През последните няколко години интересът към електромагнитните полета (ЕМП) прогресивно се увеличава поради потенциално вредното им въздействие върху здравето на хора и животни. С нарастващото технологично развитие, излагането на нейонизиращи лечения е практически неизбежно. Многобройните източници на електромагнитна радиация (ЕМР), като сателити, Wi-Fi, ел. кабели, микровълново лъчение, радио и телекомуникации и всевъзможни електронни устройства, са неизменна част от ежедневието на съвременния човек, дори в най – отдалечените и труднодостъпни райони на планетата.

Данните от все повече научни изследвания показват, че тези невидими лъчения далеч не са безобидни и могат да се свържат с повишен риск от здравословни проблеми. Освен краткосрочното въздействие върху когнитивната дейност, имунитета, съня и метаболизма, системното излагане на ЕМП може да доведе до развитие на редица хронични състояния. Последните проучвания асоциират дългосрочната експозоциция на нейонизираща ЕМР с проблеми с фертилитета както при мъжете, така и при жените.

Женската репродуктивна система

Женската репродуктивна система има сложна структура, която се състои от различни вътрешни и външни органи. Въпреки че се раждат с тях, репродуктивните органи на жените преминават през различни етапи на съзряване през целия живот. Здравето и правилната работа на половата система на нежния пол е жизненоважно както за цялостното женско здраве, така и за процеса на възпроизвеждане при хората и запазване на биологичния вид.

Външната част на репродуктивната система при жените се нарича вулва и включва венериния хълм, срамните устни, клитора, отвора на влагалището, бартолиновите и скениевите жлези. Вътрешните полови органи са вагина, матка, фалопиеви тръби и яйчници. Всеки от тези органи има есенциална роля в сексуалната функция и възпроизвеждането. Тази комплексна система изпълнява няколко функции:

 • Производство на яйцеклетки
 • Поддържане на репродуктивния цикъл
 • Осигуряване на подходяща среда за оплождане на яйцеклетките от сперматозоиди
 • Имплантиране на оплодената яйцеклетка и износване на плода
 • Раждане

Инфертилитет

Фертилитетът се определя като естествената способност за зачеване на дете. Обратно, инфертилитета е състояние, при което репродуктивната способност при единия или двамата партньори е нарушена. За да се установи стерилитет е необходимо двойката да е водила редовен незащитен полови живот в рамките на 12 последователни месеца без да е налице забременяване.

През последните 50 години нивото на раждаемост в Европа и някои други развитие страни значително е спаднало. Учените отдават това отчасти на проблеми с плодовитостта и при двата пола. Според статистическите данни, степента на фертилитет при жените в детеродна възраст постепенно се понижава. Установено е, че около 15% от двойките в света изпитват затруднения със зачеването и поне 1 на всеки 10 жени страдат от инфертилитет.

ЕМП и фертилитета

Функциите и здравето на женската полова система се влияят от редица вътрешни и външни фактори, които могат да  въздействат върху репродуктивния цикъл. През последните две десетилетия  специалистите обръщат специално внимание на тези фактори, тъй като все повече жени се натъкват на проблеми със зачеването. При липса на медицински и генетични причини и при двамата партньори,  нарушенията във фертилитета се отдават на нездравословна диета, стрес, психологически проблеми, напреднала възраст. Напоследък, обаче, учените все по – настойчиво предупреждават, че постоянното излагане на ЕМР също може да повлияе негативно върху плодовитостта при жените.

Какво показват изследванията

Способността на нейонизиращото лъчение понижава мотилитета и броя на сперматозоидите при мъжете отдавна е доказана. Има, обаче, все повече изследвания, които потвърждават страничните ефекти на ЕМП за женската плодовитост.

