Според нарастващ брой учени хроничните инфекции са прекурсор на множество сериозни заболявания, голяма част от които са фатални. Всяка година милиони хора по света умират в резултат на хронични или остри инфекциозни заболявания. В действителност хроничните инфекции са толкова разпространени, че едва ли има човек, който да не е засегнат. Множество проучвания свързват развитието на автоимунни заболявания с наличието на хронична инфекция.

Освен пагубният ефект на болестотворните микроорганизми, има голям брой екзогенни фактори, които допринасят за понижаване на имунитета (замърсители на околната среда, вредни храни, шумово замърсяване). В наши дни сериозна предпоставка за отслабване на естествените защитни сили е и прекомерното излагане на нискочестотно електромагнитно облъчване. Оказва се, обаче, че освен върху хората, радиочестоната радиация влияе и върху имунната система на патогените, като по този начин допринася за развитието на хронични инфекции.

Какво трябва да знаем за инфекциозните заболявания

Като цяло хроничните инфекциозни заболявания са много упорити и трудно лечими. Те могат да бъдат провокирани от  наличието на патоген в организма, който не е бил напълно унищожен след първоначалното проявление на инфекцията. Някои инфекции се характеризират като латентни. Те продължават да се развиват в тялото на госторпиемника през целия  му живот и да причиняват здравословни проблеми.

Хроничните инфекциозни заболявания отслабват защитните сили на засегнатия и атакуват здравите клетки. Има множество начини, по които агресорите могат да попаднат в човешкото тяло, в т.ч. при контакт с преносител (човек, животно или насекомо), чрез заразена храна/ вода, по въздуха. Симптомите на инфекция могат да бъдат най – различни, в зависимост от конкретния човек и причинител на заболяването. Много често включват повишена температура, храносмилателни проблеми,  главоболие, общо неразположение, влошен имунитет и тн. Причинителите на инфекции са патогенни микроорганизми, включително:

 • Бактерии – SIBO (бактериален свръхрастеж ), Лаймска болест, тетанус, бактериален менингит, гонорея и др.
 • Вируси – настинка, грип, ХИВ, Ебола и др.
 • Гъбички – кандида, някои видове пневмония и др.
 • Паразити – малария, токсоплазмоза, заразяване с тении и др.

Данните от все повече изследвания показват, че хроничните инфекциозни заболявания могат да бъдат причина за развитие на болести като Диабет тип 1, проблеми със сърдечно – съдовата система, очни заболявания, белодробни болести, психоемоционални състояния, кожни проблеми и др.

Радиочестотно електромагнитно облъчване  и ефекта му върху здравето

В предишни публикации многократно сме засягали темата за пагубния ефект върху здравето на хората от постоянното излагане на все по – големи количества радиочестотна радиация. Облъчването на мобилни устройства, рутери и всякакъв тип безжични технологии се свързва с:

 • Умора и главоболие
 • Отклонения в ембрионалното развитие
 • Поведенчески отклонения
 • По – голям шанс за развитие на карциноми
 • Отслабена имунна система
 • Репродуктивни проблеми
 • Склонност към депресивни състояния
 • Нарушения в съня
 • Автоимунни заболявания и др.

Повече по темата можете да прочетете в нашия блог.

Ефекта на радиочестотната радиация върху патогенните микроорганизми

Едни от най – разпространените източници на радиочестотно електромагнитно облъчване са мобилните телефони и Wi-Fi. Според редица изследвания, макар и нейонизираща, този вид радиация се свърза с изразено клетъчно влияние и въздействие върху имунната система.  Както вече споменахме, учените са установили връзка между излагането на облъчване от безжични технологии и други видове електромагнитна радиация (ЕМР) и промени в поведението на патогенните микроорганизми.

Според световноизвестният лекар и холистичен терапевт Д-р  Дитрих Клингхардт, ежедневното облъчване от мобилни телефони и рутери индуцира вирулентността на голяма част от  микроорганизмите, които естествено пребивават в човешкия организъм. Вирулентността е показател за това колко патогенен е даден микроорганизъм. Патогенността, от своя страна, изразява свойството на съответния микроорганизъм да предизвика заболяване в тялото на приемника. Въздействието на радиочестотната радиация прави патогените агресивни и болестотворни. Твърдението му се подкрепя от редица проучвания по темата.

Причината микроорганизмите да изразяват повишена агресивност се корени в ефекта на електромагнитните вълни.  Учените смятат, че патогените възприемат постоянната нискочестотна радиация като заплаха и започват да освобождават биотоксини, за да се предпазят от агресора. Освен това вирусите и бактериите са известни със способността си да се адаптират към променящата се среда изключително бързо. Това се дължи на интелигентно регулиране на генната им експресия.

Още повече, някои проучвания доказват, че излагането на радиочестотни електромагнитни полета прави някои патогенни микроорганизми устойчиви на антибиотици. Това явление е особено тревожно заради потенциалните здравословни заплахи за хората.

Биотоксините и човешкият организъм

Вече установихме, че радиочестотната ЕМР е агресор и за патогените и ги подтиква към повишено отделяне на биотоксини. Начините, по които болестотворните бактерии, вируси, гъбички и паразити въздействат върху човешкото тяло са различни. На първо място те източват организма от нутриенти. По този начин затрудняват дейността на органите и нарушават обмяната на веществата.

