Домашният мухъл е не само козметична грижа, а и потенциален прекурсор на здравословни проблеми. Той може да се разпространи по всякакви повърхности и бързо да се разрасне по площ при подходящи условия. Обикновено се среща по тъмните и влажни места и често остава незабелязан зад мебелите. С течение на времето вдишването на спорите на мухъла се отразява негативно върху общото здравословно състояние на всички у дома. Особено опасен е за бебетата и децата.

За повечето хора е ясно, че влагата е най – важният фактор, който влияе върху развитието на домашния мухъл. Това, което почти никой не подозира е, че електромагнитната радиация (ЕМР) също може да окаже влияние върху темпа на разпространение на гъбичките. Комбинираната вреда от мухъла и ЕМР може да нанесе сериозни поражения върху здравето и значително да влоши качеството на живот.

Какво представлява домашния мухъл

Мухълът е съвкупност от микроорганизми, които спадат към семейството на гъбичките. Като повечето гъбични образувания, мухълът се нуждае от органичен материал и достатъчно висока влажност, за да вирее. Размножаването на мухъла се осъществява посредством освобождаване на спори. При наличието на течение или вятър спорите циркулират във въздуха и се прикрепват към различни повърхности, дори по козината на домашните животни.

Мухълът е изключително устойчив и може да се развива по почти всеки материал в дома. Някои материали са по – устойчиви на гъбичките и могат да бъдат почистени, докато други биват напълно унищожени от мухъла. Често колонизира стените, по които има влага и прониква в дълбочинните им слоеве. В повечето жилища най – уязвими са банята и външните стени. Високата влажност и повишаването на температурата по време на душ създават отлични условия за размножаване на вредните микроорганизми. В останалите помещение, рискови фактори за развитие на мухъл са:

 • Висока влажност на въздуха
 • Замяна на дървената дограма с алуминиева или PVC
 • Недостатъчно проветряване на помещението
 • Струпване на пари при готвене
 • Пукнатини по фасадата на сградата, през които в стените навлиза влага от околната среда
 • Навлажняване на стените в следствие на спукани тръби или наводнение

Видове домашен мухъл

Съществуват стотици хиляди видове мухъл и плесен. Голяма част от тях виреят в природата. Специални видове се използват за направа на сирена, колбаси, соев сос  и други храни. Най – често срещаните типове домашен мухъл са:

 • Aspergillus. Този вид мухъл се разпространява сравнително бързо и не се нуждае от силна вентилация, за да се размножава. Вирее върху текстил, стени, дървесина, плодове, хляб. Характеризира се със зелен, бял, сив или кафява цвят, нишковидна структура и прахообразен вид.
 • Penicillium. Този вид мухъл често се разпространява под килимите, в матраците, мазето, по дървени повърхности и стените. Течовете са предпоставка за бързото развитие на Penicillium в изолацията. Цветът на колонията може да бъде зелен, син или жълт. Има мъхеста структура и се размножава бързо.
 • Cladosporium. Този вид мухъл вирее както в топла, така и в хладна среда. Често се среща по дървени повърхности, текстил, килими, вентилационни системи. Има маслинено зелен до кафяв, а понякога и черен цвят.
 • Alternaria. Този вид мухъл се разпространява по места с висока влажност, като банята и под течащи мивки. Среща се още по тапети и около прозорците. Поразява различни растителни видове. Изглежда като бяла мъхеста маса с черни петна.
 • Stachybotrys chartarum. Този вид мухъл е изключително опасен за здравето. Разпространява се по материали с високо целулозно съдържание. Най – често се среща по гипсокартон, хартия, дървесина. Има зелен до черен цвят. Разпространява се малко по – бавно в сравнение с други видове. Отделя опасни микотоксини.

Здравни рискове от излагането на домашен мухъл

Не всички видове домашен мухъл причиняват сериозни заболявания, но някои могат да бъдат особено опасни. При контакт на кожата с мухъла може да се появи зачервяване, дразнене, сърбеж. Обикновено вдишването на спори на мухъл се свързва със симптоми, подобни на алергична реакция:

 • Запушен нос, хрема
 • Сърбеж и дразнене на очите
 • Кихане или кашлица
 • Сухота в гърлото
 • Главоболие
 • Възпаление на белите дробове
 • Хрипове

Най – уязвими са деца и бебетата, особено през първата година след раждането. В този период имунитета на бебето все още се изгражда и системното излагане на патогени може да доведе до хронични проблеми. Известно е, че децата, които израстват в дом с мухъл са с повишен риск от развитие на астма и други дългосрочни респираторни заболявания. Дългосрочното излагане може да отслаби имунната система, както и да повиши податливостта към:

 • Хиперсензитивен пневмонит
 • Бронхит
 • Алергичен микотичен синузит
 • Алергична астма и др.

