21ви век се определя като век на технологиите. Те, технологиите, са се превърнали в толкова съществена част от ежедневието ни, че ако изведнъж спрат да функционират би настъпил пълен хаос. Безбройните малки и големи електроуреди, електронни джаджи, електропроводи и телекомуникационни кули, от които е обусловен модерният живот улесняват ежедневието, предоставят ни безброй начини за оптимизиране на времето и работните процеси и ни дават възможност да общуваме и обменяме информация бързо и ефективно.

Всички тези плюсове ни карат да живеем с илюзорната представа, че технологичния прогрес има само една страна – положителната. Истината, обаче, е друга! Въпреки неоспоримите си предимства, технологиите имат един сериозен недостатък. Те са нарастващ, и често подценяван, източник на електромагнитна радиация (ЕМР). А ЕМР е доказан прекурсор на множество здравословни проблеми.

По – голямата част от електромагнитни полета (ЕМП) с които влизаме в контакт в ежедневието си са от устройства и уреди за лично ползване. Кумулативно, те генерират сериозно количество ЕМР. В допълнение, в домовете ни навлизат ЕМП и отвън. Това означава, че във всеки един момент телата ни са подложени на електромагнитно облъчване от най – различни източници. Може би това ви звучи доста страшно. Добрата новина е, че има различни средства и материали за предпазване от вредното въздействие на ЕМР.

Може ли ЕМР да прониква през стените

ЕМР е енергия, съставена от електрически и магнитни вълни, които могат да пътуват през пространството. Тези вълни притежават свойството да преминават през различни материали и да проникват в други тела. В зависимост от енергийния си заряд, ЕМР се дели на йонизираща и нейонизираща. Нейонизиращата радиация включва радиовълни, на които са базирани всички съвременни технологии.

Радиовълните се характеризират със способността да проникват в различни материали и биологични тъкани, с които се сблъскат. Степента на проникване зависи както от дължината и честотата на самата вълна, така и от съпротивлението и проводимостта на материала. Така например, радиовълните лесно преминават през тухли, дърво, гипс, картон, стъкло, но не могат да преминат през метал, защото той ги отразява или абсорбира. Бетонът е материал, който не блокира ЕМР, но я редуцира. Въпреки че повечето строителни материали не блокират ЕМП, дебелите стени намаляват количеството радиация, което прониква през тях.

Друг фактор, който влияе върху степента на проникване на електромагнитните вълни е разстоянието до приемника. Колкото по – надалеч се намира източника, толкова по – слабо е влиянието на вълната. Точно затова мобилната кула на десетки километри от дома ви ви облъчва много по – малко, отколкото рутера.

Какво се случва когато ЕМР премине през стените

Когато ЕМР премине през стените на сградите, тя започва да ни облъчва. Прониквайки в биологичната материята, радиовълните отлагат енергията си и предизвикват промени в атомното движение на клетките и клетъчни вибрации. Интензивната радиочестотна радиация води до нагряване на клетките. Хроничното излагане на нейонизираща ЕМР влошава здравословното състояние и се свързва с различни здравословни проблеми, в това число акумулиране на свободни радикали, понижена имунна функция, нарушения на съня, когнитивната функция и психо – емоционалното състояние, репродуктивни проблеми, карциноми, електрохиперчувствителност и др. Повече за негативния ефект на ЕМР върху човешкото здраве можете да намерите в нашия блог.

Какви материали да използвате за предпазване от ЕМР

Вече споменахме, че металът предоставя добра защита срещу ЕМР. Това е вярно, но при определи условия. Да вземем, например, два мобилни телефона. Ако поставите метален лист между тях, това не би попречило на обмена на информация, тъй като електромагнитните вълни ще се отразят в металната повърхност и ще намерят друг път към устройствата. За да ги блокирате напълно трябва да поставите единия телефон в метална клетка. С други думи, ако искате да използвате метала като средство за предпазване от радиовълните, ще ви се наложи да създадете т.нар. клетка на Фарадей. Разбира се, това е изключително непрактично и неприложимо. Какво тогава можете да направите?

Защитна боя

Защитната боя е практичен начин да предпазите дома и работното си място от високочестотно електромагнитно излъчване. Боите, които предпазват от ЕМР типично са на водна основа и съдържат метални частици, карбонови фибри и магнитни материали, които заедно блокират или абсорбират електромагнитните вълни. Този тип бои са практичен и достъпен начин да блокирате облъчването от рутерите на съседи и да си създадете защитено пространство у дома. Отлично средство за изолиране на ЕМР в спалнята и детската стая и за осигуряване на качествен сън на вас и вашето семейство.

Защитната боя Geovital T98 може да се нанася както вътре в дома, така и по външната повърхност на стените. Отличава се с висока ефективност, като предоставя 99,99% защита от високочестотна радиация. В ерата на 5G мрежите и с нарастващия брой мобилни клетки и устройства се препоръчва да нанасяте поне 2 слоя от защитната боя. За постигане на оптимални резултати боята трябва да бъде заземена, а повърхността на стената да бъде чиста и гладка. Най – добре е това да бъде извършено от квалифициран електротехник. Важно е да се знае, че защитните бои стават неефективни в случай че се появят пукнатини или дълбоки драскотини, които да нарушат боядисаната повърхност.

Допълнителни мерки за защита

За да сте сигурни, че стаята е максимално защитена е добре да помислите за изолиране на пода, покрива и прозорците. Полагането на защитна мрежа на пода и тавана и използването на завеси от защитен плат  осигурява комплексно предпазване от ЕМР.

Ако искате наистина да органичните излагането си на ЕМП, обаче, е най – добре да минимизирате употребата на мобилни устройства, компютър, телевизор, Wi-Fi и да изключвате от контакта електроуредите, които не ползвате в момента. Тези лесни стъпки ще ви помогнат значително да редуцирате излагането на нейонизираща радиация у дома и да се радвате на по – добро здраве!