Безжично“ – изглежда това е технологичната мантра на десетилетието. В стремежа си да улеснят потребителите и да направят обмена на данни по – удобен и бърз, инженерите и производителите на смарт технологии все по – усилено въвеждат безжичната връзка в новите модели. През последните години тази тенденция започва да засяга дори начина, по който зареждаме устройствата си.

Към момента безжичното зареждане е ограничено до по – малки устройства, които можете да зареждате, поставяйки ги върху зарядна станция у дома или в колата. В близкото бъдеще, обаче, то ще се превърне в стандартна функция на смартфони, таблети, преносими тонколони, лаптопи и много други устройства. Идеята на разработчиците е да създадат технология, чрез която да се осъществява безконтактно зареждане на големи разстояние. Тази концепция ще позволи на потребителите да зареждат едновременно всички свои устройства, независимо от тяхната локация или отстояние от електрическата мрежа или зарядното.

Като всички останали технологии, начина по който зареждаме телефоните и останалите си устройства непрестанно еволюира. Това е неизбежен процес, на който няма как да противодействаме. Важният въпрос, който трябва да си зададем е дали този нов метод не крие опасности за здравето!

Принцип на работа на безжичното зареждане

Може и да ви струва, че безжичното зареждане е комплексна и напредничава технология, но в действителност идеята, на която е базирано е разработена преди повече от век.

Великият Никола Тесла пръв предлага идеята, че електрическата енергия може да бъде предавана без кабели. Именно той провежда първите опити за безжичен трансфер на електричество. Въпреки че не успява да реализира теорията си на практика, дългогодишният му труд е в основата на безжичното зареждане.

Технологията е базирана на концепцията за електромагнитна индукция между две устройства. Самият процес се осъществява чрез обмен на енергия посредством предавателна и приемна намотка. Чрез предавателната намотка станцията за зареждане изпраща електричество към телефона, който искате да заредите. Когато приемника влезе в обсега на електромагнитното поле на предавателя, той прихваща електрическия ток и го използва за зареждане на батерията.

Недостатъкът на тази технология е, че предаването на магнитното поле е възможно само на много кратки разстояния. Това означава, че трябва да поставите устройството си непосредствено до или върху зарядното, за да го заредите. За да се осъществи реално дистанционни зареждане би била необходима огромна зарядна станция, чието електромагнитно поле е много по – силно. Това е една от причините технологията все още да не е общодостъпна.

Предимства и недостатъци на безжичното зареждане

Всеки любител на новите технологии ще ви изтъкне поне няколко предимства на безжичното зареждане. На първо място то ще разчисти пространството в дома ви, елиминирайки необходимостта от кабели и адаптери за всяко устройство. Освен това технологията предполага, че ще можете да зареждате няколко джаджи едновременно. За най – голям бонус се смята предпоставката за неограничено ползване на устройството по време на зареждане.

За съжаление безжичното зареждане все още не позволява реална дистанционна връзка между зарядното и приемника, което означава, че трябва да поставите устройството си непосредствено върху зарядното, за да го заредите. С други думи, за да използвате телефона си по време на зареждане отново трябва да застанете до зарядното, което ограничава мобилността. Освен че изключително неудобно, това може да бъде и опасно за здравето.

Непосредствената близост до източника на електромагнитна радиация (ЕМР) означава, че навлизате в неговото електромагнитно поле. Множество изследвания доказват, че нейонизиращите ЕМП също оказват влияние върху клетките и биохимичните процеси в човешкия организъм. При системна облъчване, този тип радиация може да нанесе сериозни поражения върху здравето и да провокира развитие на различни хронични заболявания.

Опасна ли е радиацията от безжичното зареждане

Както навярно се досещате, безжичните зарядни станции излъчват нейонизираща ЕМР. Това е присъщо за всички безжични технологии, в това число WiFi, Bluetooth, 5G, клетъчни мобилни кули и тн., излъчващи големи дози радиочестотна радиация. За разлика от тях, безжичните зарядни се характеризират с магнитно поле и магнитна радиация.

Интересното при безжичните зарядни е, че когато не се използват, те не излъчват радиация. Облъчването се появява при свързване на зарядното с устройството за зареждане. Данните от измервания върху някои зарядни станции сочат, че при обмен на енергия полето на зарядното е почти 3mG (милигауса). Според голям брой учени това е опасно количество ЕМР. При отдалечаване от устройството, обаче, облъчването пада до под 1mG. Това е естествена характеристика на електромагнитните полета, която показва, че при увеличаване на дистанцията силата на полето отслабва.

При тестване на друга система за безжично зареждане става ясно, че нивото на облъчване е десетки пъти по – силно от това, което някои учени препоръчват като безопасен минимум. Което е по – важно, при някои зарядни лъчението продължава дори когато устройството на се използва за зареждане. Тъй като често тази технология се използва по време на път, отстоянието от ЕМП в колата е много по – малко и в повечето случаи човешкото тяло влиза в неговия обхват.

Потенциални вреди за здравето

Според нарастващ брой научни изследвания хроничната експозиция на ЕМП може да доведе до:

  • Когнитивни проблеми
  • Поведенчески отклонения при подрастващите
  • Импотентност и проблеми с фертилитета при мъжете и жените
  • Нарушено ембрионално развитие
  • Главоболие
  • Повишен риск от развитие на рак
  • Спад в имунитета
  • Влошено костно здраве
  • Повишени нива на оксидативен стрес
  • Депресия и много други.

Бъдещето на безжичното зареждане

Както сами разбирате, технологията за безжично зареждане е в процес на усъвършенстване. Твърде вероятно е съвсем скоро на пазара да се появят мощни зарядни с компактен размер и голям обхват, които да позволяват истинско дистанционно зареждане. Логично, за да позволят безжичен обмен на енергия на големи разстояния, те несъмнено ще имат силно ЕМП, което се разпространява на голяма площ. Въпреки че използваните към момента безжични зарядни не би трябвало да представляват риск за здравето при правилна употреба, трябва да се замислим за перспективата за бъдещето и начините за предпазване от вредното лъчение!

Подробна информация за опасността от ЕМР и начините за ограничаване на негативното влияние на ЕМП можете да намерите в нашия блог!

Източници

Sage C, Burgio E. Electromagnetic Fields, Pulsed Radiofrequency Radiation, and Epigenetics: How Wireless Technologies May Affect Childhood Development. Child Dev. 2018 Jan;89(1):129-136. doi: 10.1111/cdev.12824. Epub 2017 May 15. PMID: 28504324.

Prlić I, Šiško J, Varnai VM, Pavelić L, Macan J, Kobešćak S, Hajdinjak M, Jurdana M, Cerovac Z, Zauner B, Mihić MS, Avdagić SC. Wi-Fi technology and human health impact: a brief review of current knowledge. Arh Hig Rada Toksikol. 2022 Jul 7;73(2):94-106. doi: 10.2478/aiht-2022-73-3402. PMID: 35792772; PMCID: PMC9287836.

Miller AB, Sears ME, Morgan LL, Davis DL, Hardell L, Oremus M, Soskolne CL. Risks to Health and Well-Being From Radio-Frequency Radiation Emitted by Cell Phones and Other Wireless Devices. Front Public Health. 2019 Aug 13;7:223. doi: 10.3389/fpubh.2019.00223. PMID: 31457001; PMCID: PMC6701402.

Wireless Charger EMF Radiation – Should You Be Worried?. (2022). Retrieved 30 September 2022, from https://emfacademy.com/wireless-charger-emf-radiation/