Според различни проучвания времето, което средностатистическият човек прекарва пред екрана на компютъра или някакъв вид мобилно устройство е над 5 часа на ден. За хората, които работят на компютър това време е значително по – дълго. Статистическите данни не се различават коренно при децата и юношите, които могат да се взират в екрана почти денонощно.

За мнозина това може и да не звучи като проблем, но негативният ефект на времето пред екрана отдавна е известен. От една страна неблагоприятните последствия са провокирани от продължителното излагане на електромагнитно облъчване. А от друга страна, няколкочасовото взиране в екрана може да отключи редица здравословни проблеми в дългосрочен план.

В следващите редове ще откриете ценни насоки за редуциране на времето пред екрана както за себе си, така и за децата си. Ще ви представим работещи техники, които още днес можете да приложите! Ще разберете още защо е необходимо да предприемете тези стъпки и как взирането в екрана вреди на здравето.

Защо да прекарвате по – малко време пред екрана

Факторите в полза на по – малкото екранно време са много! Колкото повече време прекарваме пред екрана, толкова по – малко време имаме за движение и разходка навън. Не случайно хората, които работят на компютър обикновено са обездвижени и са по – застрашени от затлъстяване и метаболитни нарушения. Дългото взиране в екрана повишава и риска от очни проблеми.

Електронните устройства са значителен източник на електромагнитна радиация (ЕМР) в ежедневието. Както и преди сме ви споделяли, нейонизиращите електромагнитни полета са сериозен рисков фактор за деца и възрастни. Според редица проучвания хроничното излагане на нискочестотна ЕМР се свързва с:

  • Сънни нарушения
  • Отслабен имунитет
  • Повишени нива на оксидативен стрес
  • По – голям риск от развитие на хронични заболявания и рак
  • Репродуктивни проблеми
  • Психо – емоционални неразположения
  • Поведенчески отклонения
  • Проблеми с развитието
  • Обща отпадналост
  • Главоболие

Освен това екраните на електронните устройства излъчват синя светлина, която доказано повишава риска от макулна дегенерация и влошава когнитивната функция. За съжаление вредното въздействие на нейонизиращото лъчение е още по – осезаемо при децата, тъй като органите и системите им все още се развиват. Данните от различни изследвания сочат, че мозъкът, костите и тъканите на децата поглъщат в пъти повече радиация от тези на възрастните. Това означава, че защитата от ЕМР трябва да бъде основен приоритет на всеки родител!

Техники за редуциране на екранното време

Независимо дали става въпрос за големи хора или за малки деца, прекомерното взиране в екраните несъмнено носи негативи както за физическото, така и за психо – емоционалното здраве.

За възрастни

Поставете си ограничения

Днес все повече хора работят на компютър и прекарват безброй часове годишно пред екрана. През изминалите пандемични години ситуацията беше още по – трагична! Както изглежда, обаче, някои от вредните навици, в това число прекомерната употреба на мобилни устройства си остават и до днес.

Ако наистина искате да си помогнете е добра идея да си поставите лимит на времето пред екрана. Според множество специалисти е желателно напълно да избягвате времето пред екрана, в случай че работите на компютър. Ако все пак това ви е трудно се ограничете с час – час и половина дневно.

Съвременните смарт устройства проследяват потреблението и са оборудвани с функции за лимитиране на употребата на различни приложения и апликации. Достатъчно е да направите необходимите настройки и ще получите уведомление при изтичане на зададеното от вас време.

Позволете на технологиите да ви помогнат

Ако прекарвате деня си пред компютъра и ви е трудно сами да се откъснете от екрана, бихте могли да използвате телефона си, за да ви напомня да периодично да си почивате. Нещо като апликациите, които информират, че е време да изпием чаша вода. По сходен начин можете да използвате и приложения, които да ви напомнят да се раздвижвате периодично.

Оставете само най – нужните приложения

В дигиталната ера постоянно сме изкушени да сваляме нови и нови приложения, за да сме винаги информирани. Както сами се досещате, непрестанното светване на екрана на телефона ви разконцентрира и създава усещане за постоянно очакване на новостите.

