглъщат част от радиацията от електронните устройства, горчичените листа редуцират оксидативния стрес при консумация.

Поставено в дома, растението пречиства въздуха и предпазва от ЕМР. То расте много бързо и се нуждае от достатъчно слънчева светлина и умерена сянка, за да вирее. Добре е да се тори няколко пъти годишно. Редовно проверявайте дали почвата е достатъчно влажна. Когато листата избуят и препълнят саксията можете спокойно да отрежете част от тях и да използвате като подправка!

Сукуленти

Сукулентите са мощни абсорбатори на електромагнитно лъчение. Тези уникални растения са с малки размери, непретенциозни за отглеждане и изключително красиви и устойчиви. Те са перфектна декорация за бюрото и ефективен начин да минимизирате ЕМР от компютъра си.

Грижата за сукулентите е лесна. Този вид растения се нуждаят от много малко светлина и могат да бъдат поставяни в най – тъмните зони в стаята. Поливат се рядко и оцеляват при екстремни температури. Могат да бъдат засаждани в градината, където виреят чудесно на места с много камъни и малко почва. Размножават се лесно.

Алое Вера

Алое Вера е добре позната с множеството си здравни и нутритивни ползи. Растението намира широко приложение в хранително – вкусовата, фармацевтичната и козметична индустрии. Слави се със способността си да абсорбира високи дози радиация, пречиства въздуха, преобразува въглеродния диоксид в кислород. Гелът в листата на някои видове може да се използва за приготвяне на мехлеми или директно приложение върху рани.

Растението се нуждае от широко пространство и висококачествена почва, за да вирее добре. Водата трябва да се дренира добре, за да се предотврати гниене и увяхване на листата. Харесва непряка слънчева светлина и може да вирее при високи температури. Добре е да бъде поставяно в права линия спрямо източника на ЕМР, за да поглъща максимално количество радиация.

Бръшлян

Бръшлянът се слави като един от най – добрите абсорбатори на ЕМР и отличен пречиствател на въздуха. Растението подобрява качеството на въздуха като елиминира въглеродния оксид, диоксид и формалдехиди. Може да се отглежда на закрито или на открито. Това пълзящо растение се нуждае от ярка светлина и най – добре да бъде разположено в южна стая с големи прозорци. Не бива да бъде преполивано и се нуждае от добър дренаж.

В заключение

Стайните растения са красив и практичен начин за понижаване на излагането на електромагнитни вълни. Разбира се, те не могат изцяло да абсорбират вредната радиация, затова е най – добре да ги използвате като допълнително защитно средство. Висококачествени предпазни материали и още ефективни методи за защита от ЕМР можете да намерите на нашия сайт!