В наши дни замърсяването е една от основните социални теми в обществото и често е предмет на разпалени дискусии. За всички е ясно, че то вреди както на природата, така и на ежедневния живот. Замърсяването нарушава естествения баланс и има директни последствия върху човешкото здраве. Разбира се, когато се говори за замърсяване, хората инстинктивно започват да мислят за отпадъци по земята и петрол в океана. Но какво всъщност е замърсяването и само до физическите замърсители ли се ограничава?

Всъщност, замърсяването е процес, при който в дадена екосистема се внася субстанция или форма на енергия, със скорост, по – висока от скоростта, с която екосистемата може да обезвреди замърсителя или да го преобразува в безопасна форма. В този смисъл, в съвременното общество са се обособили много видове замърсяване, в това число почвено, водно, въздушно, температурно, шумово, светлинно, електромагнитно.

Според мнозина, електромагнитното замърсяване не съществува. Въпреки това, множество експерти по света са загрижени за ефекта на изкуствено създадените електромагнитни вълни върху човешкия организъм и въздействието им върху здравето. Вече има голям брой научни изследвания, които доказват вредата от нарастващото излагане на нейонизираща електромагнитна радиация (ЕМР) в ежедневието и апелират към поемане на лична отговорност. Точно затова днес ще се спрем на темата за електромагнитното замърсяване и по – точно мръсното електричество.

Какво представлява мръсното електричество

Мръсното, или паразитно, електричество е термин, който описва атипични импулси и натрупването на прекалено голямо напрежение в електрическата мрежа. По специално, когато в мрежа с честота 50 – 60 Hz се включат електрически устройства, които работят посредством трансформиране на стандартния електрически ток в друга форма, в мрежата се генерират пикови импулси и пренапрежение. В допълнение, повредените кабели и лошите ел. връзки също са източници на мръсен ток в електрическата мрежата.

Когато в захранването бъдат включени голям брой устройства, които не използват стандартен променлив ток, а започнат да „изменят“ електричеството с помощта на токоизправители или други устройства, тогава в мрежата се акумулира мръсна мощност. В наши дни, голяма част от електроуредите не работят със стандартния променлив AC ток. Вместо това, те го преобразуват в постоянен DC ток с ниско напрежение, за да могат да работят. Още повече, много устройства се захранват с енергия периодично, а не непрекъснато. Това означава, че потока на мощност към уреда се прекъсва и възобновява многократно в рамките на секунда. Прекъсванията на плавния поток на електричество причиняват скокове на ел. енергията и нестабилно напрежение.

Източници на мръсно електричество

Паразитният ток не може да бъде използван за захранване на електрическите уреди. Вместо това, той стои неизползван и пътува в мрежата. Преминавайки по кабелите, той се разпространява в цялата електрическа мрежа в дадена сграда и дори може да попадне в съседни постройки. По този начин паразитната мощност, обитава стените на домовете ни и излъчва електромагнитни полета (ЕМП), които влияят върху здравето и качеството на живота ни. Популярни източници на мръсно електричество са:

·         Превключватели, особено за приглушаване на светлината

·         Стационарни компютри, лаптопи, таблети, рутери   

·         LED и флуоресцентни лампи и крушки

·         Смарт – уреди

·         Някои видове вентилатори

·         Сешоари

·         Мобилни и безжични телефони

·         Соларни системи

·         Телевизори, системи за домашно кино

·         Всички уреди, които използват DC захранване

Паразитното електричество и електроуредите

Наличието на паразитен ток в захранващата мрежа може да компрометира правилното функциониране на електрическите уреди като причини електромагнитни смущения. Когато даден уред бъде включен към електрическата мрежа на сградата, той би трябвало да получи променлив ток, за да започне да функционира. Тъй като в мрежата обикновено има насъбран и мръсен ток, обаче, към уреда започва да протича и електричество с нестабилен характер и енергийни скокове. В общи линии, това може да доведе до смущения докато устройството работи или дори до повреждането му.

