Ако някой ви спомене думите „либидо“ и „секс“, едва ли първата ви асоциация ще бъде електросмог. Всъщност, едва ли някой изобщо би направил такава асоциация когато става въпрос за сексуалния му/и живот. Независимо от това, обаче, всеки съвременен човек е в интимна връзка с неподозирана сила – електромагнитната радиация (ЕМР). Дори и да не я каните в спалнята си съзнателно, тя пак е там и се отразява на най – чувствените ви моменти.

Истината е, че в последните десетилетия битието ни се изменя изключително бързо и динамично и това се отразява на всеки аспект от ежедневието, в това число и на сексуалния живот. За съжаление, в повечето случаи ефектът не е това, на което се надяваме. Съвременните проучвания показват, че все повече млади хора се оплакват от понижено сексуално влечение, сексуална дисфункция и репродуктивни проблеми.

Веднъж проблем на възрастните хора, пониженото либидо проправя пътя си сред младите. Въпросът е защо? До голяма степен учените отдават това на ежедневния стрес, с който се сблъскваме, на влошените хранителни навици и липсата на физическа активност. В същото време целият свят говори за това дали нарастващото електромагнитното облъчване вреди на здравето или не. Изследванията по темата се умножават с всеки изминал ден, а някои от тях разглеждат и ефекта на ЕМР върху сексуалния живот.

Хормоните и либидото

Либидото е индивидуалното психо – емоционално желание за секс. То се влияе от множество фактори, включително ниво на стрес, здравен статус, емоционално състояния, самочувствие, менопауза и др. Навярно знаете, че либидото естествено намалява с прогресиране на възрастта. Това се отдава най – вече на хормоналните промени, които мъжете и жените претърпяват през живота си. Всъщност, желанието за секс започва да се изразява именно когато започне прехода към съзряване. Важна роля в поддържането на либидото играят половите хормони, които преминават през драматични флуктуации през пубертета.

Тестостерон

В периода на юношество и ранна зряла възраст нивата на тестостерон достигат своя пик. Естествената биологична прогресия след това е постепенно спадане на тези нива с течение на годините. Точно затова по време на пубертета момчетата и младите мъже имат най – високо либидо. Освен на желанието за секс, хормонът влияе и върху възбудата, производството на семенна течност, натрупването на мускулна маса, костната плътност и производството на червени кръвни телца. Въпреки че се говори за него като за „мъжки“ хормон, тестостерон всъщност има в телата и на двата пола. Все пак, той е предопределящ за половите белези при мъжете.

Естроген

Естрогенът е женският полов хормон, който се произвежда най – вече в яйчниците. Малки количества се синтезират и от надбъбречните жлези, мастоцитите и плацентата по време на бременност. И тук пубертетът е ключов момент в сексуалното съзряване и либидото. Нивата на естроген обикновен варират в женския организъм, тъй като зависят от фазата на менструалния цикъл. Най – високите стойности са точно преди овулация. Други процеси, върху които естрогенът има въздействие са: дейността на сърдечносъдовата система, мозъка, косата и кожата, мускулно – скелетното здраве, уринарния тракт и др. При възбуда, хормонът увеличава лубрикацията при жените и повишава либидото. Прогестеронът е друг женски хормон, който влияе върху либидото, тъй като потиска секрецията на естроген след овулация като по този начин понижава желанието за секс.

Електромагнитната радиация и хормоните

В много от предишните статии сме обсъждали негативния ефект на електромагнитните вълни и вредите, които нанасят върху здравето на хората. Вече знаем, че прекомерното излагане на ЕМР може да причини главоболие, развитие на ракови клетки, когнитивни и неврологични нарушения при децата, мускулно – скелетни нарушения по време на ембрионалния период, Диабет, еректилна дисфункция и много други. Редица проучвания доказват още, че съвременните технологии с нискочестотни електромагнитни полета вредят и на фертилитета, либидото и сексуалните функции при жените и мъжете. До голяма степен това се дължи и на хормоналните промени, които настъпват в следствие на ЕМР.

Според изследване от 2016г., Wi-Fi мрежите, особено онези, с които живеем в домовете си, оказват сериозно влияние върху мъжката репродуктивност, тъй като постоянното облъчване понижава качеството и функцията на спермата. В друга публикация се установява, че този вид ЕМП  повлияват серумните нива на тестостерона и нарушават цикъла на сперматогенеза.

Друг хормон, който има отношение към поддържането на либидото е мелатонинът. Известен като хормон на съня, мелатонинът изглежда повишава сексуалното желание. Научните данни от няколко изследвания демонстрират подобряване на сексуалната функция след прием на мелатонин при хора, страдащи от недостиг на хормона.  Механизмите за това все още не са напълно изяснени. И в този случай, ЕМР инхибира секрецията на мелатонин като нарушава съня. Нарушената секреция на мелатонин може да окаже негативен ефект върху дейността на половите жлези и да доведе до промени в репродуктивния цикъл.

