Бебефонът е революционно изобретение, което задължително присъства в антуража на бъдещите родители. Според някои изследвания употребата на бебешки монитор редуцира стреса и тревожността на новите родители, тъй като осигурява непрестанна връзка с малкото човече. Освен това бебефоните правят възможно изпълнението на рутинни задачи докато бебето спи. Всичко това значително улеснява ежедневието на майките и бащите. Възможно ли е, обаче, тези така полезни устройства да имат и тъмна страна?

Кратка история на бебешките монитори

Първият бебефон за комерсиална употреба е пуснат в продажба през 1937г. Изобретяването му е провокирано от потресаващ случай на отвличане на 20 месечно бебе от дома му в Америка през 1932г. След трагичния случай президентът на радиокомпания Зенит започнал разработката на бебешки монитор с цел защита на собствената му дъщеря. Едва след като се уверил, че прототипът функционира, изобретателят го дал за масово производство.

Първият бебефон имал много семпъл дизайн, разработен на базата на радио технологиите. Той имал два приемника и предоставял едностранна комуникация. Тоест, родителите чували звуците от бебешката стая, но бебето не можело да чува тях. За съжаление славата му била краткосрочна, тъй като бил много скъп, не работел добре при силни шумове и връзката често била прекъсвана. Въпреки това първият бебефон поставил основите на една нова ера в грижата за бебета и малки деца.

В годините след това на пазара се появили различни аналогови модели, които работели значително по – добре от първия и били на много по – достъпни цени. С всеки следващ модел качеството на звука, обхвата и сигнала се подобрявали осезаемо:

  • 1997г. се появил първият бебефон за двустранна комуникация, чрез който бебето също можело да чува родителите си.
  • През 1999г. на пазара излиза първият видео монитор, който позволява безжично видео наблюдение на детската стая.
  • През 2000г. започва производството на бебефони, които използват Wi-Fi. По този начин родителите могат да наблюдават бебетата си през телефона или компютъра.
  • 15 години по – късно се появяват и т.нар. смарт бебефони, които дават възможност за следене на сърдечния ритъм, дишането и режима на сън на бебето. Много от новите модели имат функция нощна лампа, бял шум, плейлист и др.

Всички тези нововъведения са изключително примамливи и атрактивни за модерните родители, които непрестанно се стремят към технологичен прогрес. Няма как да не се замислим, обаче, за електромагнитната радиация, която тези практични устройства излъчват!

Бебефонът като източник на електромагнитна радиация

Всяко електрическо устройство излъчва някакъв тип електромагнитна радиация (ЕМР). Разработени на базата на радио технологиите, бебефоните са постоянни източници на радиочестотно лъчение.

За разлика от аналоговите модели, които излъчват значително по – малко количество ЕМР, новото поколение бебешки монитори използват безжични технологии. Това означава, че те работят на същия принцип като мобилните телефони и рутерите. Комуникацията между двата приемника се осъществява посредством непрестанно излъчване на големи дози микровълни на късо разстояние. Дори и в режим на готовност т.нар. вълнови „изблици“ могат да се случват по 100 пъти за една секунда.

Честотата, на която бебефоните оперират е между 0,8 и 2,4 GHz – същата като на микровълнова печка. Разбира се, това не означава, че с вас и бебето ви се случва същото, което се случва с храната в микровълновата. По – скоро ефекта на поставянето на бебешки монитор до главата на бебето или на нощното ви шкафче е сходен с този на дългото говорене по мобилния телефон. Подробна информация за ефектна на облъчването от мобилните телефони върху здравето можете да намерите тук.

Защо облъчването от бебефона е проблем

Бебетата са най – беззащитните и най – крехки същества. Всички знаем, че те се нуждаят от непрестанна грижа, за да оцелеят, да бъдат здрави и да се развиват. Това, за което повечето родители не се замислят е, че точно както незрялата имунна система на бебето е много по – податлива на болести, така и целият недоразвит организъм на мъниците е много по – уязвим на електромагнитната радиация.

За съжаление въздействието на нарастващото електромагнитно облъчване все още се подценява, тъй като първоначалните симптоми  често се пренебрегват или се приписват на други фактори. Проблемът се задълбочава още повече при бебетата и малките деца, тъй като те не могат да ни кажат когато се чувстват зле.

Според нарастващ брой научни изследвания системното излагане на изкуствени електромагнитни вълни е предпоставка за развитие на голям брой здравословни проблеми. Нейонизиращата радиация доказано повишава нивата на оксидативен стрес, влошава имунната дейност и води до редица физиологични и когнитивни нарушения. Този ефект е още по – осезаем при мъниците, особено бебетата.

Научните данни показват, че ЕМР в периода на бременност и след раждането повишава риска от левкемия, нарушения на опорно – двигателния апарат и мозъчното развитие, поведенчески отклонения, проблеми със съня при най – малките. Тънката бебешка кожа няма същия защитен капацитет както загрубялата и значително по – дебела кожа на възрастните. Това означава, че през кожата на бебето прониква много повече ЕМР. В същото време черепната кутия при бебетата все още не е напълно затворена и костите на са калцирани. Тоест, през нея също преминава по – голяма доза нейонизиращо лъчение, което достига до развиващия се мозък.

Още по темата за ЕМР и детското здраве можете да прочетете тук.

