Когато става въпрос за здраве и безопасност, повечето хора не пестят усилия и средства. Истината е, обаче, че всеки от нас влага ценни ресурси само там, където смята че съществува потенциална заплаха. Така например много хора са склонни да обезпечат автомобилите си с допълнителни системи за безопасност или по – добра застраховка. По същата логика биха заложили на по – безопасно работно или спортно оборудване. Все пак неправилният избор може да доведе до драматични последствия!

В същото време всеки от нас прекарва десетки часове седмично в дома си. Именно там спим и прекарваме най – съкровените си мигове със семейството. А в създалите се пандемични условия много хора вече и работят от вкъщи. Рядко, обаче, мислим за безопасността на строителните материали, или дори самото изграждане на жилищата, в които живеем. Когато избираме къща или апартамент се фокусираме по – скоро върху видимите неща като влага и мухъл. По сходен начин се вълнуваме много повече от разположението на стаите и дизайна на мечтаната къща, отколкото от окабеляването например. Считаме, че техническите детайли са отговорност и задължение изцяло на архитекти, майстори и техници.

Истината е, че именно тези основополагащи подробности могат да направят разликата между „здрав“ и „болен“ дом. Макар и темата за нискочестотната електромагнитна радиация (ЕМР) като здравен вредител да набира популярност и обществен интерес, мнозинството от хората не си дават сметка, че сградите само по себе си могат да повишават или да редуцират излагането ни на вредното лъчение. За щастие, все повече геобиолози и специалисти изследват теми като жилищна безопасност и строителство в контекста на нейонизиращото облъчване. В следващите редове ще се опитаме да ви представим полезна информация относно различни строителни материали и методи за защита на дома от ЕМР.

Нужна ли е наистина защита от нискочестотна електромагнитна радиация

Електромагнитната радиация е невидима сила, която въздейства върху човешкото тяло и може да окаже сериозен ефект върху здравето при системно облъчване. За съжаление, в наши дни всички хора, особено живущите в градовете, са изложени на постоянна ЕМР. Кули на мобилни оператори, Bluetooth, Wi – Fi, рутери, мобилни и електронни устройства, телевизори, електрически уреди са само част от видимите вредители. Освен тях, обаче, облъчването често идва и от стените на сградите посредством мръсно електричество.

В допълнение към неизбежното внедряване на електронните устройства и безжични средства за комуникация в ежедневието на деца и възрастни съществуват и естествени източници на ЕМР. Всички тези фактори допринасят за постоянно повишаващите се нива на нейонизиращо лъчение и свързаните с него здравословни проблеми. Според редица проучвания нарастващ брой хора, които са хронично изложени на ЕМР се оплакват от:

 • отслабен имунитет
 • повишени нива на оксидативен стрес
 • нарушена секреция на мелатонин
 • мозъчна мъгла и други когнитивни нарушения
 • раздразнителност
 • проблеми със съня
 • влошено качество на спермата и импотентност при мъжете
 • поведенчески отклонения при децата
 • проблеми с опорно – двигателния апарат
 • повишен риск от спонтанен аборт
 • левкемия
 • мозъчни тумори

В допълнение, случаите на електромагнитна хиперчувствителност са все повече. Според учените, тези негативни ефекти могат да се отдадат на способността на нискочестотната радиация да провокира клетъчни изменения, индиректното и влияние върху ДНК и нарушенията в секрецията на определени хормони. Едно от популярните мнения сред специалистите е, че най – голяма е вредата от ЕМР по време на сън. Тогава тялото е най – уязвимо, тъй като е в покой и насочва силите си към детоксикация и регенерация. В същото време нейонизиращите електромагнитни полета (ЕМП) оказват негативно въздействие върху тези процеси и отслабват организма. Точно затова една от главните препоръки на геобиолози и лекари е жилището, особено спалнята, да бъдат възможно най – добре защитени от ЕМР.

Жилището и електромагнитната радиация

След откриването му, електричеството бързо навлиза в домовете на хората и завладява ежедневието. Електрическите уреди предоставят по – бързи и ефективни начини за изпълнение на домашните задължения и предлагат лесни и функционални методи за изпълняване на рутинни дейности. От дизайнерски лампи до безжично управляеми щори, днес всеки дом изобилства от електроуреди и електронни джаджи.

Освен че улесняват ежедневието, обаче, всички тези устройства допринасят за високата концентрация на ЕМР в сградите и много от тях са източници на мръсно електричество. To се генерира тогава, когато в електрическата мрежа се включват уреди, които не използват променлив (АС), а постоянен (DC) ток. Друг източник на паразитно електричество са неправилно направените електрически връзки и повредените кабели. От една страна акумулираният мръсен ток причинява смущения в потока на енергия в електрическата мрежа, примигвания и дори може да доведе до изгаряне на електроуреди. От друга страна, той е постоянен източник на ЕМР, който тече по стените на жилището.

Друг начин, по който сградите могат да се разболеят е наличието на т.нар. блуждаещ ток. Това е електрически ток, който се появява най – вече при незаземени или неправилно заземени сгради. Този тип електричество често изтича в почвата, търсейки най – лесния път към мрежата и може да проникне във всеки дом посредством заземяващ кабел/кол, създавайки силно магнитно поле. В допълнение, геопатичният стрес и ЕМР са сред факторите, които допринасят за т.нар. Синдром на болната сграда или SBS (Sick Building Syndrome). Състояние, при което сградата, в която пребивавате буквално ви разболява. За щастие съществуват редица начини, по които жилищните сгради могат да бъдат обезопасени и ЕМР да бъде ограничена.