Електросмог и либидо

Електросмогът е събирателно понятие за електромагнитната радиация, създадена от човешка дейност. Като се има предвид важността на електричеството и потребността от електрически устройства на съвременните хора, сами можете да си представите колко огромен е обхватът на електромагнитните полета. Всъщност, те засягат всеки аспект от живота ни и са се превърнали в неразривна част от ежедневието. Притеснителното в случая е, че колкото и добре да умеем да боравим с тези устройства и колкото и запознати да сме със съвременните технологии, клетките на тялото не знаят как да се справят с това непрестанно облъчване. А това е проблем!

Цялата концепция за човешкото здраве се обуславя от способността на клетките да се регенерират. Когато този процес бъде нарушен, биологичните процеси са в дисбаланс и в тялото започват да се развиват неблагоприятни процеси. Това може да доведе до развитие на болестно състояние или да се изрази в понижено либидо и/или сексуална дисфункция. При всички положения ефектът е отрицателен и влошава качеството на живот.

AC/DC

В ежедневието, електронното замърсяване идва от най – различни източници и под различни форми. Голям проблем представляват нискочестотните електрически и електромагнитни полета, излъчвани от електрическите кабели. В природата няма променлив ток (AC). Той е изобретен от хората и е в разрив с човешката електробиологична система, която функционира с постоянен ток (DC). Въпреки това телата ни всеки ден са под въздействие на променлив ток, който може да причини ендогенни комуникационни проблеми и да наруши клетъчната регенерация.

Мобилни технологии

Друга спънка за човешкото здраве са мобилните технологии, които доказано насърчават производството на свободни радикали и повишават нивата на оксидативен стрес. В допълнение, радиочестотните технологии са чужди на човешкия организъм. Това означава, че тялото не знае дали тези честоти са полезни или вредни и не е изградило защитни механизми срещу този вид облъчване.

Изводи

Либидото и сексуалността са важна част от живота на всеки човек. Въпреки че по темата рядко се говори открито, проблемите в спалнята са често срещани и далече не засягат само възрастните хора. През последните десетилетия все повече млади мъже и жени изпитват сексуални затруднения, за които няма логично медицинско обяснение. Освен че вреди на самочувствието им, това е предпоставка за влошаване на качеството на живот и трудности със създаването на семейство. Както вече споменахме, има множество фактори, които влияят върху либидото, а също и сексуалната функция. Някои от тях (диета, физическа активност, вредни навици – тютюнопушене, консумация на алкохол и други вредни субстанции) са под наш контрол, докато други не са. В случая с електросмога, истината е някъде по средата.

Комбинацията от различните видове електромагнитно облъчване, на които всеки от нас изложен денонощно неминуемо вреди на здравето и в частност на сексуалния живот. Въпреки че никой от нас не е в състояние да изключи ЕМР напълно, има стъпки, които можем да предприемем, за да я ограничим в домовете си. Един от най – ефикасните начини да редуцирате ЕМП в дома си и да подобрите сексуалния си живот е като извикате специалисти да обследват жилището ви. Практични насоки за предпазване от ЕМР можете да прочетете в тази статия. Здравето ни е наша отговорност!

Източници

Asghari, A., Khaki, A. A., Rajabzadeh, A., & Khaki, A. (2016). A review on Electromagnetic fields (EMFs) and the reproductive system. Electronic physician, 8(7), 2655–2662

Erogul O, Oztas E, Yildirim I, Kir T, Aydur E, Komesli G, Irkilata HC, Irmak MK, Peker AF. Effects of electromagnetic radiation from a cellular phone on human sperm motility: an in vitro study. Arch Med Res. 2006 Oct;37(7):840-3. doi: 10.1016/j.arcmed.2006.05.003. PMID: 16971222.

Bozkurt, A., Karabakan, M., Aktas, B. K., Gunay, M., Keskin, E., & Hirik, E. (2018). Low serum melatonin levels are associated with erectile dysfunction. International braz j urol : official journal

Baste V, Riise T, Moen BE. Radiofrequency electromagnetic fields; male infertility and sex ratio of offspring. Eur J Epidemiol. 2008;23(5):369-77. doi: 10.1007/s10654-008-9236-4. PMID: 18415687.

Agarwal A, Desai NR, Makker K, Varghese A, Mouradi R, Sabanegh E, Sharma R. Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study. Fertil Steril. 2009 Oct;92(4):1318-1325. doi: 10.1016/j.fertnstert.2008.08.022. Epub 2008 Sep 20. PMID: 18804757.of the Brazilian Society of Urology, 44(4), 794–799.

Gholampour, S.M. Owji, T.S. Javadifar and A. Bahaoddini, 2012. Long term Exposure to Extremely Low Frequency Electromagnetic Field Affects Sex Hormones Level and Structure of Testis in Rats. International Journal of Zoological Research, 8: 130-136.

en.geovital.com [EN]. 2021. When electrosmog spoils sex and libido – en.geovital.com [EN]. [online] Available at: <https://en.geovital.com/when-electrosmog-emf-spoils-sex-and-libido/>