Човешкото тяло представлява структурата на човешкото същество. Състои се от много различни видове клетки, които заедно създават тъкани и сложни системи, непрестанно взаимодействащи помежду си. Поради високото съдържание на течности телата ни са много добри проводници, които непрекъснато взаимодействат със заобикалящите ни електромагнитни полета. В модерното и забързано ежедневие ние ставаме зависими от все повече електроуреди и устройства, които непрекъснато излъчват електромагнитна радиация.

За съжаление изглежда, че не всички знаят колко опасна е електромагнитната радиация за нашето здраве. Тя бива излъчвана от рутерите, мобилните телефони, микровълнови фурни и много други подобни устройства, които използваме в ежедневието си.

В тази статия ще разгледаме различните видове електромагнитна радиация и какви рискове за здравето би могло да крие прекомерното излагане на високи нива ЕМР. В края на материала може да откриете и няколко предложения за това как бихте могли да се предпазите.

Какво представляват електромагнитните полета и вълни

Електромагнитните полета са комбинация от невидими електрически и магнитни силови полета. Те се пораждат от природни явления, като магнитното поле на Земята например. Могат да бъдат генерирани също и от човешки дейности, главно чрез използването на електричество. Мобилните и безжични телефони, радиопредавателните и клетъчни кули, далекопроводите за пренос на електричество са сред най-разпространените източници на ЕМП.

Интересен факт е, че електромагнитните полета са едно от четирите основни взаимодействия във физиката.

Електрическите и магнитните полета се срещат естествено в телата ни. Освен това живеем в естественото магнитно поле на Земята.

Докато тези естествени електромагнитни полета са от съществено значение за нормалното функциониране на организма ни, ЕМП от изкуствени източници – електричество, клетъчни кули, мобилни устройства и други причиняват неблагоприятни ефекти върху всички живи същества, заради замърсяването, наречено „електросмог“.

Всички сме изложени на тези вредни електромагнитни полета, идващи от широк спектър източници, включително домашни електроуреди като телевизор, Wi-Fi, малки и големи кухненски уреди, излъчване от мобилни телефони и други.

По какъв начин електромагнитните вълни са опасни

Научните изследвания показват, че мощни изкуствени ЕМП могат да преминат през човешкото тяло, причинявайки нарушаване на естествените биоелектрически сигнали, протичащи непрестанно в човешкия организъм . Прекомерното излагане на високи нива ЕМР би могло да доведе до негативни последици върху: циклите на съня, имунитета, нивата на стрес, хормоналния баланс и дори да наруши ДНК структурите.

Всъщност клетките комуникират помежду си чрез електромагнитни полета и биоелектрически сигнали. Биоелектрическите сигнали са с много ниска амплитуда и ниска честота, които могат да бъдат измерени при много биологични видове. При хората например ЕКГ измерва електрическата проява на йонния потенциал на сърцето, а ЕЕГ измерва електрическата активност, предизвикана от мозъка по скалпа на главата. Естественото ни електромагнитно поле помага да се поддържат жизненоважни биохимични процеси в организма. Поддържането на баланс в това отношение е жизненоважно за нашето здраве.

За съжаление телата ни лесно могат да бъдат засегнати от силни изкуствени електромагнитни полета. ЕMР може да обърка тялото, като наруши естественото електромагнитното поле в организма.

Спазването на указанията за безопасност свързани с източниците на електромагнитна радиация е важно, тъй като колкото повече използваме EMП-излъчващи устройства и колкото по-близо сме до тях, толкова по-голяма ще бъде експозицията на електромагнитни честоти.

Различни проучвания показват, че силните и многопосочни ЕМП могат да нарушат нормалната клетъчна функция, а според СЗО, ЕМП са „вероятно канцерогенни за хората“.

Европейските учени са открили ясна връзка между ЕМП и развитието на левкемия при деца. Едно от проучванията за това явление е публикувано в портала Science Direct: Potential health impacts of residential exposures to extremely low frequency magnetic fields in Europe.

Хората с висока свръхчувствителност към електромагнитно излъчване могат да изпитат симптоми като:

 • раздразнителност
 • умора
 • гадене и замайване
 • главоболие
 • депресия или тревожност
 • забавен или ускорен сърдечен ритъм
 • проблеми със зъбите и други

На фона на всички тези опасности и бурното развитие на пето поколение мрежа за безжична комуникация (5G) е изключително важно да предприемем стъпки за опазване на здравето.

