Кучетата, точно като хората, боледуват както от физически, така и от психо – емоционални състояния. И те могат да настинат, да развият хронични заболявания като диабет, да се депресират, натъжат или просто да изпитват общо неразположение.

Макар и рядко да се замисляме за това, здравето на четириногите ни приятели се влияе пряко от редица вътрешни и външни фактори, в това число промени в начина на живот, храна, движение и заобикалящата ги среда. Нещо повече, тъй като някои от сетивата на кучетата са по – добре развити от тези при хората, те често са по – чувствителни към определени дразнители и токсини (например препарати) от стопаните си.

Някои ветеринари и специалисти алармират, че електромагнитната радиация (ЕМР) е още един фактор, който може да допринесе за влошаване на здравето на преданите ни компаньони. Според тях системното излагане на неонизиращи електромагнитни полета (ЕМП) е също толкова опасно за кучетата, колкото за хората. Какви са предпоставките за тази хипотеза и как можете да предпазите домашния си любимец от вредното лъчение ще разберете в следващите редове.

WiFi и 5G мрежи

WiFi и 5G са два вида безжични технологии за обмен на данни. Двете мрежи функционират благодарение на нейонизиращи електромагнитни полета, които разпръскват сигнала посредством електромагнитни вълни. Основната цел на тези технологии е да осигуряват непрекъснат високоскоростен достъп до информация навсякъде и по всяко време.

За да задоволят нарастващата комуникационна необходимост, WiFi и 5G зависят от обширна мрежа от предаватели, които обезпечават ненарушавана връзка и отличен сигнал. Това означава, че функционирането на двете технологии постоянно генерира огромно количество неойонизираща ЕМР. Тъй като споделянето на информация се е превърнало в неизменна част от професионалния и личен живот на модерните хора, ЕМП присъстват навсякъде.

Както и преди сме споменавали, ЕМР оказва сериозно въздействие върху здравето на хората и се асоциира с развитие на редица здравословни състояния и неразположения, сред които различни видове рак, мигрена, инфертилитет, импотентност при мъжете, сънни нарушения и др. Повече за въздействието на ЕМП върху човешкото здраве можете да прочетете в нашия блог.

Ефекта на ЕМР върху здравето на кучетата

Известно е, че хората и кучетата споделят някои сходни гени. Това означава, че голяма част от факторите, които влияят върху човешкото здраве притежават потенциала да въздействат и върху това на кучетата. Според някои учени това се отнася и за електромагнитната радиация, чийто негативен ефект върху здравето на различни биологични видове отдавна е доказан.

Постоянното излагане на нейонизиращи ЕМП може да предизвика клетъчни и ДНК изменения, да повиши пролиферацията на свободни радикали и да доведе до покачване на нивата на оксидативен стрес. В дългосрочен план това може да доведе до неблагоприятни последствия както при хората, така и при животните. За разлика от нас, обаче, пухкавите ни приятели не могат да ни обяснят как се чувстват и какво е здравословното им състояние. В повечето случаи болестите при кучетата си проличават едва когато симптомите се задълбочат и състоянието сериозно се влоши.

По – дълго време на закрито

Една от предпоставките за повишения здравен риск при домашните кучета е, че те са значително по – дълго изложени на нейонизиращо лъчение в ежедневието, в сравнение със стопаните си. От една страна това се дължи на факта, че четириногите ни приятели прекарват значително по – малко време извън дома, откъснати от всевъзможните източници на ЕМР.

Хората, които са предприели мерки за редуциране на електромагнитното лъчение в дома си най – често избират да изолират спалнята с помощта на подходящи защитни материали. Това е успешна стратегия за двуногите членове на семейството, но не винаги предпазва кучетата, тъй като много хора не ги допускат в спалнята си. Тоест, четириногите непрестанно са в обсега на ЕМП.

Чипове за проследяване

Голяма част от собствениците на кучета ги маркират с чипове за проследяване, които се поставят на нашийника или под кожата на врата. Макар и малки, тези устройства непрестанно споделят информация относно локацията на животното. Тези данни лесно могат да бъдат следени с помощта на сателити и по всяко време да виждате активността на кучето си чрез мобилно приложение или достъп до компютър. Към момента учените не са наясно какви са дългосрочните последствия от хроничното излагане на този тип облъчване, но се съмняват, че микротракерите могат да предизвикат рак при кучетата. За потвърждаване на тази хипотеза са необходими допълнителни изследвания.

Повишена сензитивност към ЕМП

Установено е, че по – голямата телесна маса служи като един вид бариера за ЕМП и частично редуцира техния негативен ефект върху вътрешните органи. С намаляване на масата този ефект спада, което означава, че кучетата са по – уязвими на нейонизиращото лъчение. Това може да доведе до акумулиране на оксидативен стрес в кучешкия организъм, да отслаби имунитета на кучето и да повиши риска от заболявания.

Как да предпазите кучето си от ЕМР от WiFi и 5G

Тъй като кучетата ни прекарват много повече време у дома от нас е добре да вземем мерки за понижаване на електромагнитното облъчване в жилището. Това може да бъде постигнато като:

  • Изключвате рутера винаги, когато не сте у дома или не ползвате интернет, както и през нощта.
  • Изключвате мобилните данни на телефона си когато не го ползвате.
  • Преминете към кабелна интернет връзка ако това е удобно за вас.
  • Обезопасите големите източници на ЕМР, като рутера, със защитни материали, които да редуцират електромагнитното облъчване. Имайте предвид, че това може да окаже значителен ефект върху интернет връзката.
  • Създайте защитено пространство за кучето си като му направите палатка / къщичка от защитен плат.
  • Увеличете дистанцията между източниците на ЕМР и кучето си. Учените са установили, че близостта до източника на ЕМП е пряко свързана с въздействието му. Колкото по – близо се намираме, толкова по – силно е полето.
  • Закачете медальон с контактна информация на врата на кучето си, вместо да го маркирате с чип. По този начин ще елиминирате един постоянен източник на ЕМР.

И помнете, че когато решите да приемете куче в семейството си, вие поемате отговорност към него. Погрижете се за четириногия си приятел, за да се радвате на любовта му дълги години!

Източници

Klune J, Arhant C, Windschnurer I, Heizmann V, Schauberger G. Tracking Devices for Pets: Health Risk Assessment for Exposure to Radiofrequency Electromagnetic Fields. Animals (Basel). 2021 Sep 17;11(9):2721. doi: 10.3390/ani11092721. PMID: 34573686; PMCID: PMC8465301.