Сънят е време за почивка на ума и регенерация на организма. Тогава тялото ни се възстановява от напрежението и стреса, задействат се процесите на детоксикация и подмладяване, мозъкът обработва и структурира поетата информация. Какво се случва, обаче, ако този процес бъде нарушен? Какво става с организма, ако уж цяла нощ е почивал, а сутринта се събуждате по – уморени отколкото сте си легнали?

За милиони хора по света, нощният сън не е почивка, а истинско мъчение. Сънната апнея е сериозно нарушение на съня, което  се лекува много трудно и може да причини редица здравословни проблеми. Освен че нарушава естествените биологични процеси на релаксация и регенерация, състоянието влошава качеството на живот и през деня. Към момента не е идентифициран конкретен причинител на разстройството, но са известни редица ендогенни фактори, които повишават риска от развитие на сънна апнея. Неотдавна, към списъка с рискови фактори беше добавен и екзогенен елемент – електронното замърсяване в спалнята.

Сънната апнея отблизо

Сънната апнея е разстройство на съня, с което много хора по света живеят без дори да подозират. Състоянието може да се опише като кратки прекъсвания на дишането по време на сън. Установено е, че броят на тези паузи може да бъде между 5 и 30 минути на всеки час. Това означава, че нормалният сън бива прекъсван стотици пъти в рамките на една нощ. В дългосрочен план, нетретираната сънна апнея води до пълно изтощение на организма и може да причини метаболитни проблеми, хипертония и сърдечни заболявания.

Симптоми

Един от най – големите проблеми при диагностицирането на сънната апнея е, че човек може да няма ни най – малка представа какво се случва с тялото му/ ѝ по време на сън. Въпреки това, има симптоми, които могат да подскажат, че именно апнеята е проблемът. Те включват:

 • Силно хъркане, много по – силно отколкото при други
 • Недостиг на въздух по време на сън
 • Събуждане със сухота в устата
 • Силно сутрешно главоболие
 • Умора и липса на концентрация
 • Раздразнителност
 • Трудно заспиване, инсомния
 • Често събуждане по време на нощен сън
 • Често спиране на дишането по време на сън – трябва да се потвърди от партньора
 • Сексуална дисфункция
 • Влошено представяне на работа/ училище
 • Липса на енергия на сутринта
 • Обилно потене по време на сън
 • Често уриниране през нощта
 • Усещане за задушаване по време на сън

Видове сънна апнея

Специалистите разграничават 2 типа сънна апнея – обструктивна и централна.

Обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея  засяга най – много хора. Предизвиква се от частично или пълно блокиране на дихателните пътища по време на сън. Обикновено причината е „пропадане“ на меката тъкан, свързваща носа с гърлото.

Рисковите фактори при този вид апнея включват:

 • Наднормено тегло
 • Голяма обиколка на врата
 • Стеснени дихателни пътища
 • Напреднала възраст
 • Фамилна обремененост
 • Назална конгестия (запушен нос)
 • Консумация на алкохол, седативи, тютюнопушене
 • Различни медицински състояния, включително Паркинсон, сърдечна недостатъчност, хипертония, диабет тип II, астма и др.

Централна сънна апнея

При централната сънна анпнея не се наблюдава запушване на дихателните канали. Вместо това, мозъкът забравя да сигнализира на тялото да диша. Причината за това е нарушение на централната нервна система, като най – често това е болест на Паркинсон. Някои пациенти не изпитва тотално спиране на въздуха, а по – скоро повърхностно дишане.

Рискови фактори за развитие на централна сънна апнея са:

 • Напреднала възраст
 • Сърдечносъдови заболявания
 • Претърпян инфаркт
 • Употреба на опиоиди

Уязвими групи

Сънната апнея може да засегне хора от всеки пол и всички възрастови групи, включително бебета и малки деца. Все пак, статистиката показва, че мъжете с наднормено тегло над 50 – годишна възраст са много по – склонни към развитие на болестта, в сравнение с всяка друга група. Всъщност, в някои страни състоянието засяга приблизително 25% от мъжете и 10% от жените.

