Covid-19 разтърси света и трансформира представите ни за здравна защита, социално общуване и начин на работа. Интензивните и бързи промени, които настъпиха във всяка сфера на битието накараха цялото човечество да се замисли както за здравето, така и за начинът си на живот като цяло. На всички ни се наложи бързо и безкомпромисно да реагираме в разразилата се буря и да променим привичките си буквално в рамките на денонощие. В търсене на защита и спасение от коварната болест мнозина се обърнаха към традиционните медицински способи и алтернативната медицина.

От друга страна някои хора започнаха да се питат дали все пак не съществуват алтернативни и по – иновативни методи за предпазване от агресивния вирус, а именно средствата за електромагнитна радиационна защита. Истината е, че  уредите и материалите за защита от вредното влияние на електромагнитните полета (ЕМП) със сигурност нямат директен протективен ефект що се отнася до Covid-19. И все пак, предпазването от ЕМП има индиректен ефект при борбата с каквито и да е патогени и зарази поради положителното въздействие върху защитните сили на организма.

Наистина ли ЕМП са такъв проблем

Електромагнитното облъчване е вид нейонизираща радиация, която предизвиква редица неблагоприятни симптоми при хората, особено в случай на прекомерно излагане. Съществуват голям брой изследвания, които доказват негативния ефект над ЕМР върху човешкото здраве. Много учени свързват продължителното облъчване с повишен риск от развитие на редица здравословни състояния, в това число рак и невродегенеративни заболявания.

Още през 70те години на миналия век двукратно номинираният за Нобелова награда американски хирург и изследовател в сферата на електрофизиологията – Д-р Робърт О. Бекър – изразява становището, че най – големият замърсител на наземната среда е прогресивното разпространение на изкуствено създадените електромагнитни полета. 50 години по – късно всички се радваме на неизмеримите ползи от ЕМП, но все още подценяваме вредата, която неконтролираното излагане на електромагнитна радиация причинява.

Всъщност, в наши дни почти всяка ежедневна дейност е свързана с употребата на един или друг вид източник на ЕМП. Домакински уреди, компютри, рутери, мобилни устройства, безжични телефони – електрическите устройства са неразривна част от живота на съвременния човек. В допълнение към непосредствения контакт с тези битови източници на ЕМР, постоянно сме облъчени от мрежите за пренос и обмен на информация (WiFi, 4G и 5G технологии, радиочестотна радиация).

До неотдавна базовите станции на мобилните оператори, телекомуникационните клетки, електропроводите се разполагаха на относително безопасно разстояние от жилищните зони. Прогресивното навлизане на технологиите, обаче, все по – често налага изграждането на такива съоръжения в непосредствена близост до сградите, в които хора и животни пребивават. Интензивното нахлуване на всички тези източници на ЕМР води до логичния въпрос за безопасността. Въпреки че в миналото се твърдеше, че облъчването от ЕМП не може да причини здравословни проблеми, днес все повече учени установяват обратното.

Какво се случва с тялото под въздействие на електромагнитната радиация (ЕМР)

Само до преди няколко десетилетия нивото на ЕМР на Земята е било значително по – ниско. Именно поради тази причина изследванията относно ефекта му върху човешкото здраве са били непълни и откъслечни. Днес, обаче, се знае, че продължителното излагане на нейонизираща електромагнитна радиация с различни честоти води до отклонения в здравния статус както при малки, така и при големи.

ЕМР и детското здраве

Учените са установили, че регулярното излагане на нискочестотна ЕМР по време на бременност сериозно може да компрометира ембрионалното развитие и да доведе до редица здравословни проблеми в следродилния етап.

Според данни от изследване, проведено още през 2004 г., редовното ползване на мобилен телефон през бременността уврежда ДНК експресията в стволовите клетки на ембриона. Още повече, децата на майки, живеещи в близост до базови станции на мобилни оператори по време на бременност и след раждане са с повишен риск от развитие на левкемия. Друго проучване идентифицира връзка между прекомерната употреба на мобилни устройства във феталния етап и развитие на поведенчески отклонения и агресивно поведение при подрастващите деца.

Известно е, че развиващите се детски клетки са много по – податливи на облъчването и имат свойството да абсорбират значително повече микровълнова радиация от възрастните. Тези открития се свързват както с развитие на рак на гърдата при тийнейджърки, така и с понижена костна плътност, главоболие, нарушения в съня, мозъчни карциноми, дори депресия.

ЕМР и здравето на възрастните

Едва през последните 20 – 30 години навлизането на технологиите започна да става повсевместно, а през изминалото десетилетие доби глобален обхват. За разлика от родителите си, повечето от днешните деца и юноши не могат и да си представят живота си без мобилно устройство и достъп до интернет. Ето защо ефекта на ЕМП върху здравето на възрастните все още предстои да се разгръща и да бъде изследван.

