Ако попитате хората на 50 – 60 годишна възраст дали мобилните телефони улесняват или затрудняват живота, отговорите ще бъдат в двата полюса. От една страна, мобилните технологии ни предоставят уникалната възможност да общуваме помежду си независимо от разстоянието, което ни дели. От друга страна, нарастващ брой изследвания доказват психо – емоционалната и здравна вреда от прекомерната употреба на мобилен телефон.

Според статистическите данни, в света съществуват над 5 милиарда уникални потребители на мобилни телефони, като с всяка година това число се увеличава с 2,3%. От тях, повече от 3 милиарда използват смартфони. Средностатистическият потребител прекарва около 3 часа и 15 минути дневно на телефона си. Установено е, че голяма част от Милениалите (Поколение Y) използват телефоните си около 6 часа всеки ден. Всичко това означава, че повечето  ползватели на мобилни устройства прекарват цели 44 дни годишно на телефона си.

За някои, това е част от ежедневните служебни задължения, но в повечето случаи телефонът се използва по – скоро като средство за развлечение, отколкото за работа. Тоест, голяма част от хората доброволно отделят десетки часове месечно за разговори, писане на СМСи и сърфиране в интернет. Мнозина биха си казали, че няма нищо тревожно в тази тенденция. В действителност, обаче, всяка допълнителна минута, прекарана на мобилния телефон увеличава шанса от развитие на мозъчни карциноми в бъдеще.

Мобилните телефони като източник на електромагнитна радиация

Мобилните телефони обменят информация с клетъчните кули на мобилните оператори посредством електромагнитни сигнали, които се разпространяват в клетъчната мрежа. Тези сигнали попадат в радиочестотния диапазон на електромагнитния спектър и се характеризират като ниско честотни и нейонизиращи източници на електромагнитна радиация (ЕМР). Според общото схващане за видовете радиация, нейонизиращото лъчение се възприема като по – скоро безвредно в количествата, на които хората са подложени ежедневно. Тази хипотеза се гради на факта, че нискочестотната радиация, за разлика от йонизиращото лъчение, няма енергийния потенциал да нанесе директни ДНК изменения.

И все пак, човешкото тяло абсорбира електромагнитната енергия от радиочестотния спектър.  Установено е, че колкото по – близо е разположен източникът на ЕМР, толкова повече радиация се поглъща от приемника. Други фактори, които влияят върху количеството облъчване, на което сме подложени са силата на сигнала и времетраенето на облъчването. Това означава, че мобилните телефони са едни от най – мощните източници на електромагнитни полета (ЕМП), тъй като типично се използват в непосредствена близост до тялото и главата. Освен това антените им са много мощни, за да могат да осигурят добър сигнал навсякъде. Ако използвате телефона си далече от клетъчна кула или в сграда, облъчването се усилва значително, за да имате добър сигнал.

Здравния ефект от употребата на мобилни телефони

Официалните данни казват, че употребата на мобилни телефони е безвредна за човешкото здраве. Както вече споменахме, нейонизиращата ЕМР не влияе директно върху ДНК. Въпреки това, основната част от изследванията, които подкрепят това становище са провеждани преди десетки години, без да оценяват нарастващото излагане на ЕМП и дългосрочния ефект върху тялото. Според някои по – стари проучвания, повишеното електромагнитно облъчване може да доведе до развитие на доброкачествени тумори в мозъка (глиома, акустична неврома).

От друга страна, множество съвременни изследвания идентифицират негативния ефект на нискочестотната радиация върху здравето. Учените многократно установяват, че съществува правопропорционална връзка между увеличаващото се електромагнитно облъчване и случаите на карциноми при малки и големи. Наред с останалите проблеми, радиочестотната ЕМР се свързва с повишен риск от левкемия в детска възраст, както и с многократно увеличаване на риска от развитие на злокачествен менингиом (рак на мозъка).

ЕМР и мозъчните тумори

Човешкият мозък е изключително сензитивен биоелектрохимичен орган, който направлява биологичните процеси в организма и отговаря за творчеството, паметта, емоциите и интелигентността. Той използва тези сигнали, за да регулира тези процеси и да комуникира с централната нервна система и клетките. Логично е да си помислим, че електромагнитните сигнали от външни източници също оказват влияние върху мозъчните сигнали.