Какво се случва когато дишането спре

Колкото по – дълго тялото е лишено от кислород, толкова повече се забавя сърдечният ритъм. Когато това продължи повече от 10 секунди, неволните рефлекси причиняват моментно събуждане и възобновяване на дишането. В този момент кръвното веднага се повишава и сърдечният ритъм се учестява. Обикновено, тези процеси се случват толкова бързо, че пациентът дори не знае, че се е „събуждал“ заради спиране в дишането.

Освен моментните промени, които настъпват при спиране на дишането, организмът е подложен и на хронични изменения, причинени от хроничната апнея. Според научните данни, шанса от развитие на хронични проблеми е значително по – висок при пациенти, чието дишане спира 30 или повече пъти на час.

Сърцата на хора, страдащи от сънна апнея претърпяват физиологични изменения, предизвикани от резките промени в сърдечната дейност. Стените на сърцето стават по – плътни, тъканите стават по – твърди и сърцето започва да губи гъвкавостта си. Всичко това повишава риска от аритмия и редуцира ефективността на сърдечния мускул. Тоест, сърцето вече не изпомпва кръв толкова ефективно.

Здравни рискове, свързани с дългосрочната сънна апнея

Хората с диагноза сънна апнея не страдат от краткосрочно недоспиване, а от хронична липса на сън. Освен че причинява умора, влошава когнитивните функции, забавя рефлексите  и компрометира паметта и концентрацията, това нарушава синтеза на мелатонин и детоксикацията на мозъка.

В допълнение, тялото е подложено отново и отново на кислородна депривация. Това означава, че клетките не получават достатъчно кислород, за да функционират правилно. В дългосрочен план, това повишава риска от развитие на различни заболявания, оксидативен стрес и преждевременно състаряване. Не на последно място, мозъкът не може да се отпусне и да навлезе в дълбоките фази на сън, тъй като псотоянно бива прекъсван и шокиран.

Ако сънната апнея не бъде третирана на време, това може да доведе до:

 • Хронична умора
 • Повишено кръвно налягане
 • Сърдечни проблеми
 • Диабет тип II
 • Метаболитен синдром
 • Чернодробно проблеми

Връзката между електронното замърсяване и сънната апнея

До неотдавна никой не се беше сещал да говори за електронно замърсяване. В следствие на непоклатимата технологична и електронна инвазия, обаче, все повече хора се тревожат за нарастващото електромагнитно облъчване и ефекта му върху здравето. Въпреки че мнозина все още отричат вредата от нискочестотната електромагнитна радиация, съвременните изследвания доказват негативния ефект на нейонизиращото лъчение. Разнообразни материали и статии по темата можете да прочете в нашия блог.

Базирайки се на дългогодишния си опит и работа с множество клиенти със сънна апнея, експертите от GEOVITAL  идентифицират тревожна тенденция. Оказва се, че всички хора, страдащи от сънна апнея, които са се доверили на услугите им, имат изключителни високи нива на електромагнитна радиация в спалните си.

Още повече, специалистите установяват, че след инсталиране на електрически прекъсвачи в спалнята и/ или електромагнитна защита, цели 2/3 от хората със сънна апнея са преустановили употребата на CPAP устройство.CPAP е машина, която осигурява фиксирано количество въздух под налягане и се използва за лечение на сънна апнея и хъркане по време на сън.

Имайки предвид нарастващия брой изследвания, които доказват негативния ефект на електромагнитната радиация, особено по време на сън, и дискутираните открития, можем логично да заключим, че електронното замърсяване вреди на здравето и със сигурност има място в списъка с потенциални причинители на сънна апнея.

Източници

Greschek, M., 2021. Electronic pollution promotes sleep apnea – en.geovital.com [EN]. [online] en.geovital.com [EN]. https://en.geovital.com/electronic-pollution-emf-promotes-sleep-apnea/

Barsam, Tayebeh et al. “Effect of extremely low frequency electromagnetic field exposure on sleep quality in high voltage substations.” Iranian journal of environmental health science & engineering vol. 9,1 15. 30 Nov. 2012

Tan DX, Reiter RJ, Manchester LC, Yan MT, El Sawi M, Sainz RM, Mayo JC, Kohen R, Allegra M & Hardeland R. Chemical and physical properties and potential mechanisms: melatonin as a broad spectrum antioxidant and free radical scavenger. Curr Top Med Chem 2002; 2: 181–197