Според официалните данни средностатистическият работник в Европа работи около 40,3 часа седмично, което се равнява на малко повече от 8 часа на ден. Разбира се, тази статистика не отчита извънредните часове, които милиони хора прекарват довършвайки работните задачи през уикенда и нерегламентираните часове положен труд. Това означава, че основна част от живота преминава на работното място. А там почти винаги сме в контакт с множество източници на електромагнитна радиация (ЕМР).

Всъщност, проучване от 2019 година установява, че около 39% от заетите лица в ЕС ежедневно използват компютър или друго дигитално устройство, свързано с интернет. Не е изненадващо, че с пандемията от Covid-19 този процент  значително нараства, особено имайки предвид прехвърлянето на образователната система в онлайн пространството. Освен компютрите и Wi-Fi, обаче, има голям брой други източници на нейонизираща радиация, които допринасят за достигане на опасни нива на електросмог на работното място.

Електросмог на работното място

Когато става въпрос за замърсяване, всички автоматично започваме да мислим за острови от отпадъци в океаните, боклуци в парковете и горите, петролни петна и токсини във въздуха. Истината е, че в този списък участва и друг вид замърсяване, за който мнозина дори не подозират. Невидим за окото и неосезаем за останалите сетива, електросмогът присъства във всеки аспект на съвременния живот и оказва сериозно влияние върху здравето ни.

Какво е електросмог и трябва ли да се притесняваме

Електросмогът е общо понятие за все по – интензивното нискочестотно електромагнитно облъчване, на което ежедневно сме изложени. Той се обуславя от акумулирането на нейонизираща радиация, която електрическите мрежи и устройствата и инсталациите, свързани към тях непрестанно  произвеждат. По – точно, всеки път, когато се генерира или използва електричество се създават електромагнитни полета (ЕМП), които имат свойството да въздействат на клетките в човешкото тяло.

Може би не ви известно, но концепцията за вредата от нискочестотното електромагнитно облъчване се заражда по време на Втората световна война в резултат на негативния ефект от радиочестотната радиация от радарите, на която редица военни са били изложени. От тогава насам множество специалисти трупат доказателства, че прекаленото излагане на ЕМП влияе негативно върху здравето, причинявайки редица неразположения, хронични и остри заболявания и дори рак. Притесненията на учените през последното десетилетие значително нарастват поради стремглавия технологичен напредък и все по – интензивното интегриране на електронните устройства в работата и живота като цяло.

Източници на електромагнитна радиация на работното място

Компютрите и останалите дигитални устройства са станали толкова съществена част от ежедневието, че почти никой не подлага на съмнение безопасността от употребата им. Внедрени в личния и професионалния живот, електронните джаджи са неизменен спътник у дома и на работа. Както споменахме, обаче, това далеч не са единствените източници на ЕМР. От базовите станции на мобилните оператори до безжичната мишка, всяко електрическо устройство има собствено ЕМП, което ви облъчва.

Има професии (заварчици; хора, работещи с или в близост до скенери, ЯМР, радари; електротехници; пилоти и др.), при които нейонизиращото лъчение е значително по – интензивно. Затова съществуват закони, които регулират допустимото максимално ниво на излагане на ЕМР по време на работа. За съжаление тези закони са разработени основно на базата на термичния ефект на ЕМП. Още повече, те не отчитат повсевместното разпространение на безжичните технологии и нарастващия брой електрически устройства, предназначени да улеснят битието. В контекста на работното място, източниците на ЕМР са толкова много, че е направо плашещо:

 • Лампи
 • Безжични телефони
 • Копирни машини
 • Принтери
 • Компютри
 • Радио
 • Рутери
 • Настолни лампи
 • Безжични мишки и клавиатури
 • Лични мобилни телефони, смарт часовници и др.
 • Тежко оборудване

Всички тези устройства генерират огромно количество електросмог, който е причина за общо неразположение, главоболие, липса на концентрация. А в дългосрочен план, прекомерното излагане на ЕМР все по – често води до електромагнитна хиперчувствителност (ЕХЧ) и сериозни здравословни проблеми.

Електросмог и човешкото здраве

До съвсем скоро основна част от учените са смятали, че ЕМП не разполагат с потенциала да влияят върху здравето. Нарастващ брой изследвания от последните две десетилетия, обаче, потвърждават, че истината е друга. Това, което знаем е, че макар и да отслабват, електромагнитните полета преминават през физически бариери като стени, мебели и тн. Следователно, ако сме в обсега им, те преминават и през нас, причинявайки вибрации в клетките. За разлика от йонизиращото лъчение, нейонизиращата радиация не притежава достатъчно енергия, за да промени клетъчната структура. Въпреки това, обаче, продължителното излагане на този тип облъчване има негативен ефект.