Паразитното електричество и човешкото здраве

Освен че влияе на работата на електроуредите, мръсното електричество оказва въздействие и върху организма. Това се дължи на факта, че в човешкото тяло непрестанно протичат електрически импулси. Известно е, че хората, както и някои животински видове (птици, риби, насекоми), се влияят от специфичните електромагнитни вълни, които се предават в кухината Земя – йоносфера, познати като резонанс на Шуман. Логично, някои учени си задават въпроса дали и изкуствените източници на нискочестотни ЕМП също могат да въздействат върху биологичните функции в тялото.

Днес знаем, че нейонизиращата ЕМР също въздейства върху здравето и в големи количества може да нанесе сериозни поражения. Според данните от редица изследвания, хроничното излагане на мръсно електричество се свързва с:

·         Нарушения и понижено качество на съня

·         Главоболие, липса на концентрация и фокус

·         Мозъчна мъгла  

·         Проблеми с паметта

·         Хронична умора, летаргия  

·         Депресивни състояния

·         Повишен риск от развитие на хронични заболявания

·         Астма

·         Мускулни и ставни болки

·         Отключване на алергии

·         Увеличаване на шанса за заболяване от рак

·         Поведенчески отклонения при децата

·         Повишен риск от развитие на Диабет

Повече за вредата от нискочестотното електромагнитно облъчване можете да прочетете в нашия блог!

Как да се предпазите от мръсното електричество

Ние, модерните хора, сме свикнали с удобствата на съвременния свят до такава степен, че голяма част от нас дори не могат да си представят живота без тях. В наши дни електрическите уреди са задължителна част от обзавеждането. Купуваме ги по инерция и се интересуваме само от подобренията в новите модели, цвета и дизайна. Прибираме се вкъщи с новите си придобивки, включваме ги в мрежата и продължаваме с живота си.

Знаейки за вредата от паразитното електричество, обаче, вече е наше задължение да ограничим влиянието му върху собственото си здраве и това на близките ни. Тъй като не можем напълно да се откажем от употребата не ел. уреди, най – добрият начин да се предпазим от мръсния ток е като намалим експозицията си. Това може да се случи като:

·         Изключвате електроуредите от мрежата винаги, когато не ги използвате.

·         Изключвате крушките и лампите в дома си ако не са ви наистина необходими. Това ви спестява и консумация на електроенергия.

·         Използвате обикновени крушки. Ако искате да използвате LED крушки е добра идея да проучите марките на пазара и да изберете такава, която произвежда ниски нива на мръсно електричество.

·         Избирате разклонители с прекъсвач, така че да можете лесно да изключите захранването на към всички включени ел. уреди вечер преди лягане, или когато не ги ползвате.

·         Инсталирате обикновени светлинни превключватели, вместо димери.

·         Избирате механични уреди там, където е възможно. Например механично ренде вместо електрическо, хаванче, вместо мелничка за ядки и тн.

·         Монтирате електрически прекъсвач за минимизиране на ЕМР от стените.

Подробна информация относно методите за ограничаване на електромагнитното облъчване и обследване на дома и работното си място можете да получите от наш специалист – геобиолог. Поемете отговорността за здравето си в свои ръце още сега!

Източници

Hutter H.P., Moshammer H., Wallner P., and Kundi M. Subjective symptoms, sleeping problems, and cognitive performance in subjects living near mobile phone base stations. Occup Environ Med 2006: 63 (5): 307–313.

Havas M. Electromagnetic hypersensitivity: biological effects of dirty electricity with emphasis on diabetes and multiple sclerosis. Electromagn Biol Med. 2006;25(4):259-68. doi: 10.1080/15368370601044192. PMID: 17178585.

de Vocht F. „Dirty electricity“: what, where, and should we care? J Expo Sci Environ Epidemiol. 2010 Jul;20(5):399-405. doi: 10.1038/jes.2010.8. Epub 2010 Mar 24. PMID: 20336048.

Hardell L, Sage C. Biological effects from electromagnetic field exposure and public exposure standards. Biomed Pharmacother. 2008 Feb;62(2):104-9. doi: 10.1016/j.biopha.2007.12.004. Epub 2007 Dec 31. PMID: 18242044.