Ракът на гърдата е най – разпространеният вид карцином сред женското население и вторият най – често диагностициран вид рак като цяло. Това агресивно заболяване поразява милиони жени в целия свят и засяга различни възрастови групи. Причините за развитие на болестта са различни, но като цяло специалистите са установили, че всяка жена над 40 годишна възраст би могла да развие състоянието. Статистическите данни показват, че всяка 8ма жена в Америка ще развие злокачественото образувание в рамките на живота си. В световен план степента на разпространение на рака на гърдата се повишава. Все пак, обаче, се наблюдава и тенденция за драстично намаляване на черната статистика.

За последните 40 години глобалното ниво на смъртност в следствие на този вид карцином е спаднало с цели 40%. Това се дължи най – вече на внедряването на програми за ранна диагностика и подобряването на методите за третиране на болестта. В допълнение, изследванията върху причините за развитие на заболяването дават все по – конкретни резултати. Така например, учените са установили, че съществува взаимовръзка между въздействието на електромагнитните полета (ЕМП), функциите на хормона мелатонин и развитието на рак на гърдата. Какво е общото между тях ще обсъдим в следващите редове.

Какво трябва да знаете за рака на гърдата

Милиони жени по света ежедневно се борят с рака на гърдата. Това агресивно заболяване крие реална опасност за живота при ненавременно диагностициране и лечение. Както и другите видове карциноми, ракът на гърдата се развива в следствие на неконтролируемо размножаване на абнормални клетки. Тези най – често се развиват в млечните канали или лобулите (млечни жлези). При над 80% от случаите атипични клетки поразяват млечните канали, в 15% засягат лобулите (млечните жлези) и в редки случаи се развиват в мастната или фиброзната съединителна тъкан на гърдите. Ракът на гърдата не засяга ексклузивно жени – 0,5 до 1% от заболелите са мъже. При тях болестта протича по сходен начин.

Симптоми

Симптомите за наличие на рак на гърдата са разнообразни, но най – често включват:

 • Абнормално удебеляване на тъканите на гърдата или поява на бучка
 • Болка в едната или двете гърди
 • Зачервяване на кожата
 • Подуване на част или цялата гърда
 • Отделяне на секрет, понякога с наличие на кръв
 • Белене/ лющене/ сухота на кожата на зърното или цялата гърда
 • Рязка и бърза промяна в размера и формата на гърдата
 • Обръщане на зърното навътре
 • Промяна във вида на кожата на гърдата
 • Бучка или подуване на лимфните възли под ръката

В ранните етапи на развитие образуванието може да бъде прекалено малко, за да се забележи или усети при допир, но се вижда при мамография. В тази фаза ракът все още е локално ограничен и без метастази. В по – късен етап инвазивните клетки могат да се разпространят в околните тъкани и с течение на времето да прогресират в близките лимфни възли. В напреднал стадий ракът може да засегне и други органи в тялото.

Важно е да отбележим, че наличието на един или повече от гореспоменатите симптоми не означава непременно, че имате рак на гърдата. Съществуват и доброкачествени образувания, като кисти, които имат сходно проявление. Все пак, ако ви се строи, че забелязвате или напивате нещо нетипично най – добре се консултирайте с лекар. Ранното диагностициране на болестта и навременното лечение дават най – добри резултати.

Рискови фактори

Приблизително 50% от диагностицираните с рак на гърдата не спадат към която и да е рискова категория, с изключение на факта, че са жени и са над 40 години. Все пак има фактори, които могат да повишат риска от развитие на болестта. Това са:

 • Фамилна обремененост, включително и при наличие на близки родственици, страдали от рак на яйчниците, рак на фалопиевата тръба; наследяване на определени генни мутации
 • Нарастване на възрастта (най – засегнати са жените над 50 – 60 години)
 • Ранна поява на менструация (преди 10 годишна възраст)
 • Късна менопауза
 • Късно забременяване
 • Затлъстяване
 • Злоупотреба с алкохол
 • Излагане на радиация
 • Тютюнопушене
 • Хормонална терапия
 • Прекомерни нива на стрес

Важността на мелатонина

Мелатонинът, известен още като хормон на съня, се секретира в човешкото тяло и стойностите му варират в различните части на денонощието. Той се синтезира от епифизната жлеза в синхрон с естествения ритъм светло – тъмно. Най – голямо количество мелатонин се произвежда през нощта, а най – малко през деня. Регулацията на циркадния ритъм при хората се осъществява от зрителния нерв посредством постъпване на светлина в окото. В тъмната част на денонощието невромедиаторът норадреналин индуцира биосинтеза на мелатонин.

Най – характерната функция на мелатонина е регулирането на съня и циркадния ритъм. Това, обаче, не изчерпва работата му в тялото. Хормонът участва в регулирането на множество физиологични процеси, включително телесната температура, половото съзряване, репродуктивните функции, метаболизма на липиди и въглехидрати, оксидативния стрес.

Връзката мелатонин – рак на гърдата

През последните години все повече изследвания се фокусират върху антиоксидантния ефект на мелатонина и способността му да потиска развитието и разпространението на ракови клетки, включително  в случаите на рак на гърдата. Онкостатичното въздействие на хормона вече е широко припознато в медицинските среди.

В случаите на рак на гърдата, мелатонинът инхибира производството на естроген и предотвратява натрупването му в мастните клетки. Естрогенът е женски хормон, който в някои случаи има свойството да стимулира растежа на ракови клетки. Завишените нива на естроген са една от предпоставките за повишен риск от развитие на рак на гърдата. Именно мастната тъкан е главен източник на естроген за карциномите в гърдите, особено в периода след климакс.