Системният контакт с Aspergillus може да причини т.нар. аспергилоза. Това е гъбична инфекция, която засяга белите дробове. Съществуват различни видове аспергилоза. Обикновено този тип гъбички проникват в респираторния тракт на хора с понижен имунитет или вече съществуващ белодробен проблем. Някои видове аспергилоза прогресират много бързо и могат да бъдат фатални.

Връзката между домашния мухъл и ЕМР

Колкото и странно да звучи, ЕМР може да провокира по – бърз растеж на гъбичните колонии. Според няколко различни изследвания нискочестотната ЕМР у дома стимулира разпространението на мухъл. Една от теориите на учените е, че електромагнитните вълни активират различни метаболитни процеси при гъбичките, които ги карат да се развиват по – бързо. Причината е високото съдържание на пигмента меланин, който е отговорен и за тъмния цвят на човешката кожа. Той позволява на гъбичните организми да абсорбират радиационното лъчение и да го преобразуват в енергия по химичен път подобно на фотосинтезата при растенията. Учените наричат процеса “радиосинтеза“ и започват да го изследват в детайли тъй като той може да помогне за решаването на много проблеми, свързани с използването на радиацията от странините ефекти при лечението на онкозаболявания до системи за защита на служителите на атомните електроцентрали и пилотите.

Някои от най – интересните открития за връзката между ЕМР и мухъла са направени от немския лекар Д-р. Дитрих Клингхарт. Висококвалифицираният лекар и учен още в младостта си започва да се вълнува от въздействието и последствията от хроничното излагане на токсини върху здравето и прогресията на някои често срещани заболявания. Специалистът има особен интерес към здравния ефект от ЕМП, тежките метали и агресорите от околната среда. В хода на кариерата си той открива, че нейонизираща радиация, най – вече от мобилни телефони, е нараснало многократно. Това представлява сериозен здраве риск, особено за бременните жени. Друго наблюдение на лекаря е, че при излагане на радиация от мобилни телефони и кули на телекоми, биотоксините в плесенните култури се увеличават с над 600 пъти.

Какво означава всичко това

Доскоро смятана за безопасна, невидимата нейонизираща радиация представлява все по – голяма заплаха за здравето. Освен прекия ефект на нискочестотните вълни върху организма, ЕМР може да повлияе на заобикалящата ни среда. Това означава, че обграждащото ни нискочестотоно електромагнитно лъчение трябва да се разглежда като сила с комплексно и многоизмерно въздействие върху здравето и качеството на живот.

На тревожната връзка между ЕМР и домашния мухъл трябва да се обърне специално внимание. Ако сте установили, че в дома ви има мухъл трябва веднага да го неутрализирате. Най – важната стъпка е да намерите причината за поява и разпространение на гъбичките. Поправете течовете и при нужда изхвърлите текстила и мебелите, засегнати от мухъла. Употребата на специализирани препарати не винаги дава резултат. При сериозно разпространение на мухъла е най – добре да се обърнете към специалист и да извършите нужните ремонтни дейности.

След като отстраните източника на проблема е важно да елиминирате всички потенциални фактори, които могат да провокират повторна поява на мухъла. Следете за влажността в стаите, проветрявайте редовно, подобрете вентилацията в дома си, ограничете радиацията. Редуцирането на нискочестотното лъчение ще ви помогне да се справите не само с мухъла, а и да ограничите здравната вреда от нейонизиращите вълни. Тук можете да намерите надеждни средства за защита от ЕМР. Подробна информация за въздействието на електромагнитните полета ще откриете в нашия блог!

Източници

Greenberger PA. Mold-induced hypersensitivity pneumonitis. Allergy Asthma Proc. 2004 Jul-Aug;25(4):219-23. PMID: 15510579.

Fisk, William J et al. “Association of residential dampness and mold with respiratory tract infections and bronchitis: a meta-analysis.” Environmental health : a global access science source vol. 9 72. 15 Nov. 2010, doi:10.1186/1476-069X-9-72

Grundler W, Keilmann F. Nonthermal effects of millimeter microwaves on yeast growth. Z Naturforsch C Biosci. 1978 Jan-Feb;33(1-2):15-22. doi: 10.1515/znc-1978-1-205. PMID: 149448.

Burrell, L., 2022. EMFs And Indoor Mold – The Deadly Connection. [online] Electricsense.com. Available at: https://www.electricsense.com/emfs-indoor-mold-connection/.