Днес по – голямата част от хората са вглъбени в технологичния напредък и уникалните възможности, които новите технологии предлагат. В този смисъл, може да се каже, че най – значимата иновация на нашето време е безжичният достъп до интернет и възможността за търсене, намиране и споделяне на информация навсякъде и по всяко време. В допълнение към улесненото общуване между хората, безжичната връзка осигурява повече свобода и мобилност.

Освен че засяга почти всеки аспект от ежедневието на възрастните, употребата на различни средства за безжична информация и достъп до Wi-Fi започват да се внедряват и в живота на децата. В стремежа си да се открои и да привлекат потребители, известен производител на детски играчки пуска на пазара кукла „Hello Barbie“ през далечната 2015-та година. Разбира се, Барбито е тотален хит сред децата и бързо се превръща в най – желаният подарък.

Въпреки това, скоро след появата на първите кукли по магазините, сред родителското съсловие се надига вълна от тревожност и притеснение относно безопасността на играчката. Само две години по – късно (през 2017г.) куклата е спряна от производство. Заплахата,  за която повечето родители, обаче, дори не се и замислят е облъчването с радиочестотна радиация от „Hello Барби“.

Какво е „Hello Барби“

„Hello Барби“ е първата по рода си кукла, която може да се свързва към Wi-Fi и да разговаря с децата. Идеята на интерактивната играчка е да общува с малчуганът и да насърчава прогресивното учене като насочва интереса към различни теми. Куклата е снабдена със софтуер за разпознаване на речта. Освен това тя „умее да изслушва“ и да запаметява информация.

На пръв поглед възможността детето ви да говори с куклата си може и да ви изглежда като нещо екзотично и много примамливо. В действителност, обаче, играчката крие и някои рискове. Основната предпоставка за безпокойство от страна на родителите се оказва достъпът до лична информация и вероятността от хакерска атака. Това, което остава в сянката, е фактът, че „Hello Барби“ е източник на електромагнитна радиация  (ЕМР) от радиочестотния спектър.

„Hello Барби“ като източник на радиочестотно облъчване

Въпреки че официалните данни в по – голямата част от страните по света все още не докладват връзка между радиочестотната електромагнитна радиация и развитието на заболявания, множество проучвания доказват, че такава действително има. В стремежа си да запознае хората с опасността от този вид облъчване и вредата за уязвимото детско здраве, глобалната фирма GEOVITAL провежда експерименти с „Hello Барби“.

Експериментът се е провел в изолирана от ЕМР детска стая, за да се предотврати компрометирането на измерването от други източници на електромагнити полета. Рутерът е бил поставен пред отворената стая на вратата. Според данните от проучването, когато дете си играе с куклата, нивата на РЧ ЕМР се покачват до притеснителна степен. Това се случва всеки път, когато детето натиска бутонът за разговори.

Разбира се, според официалните стандарти за безопасност тези нива на облъчване са в границата и са напълно безвредни за здравето. Тук стои въпросът как и кога тези параметри са били определени. Истината е, че стандартните допустими нива за ЕМР са определени преди десетки години и са базирани на термичния ефект на нейонизиращата радиация.

В същото време, обаче, нивата на ЕМР излъчвани от куклата, измерени на различни разстояния, се оказват по – високи от тези, описани като повишаващи риска от диабет при деца, изложени на електромагнитно облъчване от кули за мобилни телефони.

Детското здраве и радиочестотната (РЧ) радиация

В наши дни съществуват множество източници на РЧ радиация (мобилни телефони, радио и телевизионни кули, микровълнови фурни и др.). Голяма част от ежедневното и непрекъснато излагане на този вид облъчване се дължи именно на рутерите, които стоят пуснати денонощно. За съжаление, все повече изследвания потвърждават, че нарастващото облъчване с радиочестотни вълни крие множество рискове за детското здраве.

Не всички органи и системи при децата са развити след раждането. Пълното калциране на костите, например, завършва около 20 – годишна възраст. Освен това, детската имунна система, особено през първите няколко години от живота, е все още много уязвима и несъвършена. В същото време, РЧ ЕМР повишава нивата на оксидативен стрес, което допълнително отслабва защитните сили на организма.

Още повече, по – ниската костна плътност е предпоставка за по – дълбоко проникване на ЕМР в костите на децата. Според данните от изследване върху ефекта на електромагнитната радиация върху детското здраве, детската мозъчна тъкан поглъща 2 пъти по – голямо количество микровълнова радиация от тази на възрастен при едно и също ниво на излагане. В допълнение, хипокампуса, хипоталамуса и костния мозък при развиващите се организми са много по – податливи на нискочестотна ЕМР.

Всички тези данни потвърждават вредата от излагане на електромагнитно облъчване и до някъде обясняват здравословните отклонения, които се наблюдават при деца, които са били изложени на повишени дози ЕМР по време на пренаталното развитие и след раждането.

