Случвало ли ви се е да вървите по улицата или да пазарувате в магазина и да видите човек, който води разпален разговор…със себе си?! В рамките на две десетилетия тази гледка се превърна от леко шокираща в абсолютно нормална. Разбира се, тук става въпрос за разпространението на Bluetooth технологията.

Може би не знаете, но Bluetooth е метод за споделяне на информация, който се разработва още през 90-те години на миналия век. Първото Bluetooth устройство излиза на пазара през 2001 г. и е мобилен телефон с марка Ericsson, модел T39. В годините след това технологията набира все по – голяма популярност и става стандарт. В наши дни Bluetooth се използва широко за споделяне на информация и общуване между различни Bluetooth устройства.

Това, за което много хора не си дават сметка е, че тази технология работи посредством електромагнитни вълни. Тоест, всички Bluetooth устройства са източник на специфично електромагнитно лъчение. Имайки предвид множеството научни изследвания, които доказват вредния ефект на нейонизиращата радиация върху човешкото здраве е логично да се запитаме дали този метод за обмен на информация е безопасен.

Какво представлява Bluetooth

Bluetooth е безжична комуникационна технология, която се характеризира с малък обхват. Чрез нея се осъществява бърз обмен на данни на къси разстояния посредством радиовълни. Технологията предлага опростена комуникация и синхронизация между различни устройства, без нужда от кабели. Специфичното при Bluetooth е, че информацията се предава чрез импулси от къси радиочестотни вълни в диапазона от 2,4 до 2,48 GHz. Това е същия честотен диапазон, в който попадат микровълните и Wi – Fi.

Как работи Bluetooth

Първото условие за ползване на Bluetooth е той да бъде активиран на устройството ви, както и на всички устройства, с които искате да се свържете. Bluetooth устройствата се свързват и комуникират помежду си безжично чрез мрежи с къс обхват, наречени пиконети. Една такава мрежа включва максимум от 8 устройства, които могат да общуват едновременно. Освен това, всяко едно от тези устройства може да бъде включени към няколко пиконети по едно и също време. Всеки път, когато дадено устройство е с включен Bluetooth и е в обхвата на мрежа, с която е било свързано преди, връзката се осъществява автоматично. Така например, всеки път когато включите компютъра си, безжичната мишка автоматично се свързва с него.

Една от най – важните характеристики на Bluetooth е възможността едновременно да бъдат провеждани разговори и да се обменя информация. Не случайно сред най – популярните приложения на технологията са безжичните слушалки, наред със синхронизирането на приложения в различните ви мобилни устройства, безжичното изпращане на факс, принтирането и тн. Всъщност, Bluetooth технологията е толкова популярна, че е внедрена в повече от 6,000 различни вида продукти, достъпни на пазара.

Bluetooth класове

Класовете разделят различните видове предаватели, които се използват в Bluetooth устройствата. Всеки вид предавател се характеризира с различна мощност, следователно различен обхват за обмен на информация. Общото правило е, че колкото по – нисък клас е предавателят, толкова по – мощно е устройството. Тоест, излъчваната електромагнитна радиация също е по – интензивна. Освен това, колкото по – мощна е Bluetooth технологията, толкова повече енергия изразходва, следователно по – бързо изтощава батерията на устройството. Съществуват 3 различни класа Bluetooth устройства:

Клас 1

Тук попадат най – мощните Bluetooth устройства, с максимален обхват от 100 метра в диаметър и максимална мощност от 100 mW. Този тип предаватели най – често се влагат в по – големи устройства, като лаптопи и настолни компютри. От една Тези устройства разполагат с повече енергия и процесорна мощност, което позволява покриване на по – голям обхват и по – бързо предаване на данни.

Клас 2

Това е най – разпространеният клас, тъй като включва всички малки преносими електронни устройства, в това число мобилни телефони, мишки, слушалки, клавиатури, смарт часовници и тн. Максималният обхват на този клас предаватели е 10 метра, а максималната мощност 2,5 mW.

Клас 3

Трансмитерите от клас 3 са най – слаби, като максималният им обхват е под 10 метра, а мощността им е 1 mW.

Bluetooth версии

Версията е нещо като миниатюрна операционна програма, която определя начина на работа на Bluetooth устройството, тя няма отношение с Bluetooth класа. Обикновено по – новата версия означава по – добра скорост за обмен на данни. Така например, версия 1.0 (първата Bluetooth версия) достига скорост за предаване на данни 721 Kbps., докато скоростта при версия 3.0 достига до 24 Mbps. Версия 4.0, от своя страна, отгръща нова страница за Bluetooth технологията, тъй като не само подобрява скоростта за информационен обмен, а и редуцира изразходваната енергия. По този начин Bluetooth вече може да работи дори в режим на изтощена батерия.

Нискочестотна електромагнитна радиация

В предишни статии сме споменавали, че близостта на източника на ЕМР и продължителността на облъчването са много по – важни фактор за степента на облъчване, отколкото интензитета на самото лъчение. Тоест, ако за кратко сте в обсега на мощна кула на мобилен оператор, сте изложени на много по – малък здравен риск, отколкото ако с часове разговаряте по телефона.