Една от основните предпоставки за вредата от нискочестотната ЕМР е свойството ѝ да повишава нивата на оксидативен стрес. По този начин ЕМП отслабват имунната система и допринасят за увреждането на клетките. Оксидативният стрес може да причини десетки сериозни състояния и се смята за един от водещите причинители на множество заболявания. Хроничното излагане на електромагнитна радиация се свързва с:

 • Главоболие и мигрена
 • Хронична умора
 • Мозъчна мъгла
 • Повишени нива на стрес
 • Безсъние
 • Сърдечносъдови проблеми
 • Хормонални изменения
 • Еректилна дисфункция
 • Проблеми с плодовитостта
 • Храносмилателни проблеми
 • Когнитивни отклонения
 • Отслабена имунна система
 • Повишен риск от инфекции и възпаления
 • ADHD
 • Левкемия
 • Повишен риск от рак на гърдата и др.

Как да се защити от ЕМР по време на работа

Ясно е, че електричеството е в основата на всеки работен процес и няма как да го изключим от уравнението. Какво тогава може да се предприеме, за да се ограничи ЕМР? За да отговорим на този въпрос е необходимо да разберем какво точно се случва когато човешкото тяло е в контакт в електрическо устройство.

Екип от специалисти геобиолози прави измерване на данните при включване на енергоспестяваща настолна лампа и отчита поле с радиус 1,3 метра и показание от 100 V/m. В същото време, показанието на масата, на която въпросната лампа е поставена е 35 V/m. Логично следва въпроса какво отчитат уредите при замерване на променливия ток, преминаващ през човека, работещ на масата. Оказва се, че човешкото тяло поглъща ток с показания над 100 V/m. Когато се добави ЕМР от компютър, безжична мишка, телефон, принтер и всеки друг електрически уред, в чието ЕМП попада работникът, силата на електрическото поле нараства значително. Най – притеснително се оказва, че изключването на лампата не решава проблема. Напротив, показанията остават същите! Това означава, че дори и даден уред в работното помещение да не работи, той все още излъчва ЕМР.

Какво е решението

Най – сигурният начин за минимизиране на електросмога на работното място (и у дома) е като изключвате неизползваните електроуреди от електрическата мрежа. В допълнение, отстоянието на уреда и продължителността на облъчването са от решаващо значение. Установено е, че колкото по – далеч е източника на ЕМР, толкова по – слаба е радиацията. Тоест, старайте се да държите източниците на ЕМП възможно най – далеч от тялото си.

Старайте се да разчитате на таванните лампи когато е тъмно. Ако все пак ви се налага да използвате настолна лампа, тогава е препоръчително да я сложите на рафт на стената. Старайте се лампата или кабелите да нямат контакт с бюрото ви. Това позволява на генерираната ЕМР да се разпространява и в други посоки, вместо да се концентрира само около вас. Други полезни насоки за ограничаване на нейонизиращото лъчение на работното място включват:

 • Обвиване на кабелите с алуминиево фолио и заземяването им
 • Използване на кабелен телефон
 • Използване на кабелен интернет
 • Ако е възможно включете самолетен режим на личния си телефон
 • Откажете се от безжичната мишка
 • Изключвайте Bluetooth – а на всички устройства когато не го използвате
 • Обследвайте работното място

Нашите специалисти ще ви помогнат да направите работното си място по – здравословно и приятно за работа като ви дадат професионални насоки за ограничаване на ЕМР!

Източници

Bagheri Hosseinabadi M, Khanjani N, Ebrahimi MH, Haji B, Abdolahfard M. The effect of chronic exposure to extremely low-frequency electromagnetic fields on sleep quality, stress, depression  and anxiety. Electromagn Biol Med. 2019;38(1):96-101. doi: 10.1080/ 15368378.2018.1545665. Epub 2018 Dec 14. PMID: 30547710.

Bortkiewicz A. Health effects of Radiofrequency Electromagnetic Fields (RF EMF). Ind Health. 2019;57(4):403-405. doi:10.2486

Bagheri Hosseinabadi M, Khanjani N, Mirzaii M, Norouzi P, Atashi A. DNA damage from long-term occupational exposure to extremely low frequency electromagnetic fields among power plant workers. Mutat Res Genet Toxicol Environ Mutagen. 2019 Oct;846:403079. doi: 10.1016/j.mrgentox.2019.07.007. Epub 2019 Jul 29. PMID: 31585627.

Cheney, A., 2021. Electrosmog in the workplace – en.geovital.com [EN]. [online] en.geovital.com [EN]. Available at: <https://en.geovital.com/electrosmog-in-the-workplace/