Мелатонинът, също така, насърчава процеса на апоптоза на раковите клетки като противодейства активността на някои протеини и сигнални пътища. Апоптоза е физиологичен процес, при който клетките се самоунищожават. Още повече, приеман по време на лъчетерапия, мелатонинът повишава скоростта на апоптаза на туморните клетки. По този начин хормонът на съня предотвратява безконтролното разрастване на патогените и развитието на болестта. В допълнение, хормонът се бори с оксидативния стрес като възпрепятства активността на прооксидантни ензими и стимулира експресията на гени на ензими с антиоксидантни свойства.

Нарушения в производството на мелатонин

Както става ясно, мелатонинът е изключително важен хормон, който освен всичко друго, може да помогне в борбата с рака на гърдата. В ежедневието, обаче, съществуват редица фактори, които водят до спад в хормоналните нива и пречат на синтеза му. Такива са:

 • С напредване на възрастта
 • Липса на сън
 • Нощна работа
 • Прием на антидепресанти и други медикаменти
 • Прекомерно излагане на изкуствена светлина през тъмната част на денонощието, особено синя светлина
 • При стрес
 • Електромагнитно облъчване

Ролята на електромагнитното облъчване

Радиация е форма на енергия, която се излъчва от дадено тяло и преминава през пространството до момента, в който не бъде абсорбирана от друго тяло, в което може да предизвика структурни изменения. Електромагнитната радиация (ЕМР) е продукт на електромагнитни полета (ЕМП), които могат да бъдат от естествени източници (например слънцето) и от изкуствени източници.

В ежедневието си сме заобиколени от най – разнообразни електрически и електронни устройства, кабели, електропроводи, базови станции на мобилни оператори и друг, които непрестанно ни облъчват. До скоро смао ефекта на йонизиращата радиация се смяташе за вреден, днес се знае, че дори нискочестотното облъчване може да навреди на здравето. Голяма част от изследванията доказват негативния ефект на ЕМП и връзката им с развитието на различни видове рак.

Още в началото на 90те години на миналия век учените са установили, че изключително нискочестотните полета (ELF – EMF) могат да въздействат на карцинома на клетъчно ниво, като насърчат пролиферацията на клетки на рак на гърдата, блокирайки онкостатичното действие на мелатонина. Тоест, когато сте изложени на ELF – EMF радиация за по – дълго, функцията на мелатонина да възпрепятства безконтролното множене на ракови клетки се възпрепятства.

Множество специалисти са установили, че радиочестотната радиация, от своя страна, се свързва с образуването на свободни радикали и влошаване на работата на имунната система. Не на последно място, продължителното взиране в екрана на компютъра, особено вечер и през нощта, обърква мозъка и нарушава циркадните ритми. Това води до влошаване на мелатониновия синтез и нарушаване на защитните функции на организма.

В заключение

Някои от факторите (генетична обусловеност, остаряване), които влияят на развитието на рак на гърдата не могат да бъдат повлияни, но други могат. Всеки от нас може да избере да води по – здравословен начин на живот, поддържайки оптимално тегло и тонус, и да ограничи факторите на околната среда, които доказано поощряват раковата симптоматика. Това със сигурност ще понижи шанса за развитие на рак на гърдата и ще подобри качеството на живот. Въпреки че ЕМП са неразривна част от съвременното ежедневие, съществуват начини за ограничаване на вредното им въздействие. Повече по темата можете да научите тук.

Източници

Liburdy, R., Sloma, T., Sokolic, R. and Yaswen, P., 1993. ELF magnetic fields, breast cancer, and melatonin: 60 Hz fields block melatonin’s oncostatic action on ER+breast cancer cell proliferation. Journal of Pineal Research, 14(2), pp.89-97.

Harland JD, Liburdy RP. Environmental magnetic fields inhibit the antiproliferative action of tamoxifen and melatonin in a human breast cancer cell line. Bioelectromagnetics. 1997;18(8):555-62. doi: 10.1002/(sici)1521-186x(1997)18:8<555::aid-bem4>3.0.co;2-1. PMID: 9383244.

Grant SG, Melan MA, Latimer JJ, Witt-Enderby PA. Melatonin and breast cancer: cellular mechanisms, clinical studies and future perspectives. Expert Rev Mol Med. 2009 Feb 5;11:e5. doi: 10.1017/S1462399409000982. PMID: 19193248; PMCID: PMC4301735.

González-González A, Mediavilla MD, Sánchez-Barceló EJ. Melatonin: A Molecule for Reducing Breast Cancer Risk. Molecules. 2018 Feb 6;23(2):336. doi: 10.3390/molecules23020336. PMID: 29415446; PMCID: PMC6017232.

Who.int. 2021. Breast cancer. [online] Available at: <https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer> [Accessed 15 June 2021].

Belyaev I, Markova E, Malmgren L. [2010] Microwaves from Mobile Phones Inhibit 53BP1 Focus Formation in Human Stem Cells Stronger than in Differentiated Cells: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk. Environ Health Perspect. 118(3): 394–399.

Tan DX, Reiter RJ, Manchester LC, Yan MT, El Sawi M, Sainz RM, Mayo JC, Kohen R, Allegra M & Hardeland R. Chemical and physical properties and potential mechanisms: melatonin as a broad spectrum antioxidant and free radical scavenger. Curr Top Med Chem 2002; 2: 181–197

Antolín I, Rodríguez C, Sáinz RM, Mayo JC, Uría H, Kotler ML, Rodríguez-Colunga MJ, Tolivia D, Menéndez-Peláez A: Neurohormone melatonin prevents cell damage: effect on gene expression for antioxidant enzymes. FASEB J 1996; 10: 882-890