От момента в който разберат, че очакват бебе, до последния си дъх родителите се тревожат за децата си. Дали са нахранени, дали са облечени, дали са в добра компания, дали имат всичко необходимо, щастливи ли са и най – важното – здрави ли са. Тези въпроси не спират да притесняват бащите и майките дори когато техните деца са вече пораснали и имат собствени семейства.

В по – голямата част от случаите въпроса за здравето се простира до тривиални неща, като вируси, настинки, наранявания, естествени физиологични процеси. Малък процент от хората се замислят, че много от факторите на околната среда, които считаме са нормални, също причиняват отклонения в здравословното състояние и могат сериозно да навредят на децата. Именно такъв е случаят с електромагнитното облъчване.

До такава степен сме свикнали с удобството на електрическите и електронни устройства, че дори не си даваме сметка колко пагубни могат да бъдат за здравето. Съвременните децата са засипани с най – различни видове мобилни устройства, които са се превърнали в неразривна част от живота им. Навярно мнозинството дори не могат да си представят живот без телефон/ таблет и тн. За нещастие, обаче, множество изследвания показват, че прекомерното излагане на електромагнитно лъчение може да причини сериозни здравословни проблеми.

Как електромагнитните полета (ЕМП) могат да повлияят на детското здраве

За да отговорим на този въпрос, нека първо уточним какво са ЕМП. Електромагнитните полета са съвкупност от вълни с електрически и магнитен заряд, които преминават през пространството, докато не се сблъскат с тяло, което да ги абсорбира. Прониквайки в биологичната материя, тези вълни притежават способността да предизвикват структурни изменения.

Въздействайки върху клетките на тялото, ЕМП могат да причинят редица здравословни състояния, в това число и рак. До неотдавна само част от вълните в електромагнитния спектър се считаха за вредни. В последно време, обаче, все повече изследвания доказват, че дори нискочестотната радиация влияе негативно на човешкото тяло и причинява болести. Това важи с особена сила за уязвимите организми на децата.

За йонизиращата радиация (във високия електромагнитен спектър) отдавна е известно, че води до ДНК изменения, поради което съществуват норми и регулации за ограничаване на излагане на високочестотна радиация. Въпреки че нейонизиращото лъчение променя атомното движение в клетките, законите за ограничаване на въздействието му се фокусират само върху вредата от потенциално вътреклетъчно нагряване. В същото време все повече независими учени от цял свят алармират за вредата от прекомерното излагане на електромагнитна радиация от мобилни устройства, WiFi,5G технологии, базови станции на мобилни оператори и др., особено при децата.

Защо детският организъм е по – уязвим към електромагнитната радиация (ЕМР)

Когато човек се роди някои от органите и виталните му системи все още са в процес на развитие, което означава, че са много по – податливи на външни фактори. Освен това детският организъм е с несъвършена имунна система, особено в ранна възраст. В комбинация с други неблагоприятни фактори, като замърсени въздух и вода, лоши хранителни навици, UV радиация, звуково замърсяване, стрес, податливостта на детския организъм към вредното влияние на околната среда, в това число ЕМР, значително нараства поради отслабените защитни функции на организма. Оказва се още, че децата изразяват специфична уязвимост към микровълновата радиация.

Какво може да причини ЕМР на децата

В съвременното ежедневие излагането на радиочестотна радиация нараства постоянно. Ефектът от прекомерното излагане на ЕМП тепърва започва да се разкрива, тъй като до неотдавна обхватът на проблема далеч не е бил толкова голям. За жалост, все повече хора по света започват да се оплакват от развитие на неблагоприятни симптоми, които отдават именно на ЕМР, включително и при деца. Оказва се, че резултатите от изследванията по въпроса с детското здраве никак не са добри.

Международната агенция за ракови изследвания (IARC) класифицира нискочестотната електромагнитна радиация като потенциален канцероген. Като цяло СЗО също идентифицира ЕМР като вероятно опасна за здравето, но становището ѝ не е напълно изяснено.

В изследване от 2008 година се установява, че мозъчната тъкан на децата абсорбира приблизително 2 пъти повече микровълнова радиация, в сравнение с тази на възрастен. Друго изследване от 2009 година потвърждава това, констатирайки, че децата имат тенденцията да държат източника на радиация близо до тялото си. При децата кожата и костите имат по – ниска плътност, което увеличава степента на проникване на електромагнитните вълни.

През 2010 група учени са установили, че хипокампуса и хипоталамуса на децата абсорбират 1,5 до 3 пъти повече микровълнова радиация. В същото изследване се констатира, че костният мозък при малчуганите поглъща 10 пъти повече микровълнова радиация в сравнение с възрастните.