Съвети за безопасност и предпазване от електромагнитно излъчване

Има много причини, поради които някои хора развиват чувствителност към ЕМР. Дори да не страдате от симптоми на такава чувствителност, ето няколко начина, по които можете да намалите нивата на експозиция, които крият опасност за здравето:

Използване на EMF защитен калъф за мобилен телефон

Мобилните телефони станаха удобство, без което не можем. Те ни дават свобода, като същевременно ни осигуряват почти непрекъсната връзка с работата, дома, семейството и света. Но всеки път, когато държим мобилния телефон до ухото си, ние поглъщаме над 50% от радиацията, която той излъчва. Най-доброто, което може да направим, е да редуцираме употребата му или да използваме Предпазващ калъф за мобилен телефон GEOVITAL – Стандарт. Този калъф ни защитава дори когато телефонът е в режим на готовност. Калъфът е ръчно изработен в Австрия. Вътрешният джоб е подплатен с висококачествена защитна тъкан със сребърни нишки и по този начин осигурява ефективна радиационна защита от мобилното устройство.

Като държим източниците на ЕМР на разстояние

Wi-Fi рутерът в дома ни трябва да бъде поставен възможно най-далеч от спалнята и зоните в които прекарваме най-много време. Също така е препоръчително да избягваме поставянето на мобилния телефон в джоба, защото безжичните устройства излъчват радиация, дори когато не ги използваме активно.

Докато изчакваме микровълновата печка да затопли храната, не бива заставаме пред нея, когато тя работи. По-голямото разстояние между нас и източника на EMP значително намалява нивата на експозиция.

Като избягваме близък телесен контакт с безжични устройства

Важно е да нямаме продължителен телесен контакт с телефона, таблета или лаптопа си. Повечето производители на мобилни телефони и устройства препоръчват да се запази поне 10 мм разстояние между нас и телефона и/или друго безжично устройство. Също така е силно препоръчително да не поставяме мобилния си телефон близо до главата вечер, когато спим. Ако трябва той да бъде близо до нас през нощта, за да използваме алармата си например, е изключително важно той да бъде поставен в самолетен режим и възможно най-далеч от нас. Трябва по всякакъв начин да избягваме използването на лаптоп или таблет поставени върху части от тялото. Експертите препоръчват винаги тези устройства да бъдат поставени върху бюро или маса.

Тъй като прекарваме голяма част от живота си в сън, изключително важно е да се предпазим от електромагнитно излъчване докато спим. Препоръчително е да изключваме Wi-Fi рутера през нощта, когато не се използва.

За да защитим максимално зоната си на сън е добре също да обмислим пълна защита от ЕМР използвайки:

Как да разберем имат ли нужда спалните ни от защита? 

Това може да стане лесно с наша помощ. Сертифициран специалист може да извърши Обследване на дома, с което да установи нивата на ЕМР в спалните помещения и да препоръча най-добрия план за защита.

Кои са най-често срещаните излъчващи радиация устройства у дома?

 • Домашно окабеляване – често източникът на високо електромагнитно излъчване се крие в неправилното окабеляване. Ако смятате, че в дома ви има неправилно окабеляване, потърсете услугата на лицензиран електротехник. Никога не докосвайте електрически проводници, дори ако захранването е изключено.
 • Климатици – колкото по-стар е уредът, толкова повече EMP излъчва.
 • Флуоресцентно осветление – излъчва по-високо ниво на ЕМП от крушките с нажежаема жичка.
 • Електрически контакти
 • Телевизия

 

Използвани ресурси

 1. Goodman EM, Greenebaum B, Marron MT. Effects of electromagnetic fields on molecules and cells. Int Rev Cytol. 1995;158:279-338. doi: 10.1016/s0074-7696(08)62489-4. PMID: 7721540.
 2. Chung W.T. et al. (2002) The Effect of High Electromagnetic Fields on the Growth Characteristics of Human Cell Lines. In: Shirahata S., Teruya K., Katakura Y. (eds) Animal Cell Technology: Basic & Applied Aspects. Animal Cell Technology: Basic & Applied Aspects, vol 12. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-94-017-0728-2_63
 3. Sarika Singh, Neeru Kapoor, „Health Implications of Electromagnetic Fields, Mechanisms of Action, and Research Needs“, Advances in Biology, vol. 2014, Article ID 198609, 24 pages, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/198609