Една от главните цели на този блог е да Ви предоставя надеждна информация относно въздействието на електромагнитните полета върху здравето и начините за редуциране на вредният им ефект. Точно затова непрестанно Ви запознаваме с различни средства, които имат потенциала да блокират радиационното облъчване, или поне да го минимизират значително. Акцента в днешната статия са два материала, които намират широко приложение в различни сфери на живота – майлар и мед.

Какво представлява майлара

Майлар е нарицателно име за специална пластмасова сплав, която се използва масово в производството на продукти за съхранения и други пособия с голяма устойчивост. В действителност името е патентовано от фирма „DuPont“, която разработва материала през 50-те години на миналия век.

Самият материал се нарича биаксиално ориентиран полиетилен терефталат, или BoPET и представлява термопластичен полимер с изключителни физични свойства. Това полиестерно фолио се прави от опънат PET. Процесът на изработване на майлар се състои от 3 стъпки:

 • Тънък филм разтопен РЕТ се разнася по охладена повърхност.
 • При охлаждането пластмасата се разтегля в двете посоки, докато се получи изключително тънък лист. Това най – често се извършва от специални машини, оборудвани с нагрети ролки.
 • След достигане на желаната дебелина филмът се загрява и се държи под напрежение за определен период от време при температура от 220 градуса С.
 • Полученият майлар е прозрачен, но може да бъде метализиран посредством изпаряване на алуминий, злато или друг метал.

Майларът се отличава със завидна якост и здравина при опън, химическа стабилност, рефлективна способност, прозрачност, свойството да не пропуска аромати и газове и в качеството си на електрически изолатор.

Приложение

Майларът и други BoPET фолиа се използват за изработването на гъвкави опаковки за хранително – вкусовата промишленост. Намира приложение и в текстилната индустрия, където се използва за покритие на платове с цел осигуряване на лъскава повърхност и защитен филм. Използва се при изработката на музикални инструменти, хвърчила, прозрачно фолио, както и за:

 • Пликове и торбички за съхранение на храна и напитки (особено кафе и други продукти със силен аромат)
 • Капачки за кисело мляко
 • Балони
 • Архивно съхранение на документи
 • Космически одеяла
 • Термо одеяла
 • Етикети
 • Като електрически и топлоизолатор
 • В свойството си на отразяващ материал
 • За декоративни цели

Майлар за защита от електромагнитна радиация

Когато става въпрос за екраниране или блокиране на ЕМР най – често се има предвид редуциране на въздействието на електромагнитното поле. В този смисъл повечето материали притежават способността постепенно да понижават силата на полето, а не да го неутрализират. Добър пример за това са стените, които намаляват силата на външните звуци, или предпазните жилетки, които минимизират облъчването при рентгенови снимки.

По сходен начин майларът редуцира електромагнитната радиация като поглъща или разсейва електромагнитните частици, които преминават през него. Ефективността на материала зависи както от неговата дебелина, така и от интензитета на електромагнитното поле. Според различни измервания майларът може да блокира до 90 – 95% от вредното лъчение, което го прави изключително ефективно защитно средство. Освен това продуктите от BoPET са леснодостъпни и евтини в сравнение с много други предпазни материали.

Как можете да използвате майлар и мед за защита от ЕМР

Защитните мрежи са широкоразпространено средство за предпазване от ЕМР. Те са изключително практични и могат да се използват по много начини. Някои хора ги влагат в стени, тавани и подове още при изграждането на дома си, други ги полагат под дървени облицовки или дори под килими.

Майлар фолиото или одеялата от майлар са практичен и мобилен начин да редуцирате вредното въздействие от ЕМП. Фолиото може да се полага върху гладки повърхности, а одеялото да се използва за покриване на източника на ЕМР у дома. Въпреки високата си екранираща способност и ниска цена, обаче, тези продукти не са най – подходящите перманентни решения за битова употреба. Ако търсите нещо по – практично е добре да се замислите за защитна боя.

Мед за защита от електромагнитна радиация

Медта се смята за един от най – надеждните материали в защитата от ЕМР. Металът се отличава със способността значително да намалява електрическите и магнитни вълни. Точно затова медни сплави се използват в компютърно оборудване, медицински заведения и сървърни стаи.

Най – често медта се предлага под формата на защитна мрежа, която може напълно да блокира радио и микровълните. Специфичното при този тип мрежи e не дебелината на материала, а размера на дупчиците. Всяка дупка трябва да е по – малка от най – късата електромагнитна вълна, която се опитва да екранира.

Как да разберете дали защитата е ефективна

Ако искате наистина да намалите електромагнитната радиация в дома си с помощта на предпазни средства трябва да спазвате едно основно правило. Целостта на материала не бива да бъде нарушена, тъй като това нарушава протективните му свойства. Освен това е добра идея да измерите нивото на ЕМР в дома си преди след поставяне на избрания материал, за да знаете каква част от вредното лъчение е блокирано. При нужда можете да вземете допълнителни предпазни мерки. Практични насоки за редуциране на електромагнитната радиация у дома и на работа можете да намерите на нашия сайт!

Източници

Pandey, Dharmendra & Basu, Arindam & Kumar, Pramod. (2021). Electromagnetic shielding performance of copper and silver plated hybrid yarn based multilayer fabrics in C & X brand frequency range. Journal of Industrial Textiles. 1-30. 10.1177/1528083721999361.

 1. [online] Available at: <https://emfadvice.com/copper-mylar-block-emf/>