Опасност от развитие на рак

Нарастващ брой научни изследвания свързват  прекомерното битово излагане на ЕМП по време на бременност и след вътреутробния период с нарастващ брой случаи на рак при деца. Изследвания относно ефекта на облъчването от базовите станции на мобилни оператори върху живущи в непосредствена близост до тях установява повишен риск от развитие на детска левкемия.

Излагането на микровълнова радиация във феталния етап увеличава многократно вероятността от развитие на мозъчни тумори. Това се дължи на способността на микровълните да разрушават миелиновата обвивка на невроните в мозъка. Според данните от изследванията, прекомерното микровълново облъчване в детството може да е причина за мозъчни карциноми и в зряла възраст.

Източници на микровълнова радиация могат да бъдат както мобилните устройства, така и някои детски играчки. Други резултати показват, че децата които прекарват много време на мобилни устройства са с повишен риск от т.нар. „дигитална деменция“ в ученическите си години. В допълнение, данните идентифицират развитие на карциноми в гърдите на тийнейджърки при редовно поставяне на мобилен телефон в зоната около сутиена. Това е особено тревожно, тъй като подрастващите типично държат смартфоните си близо до себе си, въпреки препоръките на производителите за безопасно отстояние на устройството от тялото.

Поведенчески отклонения

Установено е, че ранното детско излагане на ЕМП има негативен ефект върху развитието на нервната система и може да доведе до поведенчески отклонения, в това число ADHD. И тук, децата на жени, които са били изложени на прекомерна ЕМР по време на бременността си по – често рзвиват отклонения в психо – емоционалното развитие и вниманието. Освен това вероятността тези деца да имат нужда от специални образователни грижи е много по – голяма.

Освен по време на вътреутробния период, децата които редовно използват телефон/ компютър/ таблет и др. страдат от липса на концентрация, по – лесно раздразними са и често проявяват агресия към околните. Наред с другите неразположения, ЕМР причинява симптоми като главоболие, отпадналост, отклонения в съня. Някои учени смятат, че ЕМР може да отключи астма.

В сравнение с предишните поколения, сегашните деца са многократно по – изложени на електромагнитна радиация и то от самото си раждане. Това означава, че и продължителността и интензитета на облъчването са много по – големи. В дългосрочен план това може да доведе и до развитие на електромагнитна хиперчувствителност. Състояние, при което организмът до такава степен не може да понесе ЕМР, че може да се наложи тотална изолация от ЕМП.

Какво да предприемете

На първо място ограничете времето, в което вие и децата ви използвате електронни устройства. Прекарвайте повече време сред природата, далеч от източници на електромагнитна радиация. Ако се притеснявате, че нивото на ЕМР в дома ви е прекалено високо можете да се обърнете към нашите специалисти за съдействие. Съществуват начини и продукти, които ще ви помогнат да обезопасите дома си и да предпазите децата си от вредното влияние на ЕМП.

Източници

Skaist, A. (2019). The Effects of RF-EMF on the Child Brain. The Science Journal of the Lander College of Arts and Sciences, 12(2). Retrieved from https://touroscholar.touro.edu/sjlcas/vol12/iss2/7

Tynes T, Haldorsen T. Electromagnetic fields and cancer in children residing near Norwegian high-voltage power lines. Am J Epidemiol 1997; 145: 219-26.

Buffler PA, Kwan ML, Reynolds P, Urayama KY. Environmental and genetics risks factors for childhood leukemia: Appraising the evidence. Cancer Invest 2005; 1: 60-75.

Infante-Rivard C, Deadman JE. Maternal occupational exposure to extremely low frequency magnetic fields during pregnancy and childhood leukemia. Epidemiology 2003; 14: 437-41.

Baan, Y. Grosse, B. Lauby-Secretan, F. El Ghissassi, V. Bouvard, L. Benbrahim-Tallaa, et al. Carcinogenicity of radiofrequency electromagnetic fields Lancet Oncol, 12 (July (7)) (2011)

Wiart, A. Hadjem, M.F. Wong, I. Bloch Analysis of RF exposure in the head tissues of children and adults Phys Med Biol, 53 (13) (2008)

Zhu, F. Gao, X. Yang, H. Shen, W. Liu The effect of microwave emission from mobile phones on neuron survival in rat central nervous system Prog Electromagn Res, 82 (2008)

International Agency for Research on Cancer. Non-ionizing Radiation. Part 1: Static and Extremely Low-Frequency Electric and Magnetic Fields. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2002:80

Lloyd Morgan, Santosh Kesari, Devra Lee Davis, Why children absorb more microwave radiation than adults: The consequences, Journal of Microscopy and Ultrastructure, Volume 2, Issue 4, ISSN 2213-879X (2014)

Moon, Jin-Hwa. “Health effects of electromagnetic fields on children.” Clinical and experimental pediatrics vol. 63,11 (2020), doi:10.3345/cep.2019.01494