През 2011 година Световната Здравна Организация включва нейонизиращата радиация в списъка на потенциалните канцерогени от група 2В. Според проучване на шведска група изследователи, дългосрочната употреба на мобилни и безжични телефони увеличава риска от развитие на мозъчни тумори с цели 7,7 пъти. Шведските учени разглеждат въздействието на мобилните телефони върху здравето, при употреба от 20 години или повече.  Освен че потвърждава канцерогенния ефект на нискочестотната ЕМР, екипът предлага електромагнитната радиация от мобилни телефони да бъде класифицирана като „канцерогенна“.

В допълнение, професор Адлкофер, водещ на проучване на Европейския Съюз за ефекта на ЕМР върху човешкото здраве, съобщава, че латентния период от първичното формиране на тумора до фактическото му диагностициране при възрастни хора може да бъде между две и четири десетилетия. Въпреки че през годините откритията на професор Адлкофер за потенциалния канцерогенен ефект на ЕМР от мобилни телефони са били подлагани на скептицизъм и нападки, проучването на шведския екип ги доказва.

Редица специалисти и учени в сферата предупреждават, че на подобни открития трябва да се обръща повече внимание, за да се ограничи вредата от облъчването от мобилните устройства. Колкото повече потребители на смарт устройства и телефони са информирани за здравния аспект на прекомерната им употреба, толкова повече може да се минимизират пораженията.

Как да се предпазим от ЕМР от мобилните телефони

Електромагнитната радиация от изкуствени източници е неразривна част от съвременния живот. Въпреки че облъчването не може да бъде напълно избегнато, вредата може да бъде ограничена чрез употреба на предпазни средства и ограничаване на излагането.

Мобилният телефон е устройство, което типично държим близо до тялото си. Вече уточнихме, че колкото по – близо е разположен източника на лъчение, толкова по – висока е степента на проникване на електромагнитната радиация. Слагайки телефона в джоба си, вие излагате костите и органите си на директна атака от ЕМП. Следователно, за да предотвратите развитието на здравни проблеми е най – добре да използвате предпазен калъф.

Специалистите в сферата на предпазването от електромагнитно облъчване – GEOVITAL – са разработили защитни калъфи за мобилни телефони. Тези практични и стилни предпазни средства са отличен вариант за ежедневна защита от ЕМР. Предпазващите калъфи ефективно блокират радиацията от мобилните телефони и ви осигуряват надеждна защита. На нашия сайт можете да откриете спортни и стандартни  калъфи GEOVITAL.

За да минимизирате ЕМР от мобилния си телефон е препоръчително да го използвате само при нужда и да ограничите времето си за разговори. Когато не използвате телефона си, както и по време на сън, е най – добре да го оставяте в самолетен режим. Не внасяйте мобилния си телефон в спалнята, за да не наруши качеството на съня ви. Ако използвате телефона си за музика или гледане на филми, задължително го оставяйте на разстояние от тялото си.

Използвайте мобилния си телефон разумно, за да си осигурите добра защита и крепко здраве!

Източници

Hardell L, Carlberg M, Söderqvist F, Mild KH. Case-control study of the association between malignant brain tumours diagnosed between 2007 and 2009 and mobile and cordless phone use. Int J Oncol. 2013 Dec;43(6):1833-45. doi: 10.3892/ijo.2013.2111. Epub 2013 Sep 24. PMID: 24064953; PMCID: PMC3834325.

Saroka KS, Vares DE, Persinger MA. Similar Spectral Power Densities Within the Schumann Resonance and a Large Population of Quantitative Electroencephalographic Profiles: Supportive Evidence for Koenig and Pobachenko. PLoS One. 2016 Jan 19;11(1):e0146595. doi: 10.1371/journal.pone.0146595. PMID: 26785376; PMCID: PMC4718669.

Statista. 2021. Statista – The Statistics Portal. [online] Available at: <https://www.statista.com/markets/418/topic/481/telecommunications/#statistic1>

Yakymenko I, Sidorik E. Risks of carcinogenesis from electromagnetic radiation of mobile telephony devices. Exp Oncol. 2010 Jul;32(2):54-60. PMID: 20693976.