Популярни строителни материали и ЕМР

Строителните материали притежават специфични електромагнитни свойства, които определят ефективността им при изграждане на здрав и безопасен дом. Тези свойства обикновено се определят посредством провеждане на експерименти и замерване на стойностите. Като цяло, материалите могат да се характеризират според способността си да предават, отразяват или поглъщат ЕМР. Най – добрият начин за редуциране на нивата на вредното лъчение е използването на строителни материали със свойства на затихване. По – точно, изграждането на сградите трябва да се съобрази най – вече със способността на различните материали да редуцират проникването на нейонизиращите полета отвън.

Дървен материал

Дървото е най – старият строителен материал, използван за изграждането на цели къщи. Той е особено популярен в по – студените места и планинските райони. Това се дължи на неговата устойчивост, стабилност, усещането за уют, което придава, както и на лошата си топлопроводимост. Освен че е лош проводник, дървесината има хигроскопична структура, което означава, че може да поглъща влагата от околната среда.

Поради остатъчната влага в дървения материал променливият ток се задържа в дървесината. Още повече, дървото не се заземява като бетона, което означава, че хората, които се намират в близост до AC полето играят роля на проводници. В случай че къщата е изработена основно или изцяло от дърво, тогава този ефект се наблюдава навсякъде и обитателите и са постоянно изложени на големи дози електронно замърсяване.

Тухли

Тухлите са един от най – старите и все още най – широко използвани материали за изграждане на жилищни сгради в световен план. Според изследвания за ефективността им при ЕМР, тухлите не са отличават със способност да предпазват от нейонизиращото лъчение. Дори при полагане на по – дебели тухлени стени, ефекта е минимален. Въпреки това тухлите си остават предпочитан строителен материал, поради множеството си други предимства. Начинът за редуциране на ЕМР при тухлени сгради е комбинирането с други защитни материали и правилното проектиране на сградата.

Бетон

Бетонът е популярен строителен материал, който намира приложени в изграждането както на жилищни, така и на индустриални постройки. Според някои изследвания, твърдият бетон, без арматури, може значително да редуцира нивото на ЕМР и е по – ефективен от тухлите и дървесината. Данните показват, че ефективността и нивото на защита зависят най – вече дебелината на бетонната плоча. Колкото по – дебела е тя, толкова по – голямо е нивото на защита.

Един от проблемите с бетона е, че той намира широко приложение като материал за полагане на фундаменти с арматурна мрежа. Проблемът с арматурите е, че с времето могат да корозират и да редуцират ефективността на бетонните плочи. Още повече, при неправилно заземяване на сградата, металната решетка в бетонните плочи играе роля на магнит за блуждаещия ток.

Стъкло

Прозорците са важен елемент във всеки дом. За съжаление, обаче, обикновеното стъкло не притежава никакви предпазни свойства. Тоест, електромагнитното лъчение от всеки външен източник преминава свободно през него. Съществуват и специални защитни стъкла, които се използват в медицината и индустрията при високи нива на облъчване. Добър начин за редуциране на ЕМР, която прониква през прозорците у дома е използването на защитен плат за завеси и защитно фолио, които отблъскват вредното лъчение.

Ролята на геобиолозите

Създаването на дом е важно и комплексно начинание, към което трябва да се подходи с внимание и разбиране. За съжаление, информацията относно безопасността на различните строителни материали все още не е широко популярна сред архитекти и строители. Това означава, че хората, които конструират и изграждат домовете ни в повечето случаи не са наясно с потенциалната заплаха от избора на един или друг строителен материал. Освен че могат да предоставят комплексна информация относно естествените ЕМП и въздействието на геопатичния стрес върху организма, квалифицираните геобиолози могат да ви помогнат да живеете в здрав дом.

Нашите специалисти геобиолози ще ви асистират в създаването на мечтаното жилище, за да можете да се радвате на здраве и комфорт у дома. Те ще ви помогнат да направите правилен избор за себе си и семейството си и ще ви насочат както при планиране на строителство, така и в избора на предпазни материали. Подробна информация за услугите, които предлагаме ще намерите тук!

Източници

Vizi, G. and Vandenbosch, G., 2016. Building materials and electromagnetic radiation: The role of material and shape. Journal of Building Engineering, 5, pp.96-103.

en.geovital.com [EN]. 2022. Timber construction – building biologically great – electrobiologically a disaster! – en.geovital.com [EN]. [online] Available at: <https://en.geovital.com/timber-construction-building-biologically-great-electrobiologically-a-disaster/>

Tarmo Koppel, Andrei Shishkin, Heldur Haldre, Nikolajs Toropovs, Inese Vilcane, Piia Tint, Reflection and Transmission Properties of Common Construction Materials at 2.4 GHz Frequency, Energy Procedia, Volume 113, 2017, 158-165, ISSN 1876-6102, https://doi.org/10.1016/j.egypro.2017.04.045.

Stevels, J. M. „The electrical properties of glass.“ Electrical Conductivity II/Elektrische Leitungsphänomene II. Springer, Berlin, Heidelberg, 1957. 350-391.

Joshi, Sumedha M. “The sick building syndrome.” Indian journal of occupational and environmental medicine vol. 12,2 (2008): 61-4. doi:10.4103/0019-5278.43262