През последните години  голям брой независими научни изследвания доказват отричаната връзка между нарастващото излагане на нискочестотна ЕМР и здравословните проблеми, които тя причинява. Според данните, нейонизиращата радиация може да причини разнообразни проблеми, в това число:

 • Главоболие
 • Общо неразположение
 • Повишени нива на оксидативен стрес
 • Проблеми със съня
 • Променливо настроение
 • Рак, особено левкемия при децата
 • Поведенчески отклонения
 • Диабет
 • Увреждане на костите
 • Фертилитет
 • Импотентност
 • Родилни дефекти и др.

Bluetooth радиация

Радиацията, излъчвана от Bluetooth устройствата е с много къса дължина на вълната и се предава с импулси с изключително висока скорост. Установено е, че този вид облъчване прониква в тъканите на човешкото тяло в дълбочина и  въздейства върху клетките и ДНК. Още повече, всички Bluetooth устройства се характеризират със специфична абсорбционна скорост (SAR). SAR е скоростта, с която човешкото тяло абсорбира електромагнитна радиация при контакт с дадено устройство. Обикновено, Bluetooth слушалките имат средно ниво на SAR от 0,23 W/kg. Интересното е, че това нерядко е по – високо, в сравнение с много телефони с ниско ниво на SAR. В допълнение, никъде не е споменато, че това количество ЕМР е безопасно за здравето.

Влияние върху фертилитета

Използването на Bluetooth слушалки, например, не елиминира облъчването от мобилния телефон. Напротив, вместо един източник на ЕМР, вече има два. Данните от множество изследвания сочат, че поставянето на мобилен телефон в близост до репродуктивните органи може да доведе до проблеми с потентността и фертилитета при мъжете. Едва ли е изненада за някого, че мъжете най – често слагат мобилния телефон в предния джоб на панталона си, особено ако използват Bluetooth слушалка.

Повишен риск от карциноми

На теория, Bluetooth слушалките редуцират радиацията, на която сме изложени по време на разговор, тъй като няма нужда мобилният телефон  да бъде допрян до ухото. Действителността, обаче, е друга.

Ефективността на Bluetooth връзката се крепи на постоянната активност на предавателите. Това означава, че всеки, който ползва технологията е постоянно изложен на нискочестотно облъчване от едно или повече устройства. Като се има предвид факта, че безжичните слушалки са в непосредствена близост до мозъка и се използват с часове, риска от развитие на мозъчни карциноми значително се увеличава. Според някои проучвания, прекомерното излагане на ЕМР може да увеличи шанса за развитие на глиома с до 40%.

В заключение

Bluetooth технологията безспорно напредва и предоставя множество технологични удобства. Както всеки друг източник на електромагнитна радиация, обаче, към нея трябва да се подхожда с особено внимание и предпазливост. Вече разбрахте, че най – добрият начин за минимизиране на вредата от ЕМР е като ограничите излагането или държите устройствата далеч от тялото си. Винаги, когато не използвате Bluetooth – а го изключвайте. А ако все пак предпочитате безжични слушалки, избирайте такива, с по – висок Bluetooth клас и държите телефона си в предпазен калъф.

Източници

Yang M, Guo W, Yang C, Tang J, Huang Q, Feng S, Jiang A, Xu X, Jiang G. Mobile phone use and glioma risk: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2017 May 4;12(5):e0175136. doi: 10.1371/journal.pone.0175136. PMID: 28472042; PMCID: PMC5417432.

Hardell L, Carlberg M. Mobile phone and cordless phone use and the risk for glioma—Analysis of pooled case-control studies in Sweden, 1997–2003 and 2007–2009. Pathophysiology: the official journal of the International Society for Pathophysiology / ISP. 2015. March;22(1):1–13.

Gong X, Wu J, Mao Y, Zhou L. [Long-term use of mobile phone and its association with glioma: a systematic review and meta-analysis]. Zhonghua yi xue za zhi. 2014. October 28;94(39):3102–6.

De Iuliis GN, Newey RJ, King BV, Aitken RJ. Mobile phone radiation induces reactive oxygen species production and DNA damage in human spermatozoa in vitro. PLoS One. 2009;4:e6446. doi: 10.1371/journal.pone.0006446.

Thomas S, Heinrich S, von Kries R, Radon K. Exposure to radio-frequency electromagnetic fields and behavioural problems in Bavarian children and adolescents. Eur J Epidemiol. 2010 Feb;25(2):135-41. doi: 10.1007/s10654-009-9408-x. Epub 2009 Dec 4. PMID: 19960235.

Martens AL, Slottje P, Timmermans DRM, Kromhout H, Reedijk M, Vermeulen RCH, Smid T. (2017) Modeled and perceived exposure to radiofrequency electromagnetic fields from mobile-phone base stations and the development of symptoms over time in a general population cohort. Am J Epidemiol 186, 210–9.