Нейонизиращата радиация е рисков фактор, който модерното общество все още пренебрегва. Докато съвременните хора приветстват технологичния прогрес и масовото разпространение на телекомуникационните технологии, нискочестотното лъчение стремглаво проправя пътя си в ежедневието ни и тихомълком нанася поражения върху здравето.

В отговор на растящата заплаха все повече геобиолози и лекари алармират за щетите от хроничното излагане на електромагнитни полета (ЕМП) и въздействието им върху цялото тяло. Едновременно с това се увеличава и броят на хората, страдащи от електромагнитна хиперчувствителност, физиологични и психо – емоционални нарушения, причинени от нискоенергийната електромагнитна радиация (ЕМР).

С надежда да редуцират вредния ефект, специалистите се фокусират върху биохимичните процеси, които настъпват в тялото под ефекта на нейонизиращата радиация. Голяма част от изследванията показват, че когато системно сме в обсега на ЕМП, било то и с нисък интензитет, това води до повишаване на нивата на оксидативен стрес, хормонален и нутритивен дисбаланс. Добрата новина е, че тези нарушения могат да бъдат коригирани с помощта на различни хранителни вещества и суплементи, които помагат за минимизиране на вредата от нискочестотното радиационно облъчване.

В предишни статии сме дискутирали тази тема. А днес допълваме списъка с на натурални средства за борба с ЕМР с още няколко ценни предложения!

Накратко за вредата от нейонизиращата радиация

Нейонизиращото лъчение е форма на електромагнитна радиация, която вреди на здравето при хронично излагане. Този вид облъчване лесно прониква в клетките и тъканите, където постепенно предизвиква клетъчен стрес и води до метаболитни нарушения в различни органи в човешкото тяло. При системно излагане на нискочестотна радиация в тялото се акумулират голямо количество свободни радикали. Това предизвиква системни нарушения в организма, нарушава секрецията и активността на някои хормони и влияе негативно върху когнитивната дейност.

Комплексният ефект на нейонизиращата радиация може да причини сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план. Данните от множество проучвания показват, че ежедневното въздействие на ЕМП може да доведе до:

 • Често главоболие, мигрена
 • Отслабване на имунитета
 • Повишаване на оксидативния стрес
 • Раздразнителност, агресия, ADHD и други поведенчески отклонения
 • Депресия и тревожност
 • Сънни нарушения
 • Хормонални проблеми
 • Тахикардия
 • Нарушения в усвояването и нивата на някои нутриенти
 • Проблеми с фертилитета, спонтанен аборт
 • Проблеми с феталното развитие
 • Повишен риск от Диабет тип II
 • Увеличаване на риска от някои видове рак

Най – тревожното е, че източниците на нискоенергийно лъчение в ежедневието нарастват от ден на ден. Точно затова е изключително важно да се предприеме холистичен подход за понижаване на вредното въздействие от нейонизиращото лъчение. От една страна е есенциално да се минимизира експозицията на ЕМП с помощта на различни защитни средства. От друга страна храненето и суплементите могат да окажат благотворен ефект върху организма и способността му да се пребори със заплахата.

Селен

Селенът е есенциален минерал, който участва в множество биологично процеси. Той изпълнява важна роля в метаболизма и е важен за функцията на щитовидната жлеза. Веществото е ценен антиоксидант, който противодейства оксидативния стрес като неутрализира свободните радикали. Една от значимите функции на селена е поддържането на сърдечносъдовото здраве. Според различни изследвания дефицитът на минерала се свързва с повишен риск от сърдечни болести.

Някои проучвания показват, че допълнителният прием на селен предпазва от ДНК увреждания, подобрява активността на имунната система, понижава риска от някои видове рак и предпазва мъжката репродуктивна система от вредното електромагнитно лъчение. Освен това суплементирането с минерала се препоръчва при радиационна терапия. Веществото участва още в производството на някои хормони и защитава щитовидната жлеза от оксидативни увреждания.

