В ерата на безжичните технологии рутерът се е превърнал в пръв „приятел“ на всеки потребител и неизменна част от декора на всеки съвременен дом. За повечето хора този практичен уред е път към безграничната комуникация. В неуморната му работа на пръв поглед няма нищо тревожно. Дори напротив, благодарение на рутерите можем бързо и лесно да намерим информацията, която ни трябва или да проведем видео разговор с любим човек от всяка точка на дома си, без да се спъваме в кабели.

Тези характерни удобства, които безжичните връзки ни предлагат, са в синхрон с модерния начин на живот и действително улесняват ежедневието. Точно заради това мнозинството от хората пренебрегват предупрежденията на специалисти и учени за вредата от системното облъчване с електромагнитна радиация (ЕМР), излъчвана от електронни устройства, рутери и други източници на електромагнитни полета(ЕМП).

За съжаление, множество актуални изследвания установяват, че хроничната експозиция на нейонизиращо лъчение може сериозно да влоши здравето и да доведе до развитие на редица хронични заболявания. Един от „незабележимите“ източници на ЕМР е именно рутерът в дома ви. В повечето домакинства това незаменимо устройство работи безспирно, ден и нощ. Независимо дали го използвате или не.

Рутери и електромагнитна радиация

Рутерът е важен компонент от компютърната и комуникационна мрежа, който фасилитира споделянето на данни между различни устройства или други мрежи. Той изпълнява две основни функции:

 • Управлява трафика между мрежите чрез препращане на данни към съответните IP адреси
 • Позволява употребата на една и съща интернет връзка от множество устройства

За да осъществява тези задачи, рутерът използва електромагнитни полета, които излъчват радиочестотна радиация. Посредством непрестанното излъчване на електромагнитни вълни, рутерът поддържа мрежата постоянно видима. По този начин той дава възможност за непрекъснат отдалечен достъп до интернет.

Такъв тип мрежи правят възможно внедряването на т.нар. смарт устройства в ежедневието и позволяват дистанционно управление на множество уреди в домакинството. За мнозина това е истински технологичен рай и израз на комфорт и модернизъм.

Като всяко нещо, безжичните технологии имат две страни. Постоянната връзка с интернет, която те изискват означава и постоянно радиочестотно облъчване. Нарастващ брой независими проучвания установяват, че хроничното излагане на ЕМР крие редица здравни рискове и се асоциира с развитие на различни болести.

Каква е здравната опасност от непрестанното облъчване с ЕМР

През последните две десетилетия все повече онкоспециалисти и учени от цял свят алармират за вредата от нарастващото електромагнитно облъчване за човешкото здраве. Според проучванията на специалистите нейонизиращите електромагнитни вълни, в частност от радиочестотния спектър, могат да бъдат особено опасни за здравето.

Една от основните причина за несъответствието в мненията на учените и телекомуникационните компании е, че голяма част от по – старите изследвания се фокусират върху краткосрочния ефект на ЕМП. Днес, обаче, знаем, че радиочестотното облъчване може и да не провокира остри реакции и бързо – развиващи се заболявания, но вреди на здравето при дългосрочно излагане.

Събраните научни данни ясно показват, че повишаващото се радиационно облъчване от рутери и други устройства нарушава редица биологични функции и води до клетъчни изменения, повишени нива на някои възпалителни маркери и акумулиране на свободни радикали. Изследванията сочат, че комплексното въздействие на нейонизиращата ЕМР при системна експозиция се свързва с:

 • Отслабена имунна функция
 • Проблеми със съня
 • По – голям риск от спонтанен аборт
 • Повишени нива на оксидативен стрес
 • Нарушено развитие при децата
 • Риск от развитие на поведенчески отклонения
 • Влошена когнитивна функция
 • Понижен фертилитет
 • Повишен риск от сърдечносъдови заболявания
 • По – голям шанс за развитие на Диабет
 • Повишен риск от развитие на някои видове рак

Как да редуцирате облъчването от безжичната мрежа

Изглежда че, безжичната мрежа крие много повече, отколкото сме предполагали. Навярно сами се досещате, че непрестанното функциониране на рутера осезаемо повишава риска от неблагоприятното въздействие на ЕМР.