Поведенчески отклонения и хиперактивност

В едно изследване, проведено с 13,000 майки с деца, се доказва, че прекомерната употреба на мобилен телефон по време на бременност и в следродилния етап се свързва с повишен риск от развитие на поведенчески проблеми, хиперактивност и дори ADHD. Това се дължи на негативния ефект на радиочестотната радиация върху нервната система.

В съвременния свят все повече малки деца притежават собствени смартфони, таблети, лаптопи, които често използват в продължение на часове. Освен че претоварва мозъка, употребата на тези устройства значително повишава нивата на електромагнитно облъчване. В крайна сметка голяма част от тези деца изпитват главоболие, нарушения в съня, раздразнителност, липса на концентрация.

Развитие на карциноми

Редица изследвания свързват честото ползване на мобилен телефон и/или пребиваването в близост до базова станция на мобилен оператор по време на бременност и в ранните детски години с повишен риск от развитие на левкемия. Друг вид рак, при който вероятността от развитие се увеличава в следствие на облъчване с радиочестотни вълни е мозъчният тумор. Учените отдават това на факта, че микровълните допринасят за разрушаване на невронната обвивка и увреждане на мозъчните клетки.

Нарушения в съня

Редовното облъчване с РЧ ЕМР има способността да пречи на синтеза на мелатонин (хормон на съня) и по този начин да влияе негативно върху съня и развитието. В допълнение, взирането в яркия монитор през тъмната част на денонощието още повече обърква мозъка и нарушава естествените ритми ден – нощ. Това допълнително възпрепятства мелатониновата секреция и насърчава производството на кортизол (хормон на стреса).

Понижаването на нивата на мелатонина не само води до непълноценен сън, но и нарушава детоксикирането на мозъка, поправянето на ДНК, пречистването на нервната система от токсини и др. Както знаете, сънят е есенциална част от детското развитие и нарушаването му може да им сериозни последици за здравето, в т.ч. имунитета и психо – емоционалното състояние на децата.

Какво да предприемете

На първо място е необходимо да премахнете преките източници на радиочестотна радиация от стаята на детето си. Колкото по – далече е източникът на електромагнитни вълни, толкова по – ниска е степента на облъчване. В случаят с „Hello Барби“, изследването показва, че облъчването прекъсва ведна щом куклата бъде изключена.

Ако все пак детето ви е по – голямо и му се налага да използва компютър/ таблет за учебни цели, е важно да го научите да слага устройството възможно най – далеч от тялото си. Степента на облъчване е значително по – висока когато източникът на ЕМР е допрян до тялото. А поставянето на такъв тип уреди върху корема / гърдите е присъщо за децата.

Следващата стъпка е да обследвате дома си за нивото на ЕМР и да предприемете необходимите мерки за обезопасяването му. Спалнята/ детската стая са първите помещения, които трябва да бъдат предпазени от вредното лъчение. Както вече споменахме, качественият съм е в основата на доброто здраве.

Обърнете се към наш консултант, за да разберете как най – добре да предпазите децата си и себе си от електромагнитната радиация.

Източници

van der Burght, P., 2021. Hello Barbie’s radiation exposure to children – en.geovital.com [EN]. [online] en.geovital.com [EN]. Available at: <https://en.geovital.com/hello-barbies-radiation-exposure-to-children/> [Accessed 10 August 2021].

Lowden, A., Nagai, R., Åkerstedt, T., Hansson Mild, K. and Hillert, L., 2019. Effects of evening exposure to electromagnetic fields emitted by 3G mobile phones on health and night sleep EEG architecture. Journal of Sleep Research, 28(4).

Wiart, A. Hadjem, M.F. Wong, I. Bloch Analysis of RF exposure in the head tissues of children and adults Phys Med Biol, 53 (13) (2008)

Johansen C. Electromagnetic fields and health effects–epidemiologic studies of cancer, diseases of the central nervous system and arrhythmia-related heart disease. Scand J Work Environ Health. 2004;30 Suppl 1:1-30. PMID: 15255560.

Infante-Rivard C, Deadman JE. Maternal occupational exposure to extremely low frequency magnetic fields during pregnancy and childhood leukemia. Epidemiology 2003; 14: 437-41.

Skaist, A. (2019). The Effects of RF-EMF on the Child Brain. The Science Journal of the Lander College of Arts and Sciences, 12(2). Retrieved from https://touroscholar.touro.edu/sjlcas/vol12/iss2/7

van der Burght, P., 2021. Diabetes Mellitus connected to phone tower radiation – en.geovital.com [EN]. [online] en.geovital.com [EN]. Available at: <https://en.geovital.com/diabetes-mellitus-connected-to-phone-tower-radiation/>

Divan, H., Kheifets, L., Obel, C., & Olsen, J. (2010). Cell phone use and behavioural problems in young children. Journal of Epidemiology & Community Health, 66, 524 – 529.