Как да предпазим бебето от ЕМР от бебефона

Нашата първа и най – важна задача като родители е да пазим децата си живи и здрави. Разбира се, това е много по – трудно в реалния живот, отколкото на думи. Истината е, че няма как да предвидим всичко в живота и не е реалистично, че ще успеем да защитим отрочетата си от всяка болест, вреда или лоша ситуация. Има, обаче, някои неща, които са в нашия контрол и точно върху тях трябва да се фокусираме! Едно от тях е излагането на електромагнитна радиация.

Въпреки че е невъзможно да избегнем нейонизиращото лъчение напълно, има някои стъпки които бихме могли да предприемем, за да ограничим вредното му влияние в домовете си. Разбира се, най – сигурният начин за намаляване на радиационното облъчване е като намалим или напълно изключим употребата на устройства, които излъчват ЕМР. За голяма част от хората това е абсолютно недопустимо и напълно нереалистично. Все пак, обаче, си струва да обмислите дали всички джаджи които ползвате са ви наистина необходими!

Премахване на бебефона

Може и да не ви струва като практично решение, но премахването на бебефона е най – добрият начин да предпазите бебето си от микровълновото му лъчение. Ако се замислите, масовата употреба на бебешки монитори не е започнала толкова отдавна. В продължение на хиляди години хората са отглеждали децата си без средства за наблюдение и са го правели успешно. Навярно вие самите сте били отгледани без бебефон!?

Ако мислите, че това устройство не ви е напълно необходимо, бихте могли да направите пробен период от една седмица, в който да го изключите. В случай че не успеете с начинанието, тогава ще се наложи да се примирите с факта, че в бебешката стая ще има доза ЕМР и ще трябва да потърсите други начини за редуциране на облъчването.

Внимавайте при избора на устройство

Съвременните бебефони са снабдени с модерни технологии, които осигуряват множество предимства и, както може би предполагате, по – интензивно облъчване. Повечето стандартни безжични бебешки монитори използват FHSS или DECT. Тези акроними всъщност описват безжичната технология в бебефона. И двата вида работят в специфичен честотен регистър, близък до този в мобилните телефони и микровълновите фурни.

При покупката на бебефон винаги проверявайте технологията, която устройството ползва и избирайте модели, който не функционират с FHSS или DECT. Вместо това потърсете вид, който е с ниско излъчване на ЕМР. През последните години все повече компании започнаха да разработват бебешки монитори с ниски емисии, тъй като нарастващ брой хора са информирани за потенциалната опасност от нейонизиращото лъчение.

Недостатъкът на тези модели е, че те са аналогови или цифрови с ниска степен на облъчване (работят в различен честотен диапазон и избягват вредните микровълни). Тоест, нямат всички екстри на модерните бебефони, в това число дистанционно наблюдение и връзка с Wi-Fi. Също така обхватът им е по – малък, което е проблем ако живеете в много голяма къща. Не бива да забравяте, че този тип монитори също излъчват ЕМР! Поставяйте ги възможно най – далече от кушетката и ги изключвайте от контакта винаги, когато не ги използвате.

Ако сте от хората, които държат да виждат бебето си, бихте могли да поставите камера за видеонаблюдение. Това не е най – практичното решение, но може и да е добра опция за някои. Облъчването от стандартните камери е значително по – ниско от всяка безжична технология.

Обезопасете монитора

Алтернативна идея за редуциране на лъчението от бебешкия монитор е да му създадете собствена клетка на Фарадей. Кафезът на Фарадей представлява заземена метална клетка, която блокира всички електрически полета. Когато е затворена, през нея не може да прониква или да избяга ЕМР. Ако, обаче, клетката има отвор, радиацията ще излиза само през него и може да бъде насочена в определена посока.

За да използвате това във ваша полза бихте могли да поставите приемника на бебефона в стоманена кутия (може да бъде кош за отпадъци или друго, което имате в дома си) без капак. Кутията трябва да поставите на разстояние поне 2 метра от бебешката кушетка и по – нависоко от нея, за да не се насочва радиацията към бебето.

Ограничете цялостното излагане на ЕМР

В наши дни съществуват различни начини за създаване на безопасна среда у дома. Ограничаването на електромагнитната радиация в спалнята и детската стая е ефективен начин за редуциране на цялостното излагане. Това може да се постигне с помощта на различни предпазни материали, които служат като преграда за електромагнитните полета. На нашия сайт можете да откриете професионални насоки за защита на дома от ЕМР.

В заключение

Въпреки че е невъзможно да избегнем нейонизиращото лъчение напълно, има някои стъпки които бихме могли да предприемем, за да ограничим вредното му влияние в домовете си. Това е важна стъпка в предпазването на здравето на всички членове на семейството, особено на най – малките. Предприемете нужните стъпки сега, за да се радват децата ви на щастливо и безгрижно детство!

Източници

Moon JH. Health effects of electromagnetic fields on children. Clin Exp Pediatr. 2020;63(11):422-428. doi:10.3345/cep.2019.01494

Kheifets L, Repacholi M, Saunders R, van Deventer E. The sensitivity of children to electromagnetic fields. Pediatrics. 2005;116:e303

Hocking B, Westerman R. Neurological effects of radiofrequency radiation. Occup Med (Lond) 2003;53:123–7

Divan HA, Kheifets L, Obel C, Olsen J. Prenatal and postnatal exposure to cell phone use and behavioral problems in children. Epidemiology. 2008 Jul;19(4):523-9. doi: 10.1097/EDE.0b013e318175dd47. PMID: 18467962