Чревният микробиом е жив орган, който се влияе от различни вътрешни и външни фактори. Неговото състояние е основополагащо за цялостното здраве и правилното функциониране на имунната система, мозъка и храносмилателния тракт. За съжаление, в наши дни все повече хора страдат от храносмилателни нарушения, предизвикани именно от дисбаланс на чревната микрофлора. Учените са на мнение, че тази негативна тенденция се дължи както на нездравословни хранителни навици, така и на специфични фактори на начина на живот. Според някои специалисти електромагнитната радиация (ЕМР), с която се сблъскваме ежедневно също оказва отрицателно въздействие върху микробиома и нарушава хомеостаза в червата.

Най – важното за чревния микробиом

Чревният микробиом е комплексна съвкупност от трилиони живи микроорганизми, включително бактерии, вируси и гъби, които функционират като един орган с множество важни функции. Живеещите в червата бактерии се делят условно на ‚добри“ (пробиотици) и „лоши“ и са толкова много, че броят им надвишава този на човешките клетки. Те участват в регулацията на различни витални процеси, критични за здравето работата на останалите органи и системи в тялото. Бактериите играят ключова роля в храносмилането, имунитета, метаболизма, регулацията на теглото, когнитивната дейност и дори изпълняват ролята на ендокринен орган.

Какво е дисбиоза и какви са последствията от нея

За да сме здрави е есенциално броят на пробиотиците трябва да надвишава този на патогенните бактерии. В противен случай хомеостаза в червата се нарушава и храносмилателната дейност се влошава. В дългосрочен план бактериалният дисбаланс се асоциира със свръхрастеж на лоши бактериални щамове и развитие на различни здравословни състояния. Клиничното наименование на това състояния е дисбиоза.

Според множество научни изследвания повишаването на нивата на патогенните бактерии води до увреждане на чревната лигавица и повишвав риска от имунни нарушения и различни хронични заболявания. Освен това нарушеното равновесие на чревния микробиом понижава способността за елиминиране на токсините и метаболитите и така допълнително влошава здравето, повишавайки инфламаторната активност в организма.

Причини за нарушаване на бактериалния баланс

Факторите, които най – често предизвикват дисбаланс в чревната микрофлора включват:

 • Понижена киселинност в стомаха
 • Дефицит на хранителни вещества
 • Хроничен стрес
 • Повишени нива на оксидативен стрес
 • Интоксикация
 • Хранителни непоносимости и алергии
 • Нездравословна диета
 • Консумация на заразени храни
 • Дългосрочно възпаление в храносмилателния тракт

Връзката между ЕМР и здравето на чревния микробиом

Точно както всички останали тъкани в човешкото тяло, бактериите са подвластни на влиянието на електромагнитните вълни. Въпреки че изследванията върху ефекта на нейонизиращата радиация върху чревния микробиом все още са ограничени, някои учени са на мнение, че нискоенергийните вълни могат сериозно да повлияят на бактериалния баланс.

В проучване от 2017г. екип от специалисти наблюдава въздействието на ЕМР, излъчвана от стандартен рутер и мобилен телефон върху два патогенни бактериални щама – Listeria monocytogenes и Escherichia coli. Според данните от изследването краткосрочното системно излагане на нейонизиращи радиочестотни полета повишава резистентността на двата щама към антибиотици. Това е важно откритие, тъй като бактериалната терапия включва именно антибиотично лечение.

Тоест, високата устойчивост на патогенните бактерии към антибиотици затруднява лечението и увеличава неговата продължителност. Това  е особено опасно, тъй като може да предизвика странични ефекти в следствие на медикаментозната терапия и обикновено води до драстичен спад в имунитета. В допълнение, учените са установили, че ЕМР може да промени скоростта на растеж на двете бактерии и да увеличи зоната им на разпространение.

Известно е, че свръхрастежът и на двете бактерии в червата предизвиква сериозни здравословни нарушения и може да доведе до дълготрайни последствия. Повишените нива на Е.coli в чревния тракт може да предизвика диария, болка в абдоминалната област, треска, повръщане. В дългосрочен план бактерията може да доведе до развитие на Синдром на дразнимото черво или Синдром на чревна пропускливост. Други патологии, при които се наблюдава прираст на E.coli включват болест на Крон, улцеративен колит и дори колоректален рак. Освен че повишава прираста на тези два щама, радиочестотната радиация понижава резистентността на организма и към други лоши бактерии.

Как телефоните вредят на полезните бактерии

На базата на направените открития, учените са заключили, че системното излагане на радиочестотна електромагнитна радиация от различни източници е сериозен рисков фактор за дисбиоза. Специалистите предупреждават, че мобилните  телефони представляват особена заплаха, тъй като обикновено се носят близо до тялото и са с нас през целия ден. Това се потвърждава от проучване, което изследва ефекта на 5G радиацията върху темпа на растеж на патогенните видове. Резултатите от теста показват, че 8 часовата експозиция на такъв тип радиация ускорява растежа на лошите бактерии.

Статистическите данни показват, че над 20% от хората използват мобилни телефони по време на хранене, независимо дали са у дома, на работа или в ресторант. Макар и на пръв поглед безобиден, този вреден навик не само ви излага на ЕМР, а и може да доведе до гастро – интестинални проблеми. Чудите се каква е връзката с храносмилането? Независимо дали става въпрос за телефон, таблет, телевизор, компютър или друго дигитално устройство, учените са установили, че взирането в екрана води до повишена консумация на храна и може да доведе до храносмилателни нарушения.

Естествени начини за укрепване на чревната микрофлора

Полезните бактерии в червата се хранят с пребиотици, или фибри. Ежедневната консумация на пребиотични храни подсилва микрофлората и спомага за повишаване на полезните бактерии. Отлични източници на влакнини са плодовете и зеленчуците, бобовите култури, лука, чесъна, овесените ядки. В същото време простите въглехидрати подхранват лошите бактерии и трябва да бъдат ограничени или напълно изключени от диетата. Друг начин за възстановяване и поддържане на бактериалния баланс е редовният прием на ферметирали храни, богати на полезни щамове. Отлични примери са:

 • Кисело мляко
 • Комбуча
 • Кефир
 • Кисело зеле
 • Кимчи
 • Мисо
 • Натто
 • Ферметирали зеленчуци

Ефективен начин за предпазване на чревната микробиота от вредното нейонизиращо лъчение е ограничаване на експозицията на ЕМР. Тук можете да откриете ефективни насоки за ограничаване на електромагнитното облъчване у дома. Посетете сайта ни и намерете подходящи предпазни средства за себе си и близките си!

Източници

Kıvrak EG, Yurt KK, Kaplan AA, Alkan I, Altun G. Effects of electromagnetic fields exposure on the antioxidant defense system. J Microsc Ultrastruct. 2017 Oct-Dec;5(4):167-176. doi: 10.1016/j.jmau.2017.07.003. Epub 2017 Aug 2. PMID: 30023251; PMCID: PMC6025786.

Taheri M, Mortazavi SM, Moradi M, Mansouri S, Hatam GR, Nouri F. Evaluation of the Effect of Radiofrequency Radiation Emitted From Wi-Fi Router and Mobile Phone Simulator on the Antibacterial Susceptibility of Pathogenic Bacteria Listeria monocytogenes and Escherichia coli. Dose Response. 2017 Jan 23;15(1):1559325816688527. doi: 10.1177/1559325816688527. PMID: 28203122; PMCID: PMC5298474.