Вместо да се заривате с излишна информация е по – добре да изтриете приложенията и да проверявате това, което ви интересува само в определено за това време.

Махнете телевизора

Може и да ви звучи като безумна идея, но премахването на телевизора ще ви помогне значително да редуцирате времето пред екрана. Статистическите данни показват, че хората, които притежават телевизори имат много повече екранно време от останалите.

Според различни социологически изследвания телевизорът се включва дори тогава, когато не се гледа активно. Освен че създава допълнителен шум, това повишава и електромагнитното облъчване в дома ви.

Ако все пак задачата ви звучи непосилна, е добра идея да премахнете телевизора поне от спалнята си. Вместо да гледате филм преди лягане бихте могли да четете книга или да медитирате.

Награждавайте се

Това е много хитър и сполучлив начин да лимитирате екранното време. Както децата, така и възрастните обичат да получават награди за добре свършена работа. Вместо да приемате ограничението като наказание, можете да си измислите малки награди за постигане на поставената цел.

Започнете с малки стъпки и постепенно увеличавайте времето без електронни устройства. Препоръчително е наградата ви да не бъде допълнително време пред екрана! Вместо това си подарете разходка в парка, топка от любимия ви сладолед или масаж.

Определете време без електронни устройства

В началото може да ви се стори, че това е невъзможна задача, но с течение на времето ще свикнете да се наслаждавате на миговете без електронни устройства. Не се безпокойте за близките си – хората, които ви ценят и обичат бързо ще се научат да уважават границите ви!

Измислете си схема, която работи за вас и вашето семейство. Времето без електронни устройства би могло да бъде един час всяка вечер или през уикенда. Това е и отличен начин за сплотяване на семейството и изграждане на здравословни навици. Бихте могли да го прекарате в игри с децата, време за разговор с партньора, спорт или активна почивка.

За деца

Децата обикновено реагират бурно на всяко ограничение, но могат да бъдат истински неузнаваеми когато им бъде отнето времето пред екрана. Това е така, защото уязвимият детски мозък бързо се пристрастява към електронните устройства. Именно поради тази причина е изключително важно да изградите здравословни навици за малчуганите и да научите, че животът е навън, а не пред екрана!

Поставете ненарушими граници

Навярно сте чували, че децата обичат границите и правилата?! Това е напълно вярно! Поставянето на граници и ограничения е лесен начин да приучите дори най – малките какво е допустимо и какво не. Колкото по – рано това се случи, толкова по – добре!

В случая с електронните устройства децата трябва да са наясно, че те са по – скоро изключение, отколкото правило. Тоест, времето пред екрана не бива да бъде задължителна част от ежедневието на детето. Вместо това научете малчугана, че забавленията трябва да бъдат триизмерни и при възможност да се провеждат навън. Това изключително важно за учениците, които и без това често имат задания на компютър и / или онлайн уроци.

Направете график

Ако все пак смятате, че не бива да лишавате децата си от любимите ми предавания, бихте могли да направите график с позволеното време за гледане. Добра идея е да използвате този подход, за да си помогнете в домакинството. Например бихте могли да позволите 1 час пред телевизора / компютъра докато приготвяте вечерята.

Този метод работи ефективно при по – малките деца, но може да бъде модифициран и за по – големите. Ефективен начин да предразположите подрастващите към идеята е като им давате по 4 „чипа“ за по 15 минути екранно време, които могат да осребрят по собствено усмотрение през деня. За да дадете на децата си усещане за контрол и мотивация за саморегулация е препоръчително да им дадете таймер или часовник, с който да следят оставащото им време.

В заключение

Електронните устройства могат да ни бъдат полезни тогава, когато се използват разумно. Ако искате да създадете здравословни навици за себе си и за децата си е добре винаги да си задавате въпроса дали използвате компютъра / таблета / телефона от необходимост или по навик! Освен това е препоръчително да научите мъниците, че електронните устройства дават множество възможности за развитие и творческа реализация, а не само средство за гледане на видеа.

Подробна информация за въздействието на синята светлина и електромагнитната радиация като цяло ще намерите в нашия блог!