Все пак е известно, че повишената ЕМР вреди на здравето на възрастните. Излагането на електромагнитно облъчване в детските години се свързва с развитие на мозъчни тумори в зряла възраст. Освен това нейонизиращата радиация компрометира качеството на сперматозоидите при мъжете и може да доведе до инфертилитет. Доказано е, че ЕМР има потенциала да наруши циркадните ритми и да въздейства върху ДНК продуктивността. Това, от своя страна води до повишени нива на оксидативен стрес.

При нискоенергийното облъчване в големи дози се наблюдава разрушаване на клетъчните мембрани и компрометиране на дейността на антиоксидантните ензими в организма. Всеки дисбаланс в противоокислителните процеси, които протичат в организма води до повишаване на нивата на свободните радикали и поява на оксидативен стрес. Според данни от редица изследвания, оксидативният стрес е причинител на десетки заболявания, нарушения в защитните функции на тялото и преждевременно остаряване.

Връзката между електромагнитната радиация и Covid-19

Радиочестотната радиация доказано води до повишено производство на свободни радикали в клетъчната среда. По този начин се нарушава хомеостаза в организма и се редуцира ефективността на имунната система . По принцип живите организми са снабдени с механизми и ензими за справяне с окислителните процеси. Тяхната основна цел е да неутрализират или поне минимизират вредата от свободните радикали. В действителност, обаче, продължителното излагане на ЕМР потиска активността на тези ензими и в същото време причинява свръхпроизводство на свободни радикали.

Пониженият имунитет прави организма по – податлив на патогенни микроорганизми. Освен че влошеният имунен отговор дава пространство на бактериите и вирусите да нахлуят в тялото, да се развиват и размножават, оздравителният процес  значително се забавя. Логично, хората с компрометирана имунна система са значително по – уязвими на Covid-19, както и на всеки друг агресивен вирус. Затрудненията във възстановяването, комбинирани с потенциални увреждания, причинени от ЕМР, могат до доведат до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план.

Предпазване от електромагнитна радиация

Както вече разбрахте, потенциалните и доказани вреди от ЕМР са многоизмерни и могат да причинят както хронични състояния, така и да са предпоставка за отслабване на имунната система и повишаване на риска от инфекциозни и вирусни заболявания, в т.ч. Covid-19. Както с всичко останало в живота, и в този случай превенцията е най – добрата форма на лечение.

За да сте сигурни, че осигурявате най – добрата възможна защита от електромагнитно облъчване за себе си и близките си можете да се обърнете към нашите специалисти. Те ще ви дадат подробна информация относно начините за минимизиране на вредата от ЕМР и ще ви насочат към ефективни решения за предпазване. Редуцирайки негативния ефект на ЕМП, вие давате възможност на тялото си да възстанови защитните си сили и да подобри възстановителните си механизми както в случай на заразяване с Covid-19, така и при всяко друго заболяване.

Не чакайте болестта да ви пребори, вземете мерки още сега!

Източници

Carpenter DO. Human disease resulting from exposure to electromagnetic fields. Rev Environ Health. 2013;28(4):159-72. doi: 10.1515/reveh-2013-0016. PMID: 24280284.

Wiart, A. Hadjem, M.F. Wong, I. Bloch Analysis of RF exposure in the head tissues of children and adults Phys Med Biol, 53 (13) (2008)

Zhu, F. Gao, X. Yang, H. Shen, W. Liu The effect of microwave emission from mobile phones on neuron survival in rat central nervous system Prog Electromagn Res, 82 (2008)

Infante-Rivard C, Deadman JE. Maternal occupational exposure to extremely low frequency magnetic fields during pregnancy and childhood leukemia. Epidemiology 2003; 14: 437-41.

Lloyd Morgan, Santosh Kesari, Devra Lee Davis, Why children absorb more microwave radiation than adults: The consequences, Journal of Microscopy and Ultrastructure, Volume 2, Issue 4, ISSN 2213-879X (2014)

Divan HA, Kheifets L, Obel C, Olsen J. Prenatal and postnatal exposure to cell phone use and behavioral problems in children. Epidemiology. 2008 Jul;19(4):523-9. doi: 10.1097/EDE.0b013e318175dd47. PMID: 18467962.

Hahnen, S., 2021. Does Radiation Protection helps against COVID-19 Corona? – en.geovital.com [EN]. [online] en.geovital.com [EN]. Available at: https://en.geovital.com/radiation-protection-help-covid-19-corona/.

Gandhi, G., Kaur, G., Nisar, U. (2014). A cross-sectional case control study on genetic damage in individuals residing in the vicinity of a mobile phone base station. Electromagn. Biol. Med. 4:344–354.

Barcal, J., Stopka, P., Křížová, J., et al. (2014). High-frequency electromagnetic radiation and the production of free radicals in four mouse organs. Act. Nerv. Super. Rediviva. 56(1–2):9–14.

Agarwal, A., Desai, N. R., Makker, K., et al. (2009). Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study. Fertil. Steril. 92:1318–1325.

Kıvrak EG, Yurt KK, Kaplan AA, Alkan I, Altun G. Effects of electromagnetic fields exposure on the antioxidant defense system. J Microsc Ultrastruct. 2017;5(4):167-176. doi: 10.1016/j.jmau.2017.07.003