Храни с високо съдържание на селен

 • Стриди, някои риби, сардини
 • Яйца
 • Бразилски орех
 • Слънчогледови семки
 • Гъби шийтаке
 • Пилешко месо

Литий

Литият е минерално вещество, което ефективно се използва като средство за подобряване на физическото и когнитивно здраве. Приемът му действа благотворното върху менталното здраве. Помага при депресивни състояния, паник атаки, апатия, лошо настроение. Предпазва организма от множество токсини. Положителното въздействие на минерала върху централната нервна система се дължи на способността му да балансира някои биохимични процеси в мозъка.

Добри източници на литий в диетата са плодовете и зеленчуците. Минералът може да се набави също и под формата на хранителна добавка.

Нони

Нони е екзотичен плод, който през последното десетилетие доби голяма популярност благодарение на множеството си полезни свойства. Плодът расте на дърво и е типичен за Югоизточна Азия, особено Полинезия. От хилядолетия се използва от местните като универсална панацея. Добре известен е със способността си да се бори с инфекциите и да противодейства усещането за болка. Отличава се с много високо съдържание на антиоксиданти, които противодействат вредните свободни радикали. Оказва благотворно въздействие върху сърдечносъдовата система и предпазва организма от хронични заболявания, в това число диабет.

Нони се приема най – вече под формата на сок и често се смесва с други плодове за подобряване на вкуса. Според някои проучвания консумацията на нони забавя растежа на някои видове туморни клетки. Различни проучвания показват, че активните вещества в плода могат дори да унищожават ракови клетки.

Спирулина

Спирулината е една от най – известните суперхрани и най – търсени суплементи в световен мащаб. Този необикновен вид водорасло е истинска нутритивна съкровищница. Има изключително висока концентрация на антиоксиданти и се отличава със способността си да извежда тежките метали от организма. Според редица проучвания приемът на спирулина действа общоукрепващо и значително подобрява дейността на имунната система.

Зеленият прах понижава нивата на оксидативен стрес и показва изключителна ефикасност в борбата с раковите клетки. Приемът на спирулина предоставя на тялото множество ценни нутриенти, сред които В – витамини, желязо, мед, белтъчини. Водораслото действа противовъзпалително, предпазва клетките, костното вещество и ДНК от увреждане и притежава потенциала да редуцира вредата от ЕМР.

Куркумин

Куркуминът е мощен антиоксидант, който се съдържа в големи количества в куркумата. Веществото се използва в народната медицина в Азия от древни времена и има широкоспектърно въздействие върху организма. Днес куркуминът е добре познат в цял свят и се влага в множество лекарства, хранителни добавки и дори козметични продукти.

Куркуминът е всепризнато противовъзпалително и анитоксидантно средство. Приемът му помага при метаболитни нарушения, проблеми на сърдечносъдовата система, рак, различни дегенеративни състояния. Данните от различни проучвания показват, че веществото не само блокира свободните радикали, а може да подобри активността на други антиоксиданти. Освен това суплементирането с куркумин спомага когнитивната дейност. Известно е, че веществото понижава риска от развитие на рак, подобрява депресивната симптоматика и укрепва организма.

Алгин

Алгинът е вид въглехидрат, който се извлича от някои видове водорасли. Произвежда се още от някои видове бактерии. Веществото се използва във фармацията за производството на различни лекарства. Прилага се за понижаване на холестеролните нива, както и поради способността си да понижава нивата на тежки метали в организма. Алгинът действа пречистващо и помага на организма да се освободи от различни агресори и свободни радикали.

Източници

Puspitasari IM, Abdulah R, Yamazaki C, Kameo S, Nakano T, Koyama H. Updates on clinical studies of selenium supplementation in radiotherapy. Radiat Oncol. 2014;9:125. Published 2014 May 29. doi:10.1186/1748-717X-9-125

West BJ, Deng S, Isami F, Uwaya A, Jensen CJ. The Potential Health Benefits of Noni Juice: A Review of Human Intervention Studies. Foods. 2018;7(4):58. Published 2018 Apr 11. doi:10.3390/foods7040058

Karkos PD, Leong SC, Karkos CD, Sivaji N, Assimakopoulos DA. Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:531053. doi:10.1093/ecam/nen058

Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092