Електромагнитната радиация (ЕМР) е навсякъде около нас. Излъчва се от нашите смартфони, лаптопи, рутери, бебефони, телевизори и всички останали електронни устройства. Макар и всеки източник по отделно да не генерира голямо количество електромагнитно лъчение, акумулирането на радиочестотното облъчване от всички джаджи може да бъде сериозен здравен риск.

През 2011г. СЗО официално включва радиочестотната радиация в класацията на потенциалните канцирогени от Група 2В. Това, заедно с увеличаващият се брой хора, страдащи от електромагнитна хиперчувствителност, провокира специалистите в сферата да провеждат по – задълбочени тестове относно ефекта на ЕМР върху човешкото здраве и да откриват нови, по – ефективни начини за предпазване от нея. Данните от различни проучвания ясно показват, че системната експозиция на нейонизираща радиация може да бъде причина за сериозни здравословни проблеми. Най – често хроничното радиочестотно лъчение се свързва с развитие или обостряне на симптомите на разнообразни хронични заболявания, причиняване на ДНК увреждания, различни видове рак, невробиологични разстройства, депресия, фибромиалгия и др.

Според наличната информация времето и честотата на излагане и близостта до източника на лъчението са много по – важни, отколкото интензитета на самото поле. С други думи, ако бързо преминете покрай клетъчна мобилна кула, която е източник на огромна доза ЕМР, облъчването върху вас ще е значително по – ниско в сравнение с радиацията, на която ежедневно сте подложени от смартфона или компютъра си. В допълнение, колкото по – близо до тялото се намира електромагнитното поле (ЕМП), толкова по – голяма е вредата за клетките и тъканите.

Това може би ви кара да се замислите до колко разговорите по телефона са безопасни за здравето и може ли използването на слушалки да реши проблема!?

Видове слушалки

За родените преди 2000ната година типичната визия на слушалките задължително включва кабел. В наши дни, обаче, жичните слушалки са все по – рядко срещани. През последните години те стремглаво биват заменени от безжични модели с модерен дизайн, които са не само добре изглеждащи, а и изключително функционални. Освен според липсата или наличието на кабел, слушалките могат да бъдат разделение в три основни категории според позицията, която заемат спрямо ушите. И трите типа слушалки все още могат да бъдат намерени както в безжичен, така и в жичен вариант, но Bluetooth слушалките са много по – търсени.

Over-ear слушалки

Това класически слушалки, които обгръщат цялата ушна мида. Те са по – големи по размер и по – тежки от останалите видове. Изолират звуците от околната среда много добре и ограничават изтичането на шум. По този начин повишават качеството на звука и създават по – голямо усамотение. Някои хора ги смятат за по – удобни поради факта, че не притискат ушната мида, но в същото време могат да предизвикат изпотяване, тъй като циркулацията на въздух е нищожна.

On-ear слушалки

Този тип слушалки застават на ушната мида, без да я обгръщат. Те са по – леки и малки в сравнение с предния тип. Типичното при тях е, че пропускат част от околните шумове и не предоставят толкова добра звукоизолация. Висококачествените модели рядко изпотяват ушите, но поради дизайна си могат да причинят притискане на ушната мида. В тази категория има голямо разнообразие от модели с различни функции и дизайн.

In-ear слушалки

In-ear слушалките се поставят в ушите. Открояват се с малкия си размер и несравнима компактност при пренасяне и употреба. Запушвайки изцяло ушния канал, този тип слушалки предоставят много добра звуко- и шумоизолация. Едно от основните притеснения на лекарите и потребителите е, че звукът е насочен директно към тъпанчетата. Това може да предизвика увреждане на слуха при повишаване на силата на звука.

Слушалките и електромагнитната радиация

И безжичните и жичните слушалки излъчват известна доза електромагнитно лъчение. Тъй като използват Bluetooth за предаване на сигнала, обаче, безжичните модели се отличават с много по – силно ЕМП. Самата Bluetooth технология е източник на радиочестотна радиация, сходна с тази от мобилните телефони.

Повечето хора смятат, че в сравнение със смартфон, Bluetooth слушалките излъчват много по – малко количество радиация, но това е само до някъде вярно. В действителност има три основни вида Bluetooth предаватели с различно ниво на мощност:

  • Клас 1 – мощност 100 mW (миливата)
  • Клас 2 – мощност 2,5 mW (миливата)
  • Клас 3 – мощност 1 mW (миливат)

Устройствата от Клас 3 са с най – ниско ниво на ЕМР, но и най – малък обхват на действие (около 1 метра). В същото време устройствата от Клас 1 са с най – голям обхват (около 90 метра), но излъчват най – голямо количество ЕМР. Тоест, колкото по – голямо е разстоянието, на което можете да получавате добър сигнал от слушалките си, толкова по – силно е ЕМП.

Като се има предвид, че слушалките са разположени непосредствено върху черепа, опасността за мозъчното здраве значително нараства. При in-ear слушалките рискът е още по – голям, тъй като те навлизат в ушния канал. Тази част на главата не е защитена от костите на черепа, които също играят ролята на щит, абсорбиращ част от електромагнитното лъчение. Това означава, че дори когато мощността на устройството е по – ниска, в сравнение с полето, излъчвано от телефон, облъчването може да е по – голямо поради разположението на слушалките.

Как да редуцирате риска за здравето си

Едва ли има нужда да ви убеждаваме, че най – сигурният начин да минимизирате облъчването с ЕМР е като ограничите употребата на електронни устройства, в това число безжични слушалки. Ако все пак не можете да се откажете от тях, ви препоръчваме да изберете жични слушалки и модел с по – малък обхват на сигнала.

При възможност си осигурете защитена среда, в която източниците на ЕМР са сведени до минимум. Ако имате нужда от помощ, можете да се обърнете към нашите квалифицирани геобиолози, които ще ви направят професионална консултация и ще ви препоръчат специализирани средства за защита срещу електромагнитно облъчване!

Източници

Wardzinski EK, Jauch-Chara K, Haars S, Melchert UH, Scholand-Engler HG, Oltmanns KM. Mobile Phone Radiation Deflects Brain Energy Homeostasis and Prompts Human Food Ingestion. Nutrients. 2022 Jan 14;14(2):339. doi: 10.3390/nu14020339. PMID: 35057520; PMCID: PMC8777647.