От друга страна, тези агресори изпускат биотоксини. Понякога тези вещества са отпадък от естествени метаболитни процеси. В много случаи, обаче, са продукт на прецизни адаптивни пътища, които отслабват организма и позволяват на патогена да се развива безпроблемно. Бактериите, особено онези, които пребивават в гостоприемника за продължителен период от време, имат голям набор от механизми, които модулират различни биохимични реакции. Отделяйки т.нар. биотоксини, те стимулират и възпрепятстват множество клетъчни процеси и влияят негативно върху имунната система.

Биотоксините предизвикват възпалителни процеси в кръвоносната система и затрудняват чернодробните функции. Когато черният дроб е стресиран, той не може ефективно да пречиства организма от токсини. Освен това производството на жлъчка е възпрепятствано, което води до храносмилателни проблеми и нарушения в липидната обмяна. Всички тези отклонения могат да допринесат за развиване на чревна пропускливост.

Какво означава всичко това

От една страна, облъчването от мобилни устройства и рутери отслабва естествените имунни функции на човешкия организъм. От друга страна, патогенните микроорганизми възприемат елетромагнитната радиация като заплаха и засилват отделянето на битоксини. В резултат, човешкото тяло става значително по – податливо на инфекциозни заболявания и развитие на хронични състояния.

Още повече, потенциалното нарушаване на чревната мукоза носи голяма опасност за здравето. Когато лигавицата започне да пропуска по – големи молекули в кръвния поток, в т.ч. и патогени и биотоксини, те могат да достигнат до всички органи. Следователно, инфекцията може да се разпространи в цялото тяло и да предизвика различни остри и хронични заболявания.

Естественият въпрос е как да предотвратим този пагубен процес? Към този етап най – добрият отговор е подсилване на имунната система и адекватно предпазване от електромагнитна ЕМР.

Ролята на средствата за защита от електромагнитна радиация

Както знаете, качественият нощен сън е основополагащ за доброто здраве и правилното функциониране на организма. Освен типичните фактори, допринасящи за качеството на нощния сън (липса на шум и светлина, комфорт на леглото, температура и тн.), замисляли ли сте се за ролята на електромагнитната радиация?

Голяма част от хората не си дават сметка, че електромагнитното облъчване не спира тогава, когато си легнем да спим и вече не сме в пряк контакт с източниците на ЕМР. Истината е, че дори да изключим рутера си, да махнем телевизора от спалнята и да оставим мобилния си телефон в коридора, облъчването от съседите и другите източници все още е налице. Тоест, най – важното време за клетъчна регенерация, детоксикация и отпочиване на организма също е копрометирано от ЕМР.

Множество изследвания доказват вредното въздействие на радиочестотите от Wi-Fi и клетъчните кули върху съня. До голяма степен то се дължи на способността на електромагнитните вълни да инхибират секрецията на мелатонин (хормон на съня) и да индуцират производството на кортизол (хормон на стреса). Взети заедно, всички тези фактори са „рецепта“ за болести!

Именно поради тази причина е особено важно да осигурите на себе си и на близките си адекватна защита от електромагнитното облъчване. Според специалистите, най – бързият и сигурен начин да предпазите организма си е като обезопасите спалнята си – все пак 1/3 от живота си прекарваме в сън! Много хора, предприели тази стъпка, докладват ,че качеството на съня им се е подобрило осезаемо само седмица след това. Ефективни насоки и висококачествени продукти за защита от ЕМР можете да намерите на нашия сайт!

Източници

Ercolini AM, Miller SD. The role of infections in autoimmune disease. Clin Exp Immunol. 2009 Jan;155(1):1-15. doi: 10.1111/j.1365-2249.2008.03834.x. PMID: 19076824; PMCID: PMC2665673.

Galán, Jorge E. “Bacterial toxins and the immune system: show me the in vivo targets.” The Journal of experimental medicine vol. 201,3 (2005): 321-3. doi:10.1084/jem.20050080

Johansson, Olle. (2009). Disturbance of the immune system by electromagnetic fields-A potentially underlying cause for cellular damage and tissue repair reduction which could lead to disease and impairment. Pathophysiology : the official journal of the International Society for Pathophysiology / ISP. 16. 157-77. 10.1016/j.pathophys.2009.03.004.

Lipsitch M, Moxon ER. Virulence and transmissibility of pathogens: what is the relationship? Trends Microbiol. 1997 Jan;5(1):31-7. doi: 10.1016/S0966-842X(97)81772-6. PMID: 9025233.

Piotr Piszczek, Karolina Wójcik-Piotrowicz, Krzysztof Gil, Jolanta Kaszuba-Zwoińska. Immunity and electromagnetic fields. Environ Res. 2021 Jun 11;111505. doi: 10.1016/j.envres.2021.111505.

Steere AC, Gross D, Meyer AL, Huber BT. Autoimmune mechanisms in antibiotic treatment-resistant lyme arthritis. J Autoimmun. 2001 May;16(3):263-8. doi: 10.1006/jaut.2000.0495. PMID: 11334491.

Taheri M, Mortazavi SM, Moradi M, Mansouri S, Hatam GR, Nouri F. Evaluation of the Effect of Radiofrequency Radiation Emitted From Wi-Fi Router and Mobile Phone Simulator on the Antibacterial Susceptibility of Pathogenic Bacteria Listeria monocytogenes and Escherichia coli. Dose Response. 2017 Jan 23;15(1):1559325816688527. doi: 10.1177/1559325816688527. PMID: 28203122; PMCID: PMC5298474.

Voĭchuk SI, Podgorskiĭ VS, Gromozova EN. Effect of radio-frequency electromagnetic radiation on physiological features of Saccharomyces cerevisiae strain UCM Y-517. Mikrobiol Z. 2004 May-Jun;66(3):51-7. Russian. PMID: 15456218.