Важно е да отбележим, че ефекта на облъчването е още по – вреден през нощта. Това се дължи основно на факта, че по време на сън мозъкът и тялото естествено влизат в режим на почивка, детоксикация и регенерация. Учените са открили, че тези жизненоважни функции се нарушават под въздействие на радиочестотните полета.

Различни изследвания доказват, че излагането на неойонизираща радиация по време на сън възпрепятства синтеза на мелатонин и в същото време стимулира секрецията на стресови хормони. Това влошава антиоксидантните процеси в клетките и нарушава хормоналния баланс. Свръхпроизводството на стресови хормони влошава качеството на съня и води до инсомния.

Този ефект се усилва от яркостта на екрана в тъмните часове. Светлинните стимули нарушават циркадните ритми и също влияят върху синтеза на мелатонин и кортизол. Високите нива на свободни радикали допълнително възпрепятстват клетъчната и тъканна регенерация и по този начин пречат на организма да се самолекува.

За щастие има лесни начини да ограничите облъчването от рутера през нощта:

Изключвайте рутера преди лягане

Навярно се чудите как изключването на рутера преди лягане ще ви помогне, след като съседите ви не го правят? Истината е, че електромагнитните вълни от съседни устройства преминават през стените.

ЕМП се характеризират със способността си да пътуват през пространството и да преминават през определени бариери. Положителното в случая е, че колкото по – далече е източника, толкова по – малко е облъчването. Освен това механичните прегради редуцират интензитета на полето. Тоест, изключвайки рутера си ,вие елиминирате непосредствения източник на ЕМР.

Ако не искате постоянно да включвате и изключвате рутера можете да се възползвате от:

 • Механичен таймер за включване и изключване на рутера
 • Умен рутер, който може да бъде настройван кога да се включва и изключва

Включвайте рутера само при необходимост

Най – сигурният начин за предпазване от ЕМР е като ограничите излагането. Това означава да изключвате всички мрежи винаги когато не ги използвате. Може първоначално да ви се струва като усилие, но това е отличен начин да се научите на самодисциплина и да се детоксикирате от интернет.

Ако работите на компютър можете да си изготвите работно време и периоди на почивка, в които да изключвате рутера и интернета на телефона си. След края на работния ден забравете за мрежата и се отдайте на семейството си и пълноценна почивка. Близките ви със сигурност ще оценят вниманието и времето, което им отделяте!

Преминете към кабелна връзка

За мнозина това може да не е вариант. Но ако в дома си ползвате само един компютър лесно бихте могли да преминете към кабелна връзка. Ако не сте много на „ти“ с технологиите  и кабелите се обърнете към доставчика на интернет.

Откажете се от смарт устройствата в дома си

Някои хора намират удоволствие в това да настроят климатика си от колата на път за вкъщи или да светнат лампите с плясване на ръцете. Истината е, че това са модерни удобства, които лесно могат да бъдат забравени ако искате да се радвате на крепко здраве.

Друг начин да понижите излагането на ЕМП е като използвате самолетен режим на устройствата си при всяка възможност. По този начин тотално ограничавате контакта им с телекомуникационната мрежа.

Консултирайте се със специалист

Геобиолозите са експерти по въздействието на радиочестотното облъчване върху здравето. Те могат да ви дадат полезни насоки за това как да обезопасите дома си и да минимизирате излагане то на ЕМР по лесен и ефикасен начин. Нашите висококвалифицирани специалисти ще ви помогнат в избора на рутер с 80% по – ниска степен на облъчване в сравнение със стандартните модели. Свържете се с нашия екип още сега и осигурете на себе си и семейството си безопасна среда за живот!