Нарушения на хормоналната секреция

Едно проучване разглежда как излагането на ЕМР може да повлияе върху функциите на епифизната жлеза. Разположена в мозъка, епифизата отговаря за секрецията на мелатонин и други хормони. Различни изследвания потвърждават, че системното излагане на нейонизиращо лъчение инхибира производството на хормона мелатонин. Това оказва пряко въздействие върху съня и циркадните ритми. Освен това влошената пролиферация на хормона води до домино – ефект, който засяга и репродуктивната система и нарушава фертилитета.

Нарушено отделяне на яйцеклетки

В друго изследване става ясно, че излагането на определени нискоенергийни вълни влияе върху растежа на фоликулите и по този начин изменя овулацията. Промените във фоликулите се отразяват на зреенето и освобождаването на яйцеклетките за оплождане. Според събраните данни експозицията на ЕМП с ниска честота редуцира способността на фоликулите да освобождават здрави яйцеклетки.

В клинични тестове върху женски плъхове се установява, че нискоенергийната ЕМР засилва апоптазата на клетки в яйчниците. Това е процес на естествена клетъчна смърт, който е нормална част от  растежа и развитието. В ускорени темпове, обаче, той може да доведе до морфологични увреждания на клетки в цялата репродуктивна система.

Повишени нива на оксидативен стрес

Множество изследвания потвърждават, че регулярното излагане на радиовълново лъчение води до повишаване на нивата на свободните радикали. Акумулирането на реактивни видове увеличава оксидативния стрес (ОС), който се свързва с десетки остри и хронични патологии. Високите стойности на ОС водят до клетъчни и ДНК увреждания, патофизиологични изменения в яйчниците, фалопиевите тръби и маточната лигавица.

Според едно изследване ОС в следствие на излагане на ЕМР по време на бременност провокира увреждания на репродуктивната система на развиващите ембриони и повишава риска от фертилитет при момичетата след раждане.

Насоки за предпазване от ЕМР

Тъй като ефекта на ЕМР се усилва с близостта до източника и продължителността на излагането, риска от странични ефекти осезаемо се увеличава при хора, които държат електронни устройства до тялото си. Тоест, преди да пъхнете мобилния телефон в джоба си или да сложите лаптопа върху корема или краката си е добра идея да се замислите за здравните последствия.

За да се предпазите от негативното въздействие на нейонизиращите полета в ежедневието, можете да следвате тези правила:

 • Носете телефона в чантата или раницата си
 • При възможност изключвайте мобилния или го оставяйте в самолетен режим
 • Използвайте предпазен калъф, който редуцира електромагнитното лъчение
 • Не поставяйте лаптопа или таблета върху тялото си
 • Използвайте защитен плат за предпазване от ЕМР по време на работа
 • Изключвайте рутера винаги, когато не използвате интернет
 • Преминете към кабелна интернет връзка ако е възможно

Повече информация за влиянието на електромагнитната радиация върху човешкото здраве можете да намерите на нашия сайт!

Източници

Jangid P, Rai U, Sharma RS, Singh R. The role of non-ionizing electromagnetic radiation on female fertility: A review. Int J Environ Health Res. 2022 Feb 8:1-16. doi: 10.1080/09603123.2022.2030676. Epub ahead of print. PMID: 35132884.

Gye MC, Park CJ. Effect of electromagnetic field exposure on the reproductive system. Clin Exp Reprod Med. 2012 Mar;39(1):1-9. doi: 10.5653/cerm.2012.39.1.1. Epub 2012 Mar 31. PMID: 22563544; PMCID: PMC3341445.

Ahmadi SS, Khaki AA, Ainehchi N, Alihemmati A, Khatooni AA, Khaki A, Asghari A. Effect of non-ionizing electromagnetic field on the alteration of ovarian follicles in rats. Electron Physician. 2016 Mar 25;8(3):2168-74. doi: 10.19082/2168. PMID: 27123226; PMCID: PMC4844484.

Marci, R., Mallozzi, M., Di Benedetto, L. et al. Radiations and female fertility. Reprod Biol Endocrinol 16, 112 (2018). https://doi.org/10.1186/s12958-018-0432-0